За 21-ви път българите бяха призовани да изразят своята съпричастност с болните деца. Концертът "Българската Коледа" се състоя традиционно в Народния театър "Иван Вазов". Благотворителната инициатива е под патронажа на държавния глава.

Още снимки вижте ТУК>>>

Тази година събитието е в подкрепа на детската хирургия, като изданието е под надслов "Да дадем надежда на дете в беда". Изявени български артисти, музиканти, журналисти, политици и общественици подкрепиха с участието си инициативата.

Сред зрителите на концерта бяха президентът Румен Радев и неговата съпруга Десислава Радева, както и министрите на младежта и спорта Димитър Илиев, на туризма Зарица Динков, началникът на кабинета на държавния глава Гълъб Донев и други.

Снимка: БТА

През 2023 година от благотворителната инициатива бяха подпомогнати 586 деца със сумата от 1 228 337 лв. За да помогне за лечението на деца през 2023 г. "Българската Коледа" дари и медицинска апаратура на обща стойност 2 283 576 лв. на 26 лечебни заведения от цялата страна.

Снимка: БТА

В благотворителния концерт на сцената на Народния театър "Иван Вазов" се включиха български музиканти и изпълнители - Симфоничният оркестър на БНР с диригент Левон Манукян, Илиан Божков, Миро, Кристина Дончева, Вокална група "Бон-Бон", Люси Дяковска, Тома Здравков, Христина Нейкова, Руслан Мъйнов, Михаела Маринова, Сергей Вардеварян, "Юпитер 7", Мария Стефанова, Георги Костадинов, Владо Димов, "ЛаТиДа", квартет "Дестини", Детският хор на БНР, Дони и Нети, Ненчо Балабанов и Християна Лоизу, Веселин Маринов, Никола Тодоров, Симеон Владов, Стефан Илчев, Ана Мария и Злати Петров.

Снимка: БТА

Водещи на спектакъла бяха журналистът от БНТ Георги Любенов и актрисата Радина Боршош.

Снимка: БТА

Зрителите на празничния концерт могат да подкрепят каузата на децата в беда с изпращане на благотворителен SMS на номер 1117. Информация за "Българската Коледа", както и начините, по които може да бъде направено дарение са посочени на сайта на благотворителната инициатива.

Снимка: БТА

По-късно от прессекретариата на държавния глава съобщиха, че над 2 550 000 лева са даренията в тазгодишното издание на "Българската Коледа" след спектакъла в Народния театър.

От началото на кампанията, което беше обявено в края на ноември в Бургас, са изпратени 250 000 дарителски SMS на номер 1117 и гласови обаждания на 0900 1117. Наличната сума в дарителската банкова сметка на инициативата е 2 270 000 лв., a 30 000 лв. са дарени чрез системата ePay.bg.