Владика: Трагедията край Охрид е божие наказание

Трагедията в Македония, при която 15 българи се удавиха в Охридското езеро, е божие наказание, обяви от амвона на катедралния храм „Света Богородица“ пловдивският митрополит Николай.

Обратно в новината

Коментари - Владика: Трагедията край Охрид е божие наказание | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Митрополитът трябва да ни просвети дали божието наказание е за само за виновни или е за общо устрашаване като разстрел на заложници. Поне да баеше баснята, че Мадона е само изпитание за хората и затова те ще бъдат наказани сега, а тя - когато му дойде времето... След речите на митрополита от амвона хипотезата за Бога и Божието наказание изглежда съмнителна, нали? Явно някои митрополити са по-безбожници от атеистите... Нямат срам, съвест и човещина!

Бог да прости загиналите! Първо пищиме, че Църквата не взимала отношение и не й се чувал гласът, ама кото Й се чуе става ясно, че всъщност ние не искаме да го чуем. Ретрограден бил. Слухът ни не галел, за грехове некакви приказва и вместо райски картинки, цветя и рози, некрасиви и страшни образи рисува и за страх Божи говори. Колко нехуманно и въобще... Истината е че не Църквата е далече от хората, а хората са далече от Бога. Колко от войнстващите хулители тук са се изповядвали поне веднъж в живота си? Колко пъти са се причастявали? Разбира се, че е по-лесно е да похулиш отколкото да търсиш Христа и да живееш по волята Му - т.е. да се променяш. Никой нищо не каза за собствените си грехове. Само за чуждите се говори и то на владиката -един от наистина духовните архиереи на БПЦ. Един от малкото ревнители за истинското православие в България. Владика Серафим Алексие говори така за свещениците. Те са хора като всички нас - нито по-добри, нито по-лоши. Това, което ги прави различни е апостолската благодат, приета от тях при ръкоположението им и даваща им правото да извършват тайнствата. Нищо повече! Но това е страшно много! Това право не зависи нито от техните морални, нито от нравствените има качества. Нито дори от вярата им даже. Само от Благодатта. А вече как са го правили и какъв пример са давали на всички нас, за това ще бъдат съдени далеч по-строго от всички ни. Но от Бога. Не от друг. В църквата ни има толкова проблеми, които изискват истинска работа. Като искате промяна - работете. Но не може да си извън църквата, да не живееш в покаяние, да презираш Христовата жертва и да работиш за църква без петно и гънка. За крепилото и подпорка на Истината. Не става! Преди време когато Пресвета Богородица ни избави от жертви при взрива в Челопечене, бяхме предупредени, че ще търпим много заради греховете си. Какво направихме? Нищо! Сега ново предупреждение и вместо покаяние - злоба и хули! Ех народе, народе... Докато си водим записки за чуждите грехове и не виждаме своите си - добро нема да видим. Това е... И да не забравяме думите на Христа, че: Който е безгрешен нека пръв да хвърли камъка и че с каквата мярка мерим с такава ще ни се отмери. Да не съдим, за да не бъдем съдени ми е думата... Останете с мир!

v BULGARIA ima gigantski duhoven paradox.samata pravoslavna curkva e BEZBOJNA ,a rukovoditelite i sa antihristi!ujasno ,no e fakt.zatova i narodut ni v golemata si chast tune v mraka na bezverieto.BOJE,pazi i pomogni na naroda sreshtu tezi antihristi...

Момък, за такива като теб е казано: Прости му... оно не знае какво върши.

Кат фанем тоз поп за косата или не за брадата и кат го фукнем един пат ше ми остане ного косми по ръката:):):)

Първо, поздравявам всички, които празнуват празника Рождество на Пресвета Богородица - 8 ми септември - или малка Богородица както го знаеше някога съществуващия тогава български народ. Мога ли да попитам многоуважаваната тука аудитория сега дали има такъв? Изобщо народ?! Изобщо някакъв си празник на някаква си Света Богородица?! Изобщо за какво става дума тука?! Моето лично мнение и, че става дума за човешката злоба и за подвига на Нашия Господ Иисус Христос! Бог да благослови нашия прекрасен и боговдъхновен владика Пловдивския митрополит отец Николай и цялата прекрасна БЪЛГАРСКА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА, защото те отците на църквата днес дръзват да кажат ИСТИНАТА на обезумелия и отчаян от своята греховност свят (разбирай цялата ни прехвалена светска общественост), който от яд че е разобличен сипе още повече злоба и беззаконие в/у светия Божи народ. Но бих завършила: Не се гаси туй що не гасне. Господ доказа любовта си към човешкия род и както се казва в пророк Исай: с доволство ще гледа подвига на душата си. Хубава, тиха, прекрасна и спокойна вечер на всички! Даже на онези, които ни мразят най-много - нас, християните. Ние носим подвига на Иисус върху телата си и вече сме съграждани на светиите.

Тоя поп е много смешен бе... Баси скапаняка... Заслужава да го анатемосаме като му обръснем брадата...

