22-годишният Кристиян Николов - обвиняем за смъртта на Милен Цветков, не е освободен под домашен арест, това съобщи адвокат Менко Менков, който защитава семейството на убития при катастрофа на Великден журналист. Така юристът опроверга думите на своя известен колега Марин Марковски, който в петък съобщи, че младежът е пуснат да се прибере вкъщи.

"Обвиняемият се намира в арестното помещение, имаше изявления на колеги недобросъвестни, които не са участници в този процес и нямам представа откъде вземат информация. Тя не е вярна, не е пуснат под домашен арест. Предполагам, че след края на досъдебното производство и защитата ще поиска изменение на мярката му за неотклонение, но до този момент това не се е случило", каза Менков пред Нова телевизия. 

След като преди дни приключи разследването на катастрофата, адвокатът даде подробности за тезата на самия Кристиян, който блъсна с луксозния служебен джип на майка си автомобила на Цветков, докато чака на червен светофар.

"В обясненията си той твърди, че е очаквал светването на зелен светофар и че му се е видяло, че е светнал, затова очаквал, че колата пред него ще продължи. Но, така или иначе, той не е правил никакъв опит да спре.

Той подчерта, че в началото позицията на защитата е била, че не е доказано, че обвиненият е управлявал автомобила.

"Това обаче категорично е доказано. Освен всичко друго в обясненията си той не отрича да е шофирал. Има и отпечатъци. Това, което мога да кажа, като ново, след последните четири месеца от разследването са приключилите две експертизи. Едната е комплексната - автотехническа и съдебномедицинска. Тя показва, че обвиняемият се е движил със скорост около 99 км/ч. От нея става ясно още, че няма никакви признаци за опити за спиране на автомобила. Липсва обективна находка за спирачен път", добави адвокатът.

"Интересното в психолого-психиатричната експертиза е, че в нея се казва, че обвиняемият е бил вменяем и може да отговаря за постъпките си в този момент, въпреки че е бил под влиянието на три вида наркотични вещества. Те са способствали вниманието му да бъде разконцентрирано и да допусне грешка при управлението. Но не грешка в правния смисъл на думата, а подценяване на възможностите си, след като е знаел, че е употребил тези наркотични вещества", посочи още Менков.

Менков посочи, че тезата на държавното обвинение, която ще подкрепи е, че обвиняемият е извършил престъпление в условията на евентуален умисъл.

"Отрича и да е употребял наркотици, твърди, че е приемал хранителни добавки и допуска, че в някои от тях са се съдържали подобни вещества, но обективните находки доказват категорично наличието на три наркотика в кръвта му", каза Менков, като уточни, че е установено, че предишната нощ възпитаникът на Немската гимназия в София и негови приятели са празнували до сутринта в дома му и са спали до обяд.

"Той е допускал причиняването на тези тежки вредоносни резултати и се е поставил сам в това положение, употребявайки тези три наркотични вещества. Шофьорът отрича употребата им, но по делото са събрани обективни данни, включително и извадки от чатове, от които става ясно, че е запознат с начина на употреба на различните видове наркотични вещества и действието им върху психиката", изтъкна Менков.