Първата работна седмица от август започна отново под знака на антиправителствените протести, като вече двама души гладуват, а палатков лагер изникна и пред общината във Варна.

Към 58-годишния Владимир Генов, който четвърти ден отказва да приема храна и вода, се присъединиха още четирима. Те обявиха, че няма да се хранят и няма да пият вода, докато кабинетът не подаде оставка. Генов допълни, че това, което прави, е въпрос на личен избор и не е моментно решение.

Вижте снимки

Три са ключовите столични кръстовища, които остават блокирани - Орлов Мост, Софийският университет и бул. "Цар Освободител" при триъгълника на властта.

Снимка: БТА

В 18.00 часа т.нар. "Отровно трио" - адвокат Николай Хаджигенов, проф. Велислав Минеков и Арман Бабикян дадоха извънреден брифинг, на който зададоха няколко въпроса към правителството и президента. Поискаха Румен Радев да се възползва от правото си по Чл. 78 от Конституцията и да свика извънредна сесия на НС, на която да бъде обсъдена сделката преди няколко дни за "Виваком". Попитаха дали президентът и правителството са наясно, че страната ни е загубила 350 млн. лева от тази сделка. Заявиха, че по тяхна информация те са следени и подслушвани и че хората, с които разговарят, са били сплашвани с уволнение и с друг тип репресии, само и само да не участват на протестите.

Поискаха също така прокуратурата да отговори на въпроса дали те са разследвани за рушене устоите на държавата и дори обвинения в тероризъм.

"Отровното трио" даде заявка, че в следващите няколко дни, това, което трябваше да бъде постигнато с обявяването на гражданското неподчинение, а именно да бъде блокирана държавата, ще бъде постигнато.

След 20.30 ч. протестът се премести пред Министерския съвет, блокирайки движението по бул. "Дондуков". Протестиращите, по призива на организаторите, дойдоха да поздравят "премиера с викове "оставка". Малко след това демонстрантите тръгнаха на шествие.

Снимка: БТА

Протестите в страната и палатков лагер във Варна

От тази вечер палатков лагер изникна и на кръстовището пред община Варна. Демонстрантите са опънали четири палатки и са заявили, че ще останат там докато не бъдат изпълнени исканията им за оставка на правителството и на главния прокурор.

Снимка: Bulfoto

Визията за реформи в съдебната система представиха на протеста в Бургас от инициативата „Правосъдие за всеки“. Около 50 души излязоха и снощи с искане за оставки на главния прокурор и на правителството. С викове „Оставка“ протестиращите преминаха през центъра на града и изпяха химна до Морската гара.

Пред сградата на общината в Ямбол за поредна вечер се събраха недоволни граждани от управлението на страната. В 23-ия ден на недоволството исканията на протестиращите в Ямбол, са същите - оставка на правителството, на премиера и главния прокурор, както и предсрочни избори с намален брой депутати.

Около 20 души за пореден ден излязоха на протест в Пловдив с искания за оставките на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев. Пред сградата на общината на площад "Стефан Стамболов", озвучен с патриотични и възрожденски песни, те опънаха транспарант с надпис "Ние сме България". Малко по-късно гражданите издигнаха лозунги "Оставка. Не сме платени. Мразим ви безплатно" и "Ред и справедливост, а не - Гешев". Шествието се отправи по обичайния си маршрут на Главната улица до Римския стадион.

На две места в Благоевград се провеждат протести. Едната група се е събрала пред сградата на Общината, а другата пред ОДМВР - Благоевград. Протестиращите и на двете места казват, че са срещу Правителството, премиера Бойко Борисов и главният прокурор Иван Гешев. Те настояват за техните оставки. Събралите се пред полицията тази вечер имат и още един повод да протестират. Те искат уволнение за служител на МВР, срещу който има подаде сигнал от Николай Кутанов, известен с прозвището Нили Лъвчето. Той твърди, че е бил нападнат от полицая, след блокадата на главен път Е-79 край Кресна, снощи. За сега двата протеста протичат без напрежение. Полицейското присъствие е засилено.