Вместо празнична литургия, посветена на 124-та годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия, владиката отслужи заупокойна молитва за успокоение на душите на загиналите в Охрид българи, предаде БЛИЦ.
Специално за службата пристигнаха президентът Георги Първанов, председателят на парламента Цецка Цачева и началникът на кабинета на президента генерал Никола Колев. В църквата бяха областният управител на Пловдив Иван Тотев, кметът Славчо Атанасов и други официални лица, сред които бяха почти всички депутати от различни партии от Пловдив.
Заупокойната молитва продължи повече от час.
Тук сме, за да говорим за вечно упокоение на тези, които са отдали живота си за Съединението на България, и за онези, които загинаха на път за божията обител «Свети Наум“, каза в проповедта си митрополит Николай. Той призова богомолците към любов, която буди в душите ни състрадание и съпричастност. Владиката риторично попита: «Защо се случва в навечерието на празници нещо да помрачи радостта ни? Ради не ни дойде повече радостта на 29 август?“. Митрополитът припомни, че Българската православна църква се обяви против концерта на Мадона, който бе в деня на религиозния празник Отсичане главата на св. Йоан Предтеча и Кръстител. «Празник е, но ние не празнуваме. Имаме повод за радост, а не се радваме. Защото скърбим за отнетите свидни жертви във вчерашния ден. Дали нашето неразумие, което води до грехове, не е първопричината за божия гняв?“, каза още митрополит Николай.
Тържественият митинг-заря и илюминациите за годишнината от Съединението. в Пловдив са отменени. В знак на почит към героите на Съединението и на загиналите в Македония българи довечера ще бъдат положени венци на паметника на Съединението на едноименния площад в Пловдив с военен ритуал и почести. Знамената пред всички институции в областта са свалени наполовина в знак на траур.
Ритуалът за отбелязване на Деня на Съединението в Плевен е променен след произшествието в Охридското езеро, съобщиха за БТА от общинската администрация. Пред паметника на Четвърти пехотен плевенски полк беше отслужена панихида и с военни почести ще бъдат положени венци и цветя на признателност към героите на България. Отменени бяха празничните слова и празничния концерт.
Заупокойна литургия в памет на българските граждани, загинали при инцидента в Охридското езеро отслужи пред паметника "Майка България" Великотърновският митрополит Григорий. По повод на 124-та годишнина от обявяването на Съединението на България пред паметника бяха поднесени венци и цветя от името на държавни институции и обществени организации.
Днес е ден на национален траур в Македония. В понеделник 7 септември ще бъде Ден на национален траур в България.