Бас ловим, че никои не ги знае и десете. И защо първата е не е Не убивай?

А коя е втората жена? Сама ле ли съм. А за коя от съседното село се е оженил Авел? А що ива още хора дето вярвят на тия простотии? 21 век! - от рождението МУ.

Гледам го един от причинилите тази трагедия ей го де е - гърчи се от ужас. А умрелите, като ги докараха със самолета имаха едни щастливи физиономии... Като те ударят по едната буза разтвори двете и ще си щастлив.

nisto ne e slucajno se e bozja volja.zosto se sluci ova samo bog znae.zborovite na vladikata se izvadeni od kontekst.od komentarite dobivam vpecatok deka makedonskiot i bugarskiot narod se na najnisko duhovno nivo od site pravoslavni narodi

На тоя бастун май са му пробутали друсана трева... не те ли е срам дядо попе ? това беше най-голямата тъпотия дето съм чул за 37 години животец.

Защо реагирате така първосигнално? Или просто трябва да кажете нещо... Не приемайте думите на отчето буквално, а като повод за размишление за случващото се около вас и с вас. Задайте си въпроса, защо живеем в такъв объркан и ненормален свят, където всичко стана менте и ерзац, вкл. и самите хора...

Защо мислиш, че смъртта на тези хора е наказание да тях. Казано е, че човек не трябва да се привързва към земния живот. По-скоро е наказание (натрупване на лоша карма) за онези, които в алчността си (а може би и умисълта си), са причинили тази трагедия.

Това отче е от новата генерация на недоучените кариеристи. Отвращава ме.

Църквата отдавна е изгубила връзка с вярата и елементарните човешки добродетели. Поповете в момента са най-големият пример за липса на толерантност и насаждане на омраза между хората. Те са против съжителството без брак, хомосексуалистите, презервативите, както виждам дори и против концертите на поп звездите и заклеймяват всеки, който мисли различно от тях. А откъде тези, които се наричат божи служители са така сигурни че точно техните дела са угодни на бога? Да не би да си говорят с него? Едва ли. Угодно ли е на бога висшите духовници да бъдат облечени в дрехи обшити със злато и златни корони на главите да четат молитви за пред бедните пенсионери например? Угодно ли е да се возят в последен модел БМВ закупен от парите на миряните? Угодно ли е да взимат такса за кръщене, църковен брак, молитва за здраве...Изобщо какво общо има между църквата и вярата? Църковните служители не са нищо повече от едни чиновници работещи в бюджетна организация. Имат си собствена йерархия(много ми е смешно това), от която според заеманата длъжност зависи колко голяма заплата ще получават...Аз не съм атеист, но нямам нужда от платен посредник за да контактувам с господ. Смятам че съм достатъчно умен да преценя кое е правилно и кое не.

Съболезнования на семействата на загиналите. Колкото до Негово Преосвещенство... отче Николае, Средновековието мина въпреки тебе... и твойте разбирания, трябва да се научиш да жевееш поне в 19-ти век, а не в 9-10-ти..., когато еретиците като Мадона ги горяха на кладите. А иначе Твоите приказки са, меко казано, подигравка с паметта на загиналите.

Като видя този Дядо Николай и ми иде да си счупя телевизора.Аман от тъпотиите му!!!

Този нещо май се взема на сериозно.Мадона му крива.Ако неговия господ /явно и той като него/имаше нещо против Мадона /например за фалшивото пеене/то щеше най -малкото да и спре тока.Колко му е една мълния в/у захранващия траф.За тези дето са били на концерта какво да кажа - те са достатъчно наказани от цените на билетите,неуредиците по организацията и фалшиво пеене. този владика да се вземе в ръце и да остави назидателния тон щото ако продължи да ръси акъл който определено няма,ще получи свети -върти пух.

Никога католически свещеник няма да каже тези думи! Въпреки,че на погребения казват,че така е било богу угодно да призове нашия брат ,сестра и т.н при себе си,което ме дразни те умеят да говорят точно и ясно. Дядо Ви Николай е парадия на свещеник,живия поп,много е злобен,още като го видиш и настръхваш. Божие наказание,дрън,дрън! бог наказваше, да беше наказал всички мафиоти ,навсякъде по света или те са нужни на църквата,защото дават най-голямата лепта!!!!!

Браво другари и другарки! Браво! Църквата е слуга на капиталистите и се радвам се видя вашето правилно пролетарско отношение. За съжаление комунизмът напоследък не е много актуален. На власт в Русия, а след това и в България идват национал-болшевики, които ще издигнат православието над всичко. Недоволни няма да има, болшевиките винаги са пипали здраво.

айде не се пиши православен , ами гъ.олизец, щото и аз съм православна , ама не лизгявя така до повръщане като тебе в богоугодни речи като ...оня себеизказал се поп на общественото място за почит: Видяхте ли, казвах ви! аре скрийте се двамата някъде и си се поучавайте до премала , другите са в действителността, на вас не ви се удава!!!!

Защо обаче това наказание не се стоварва на главите на виновните, а отново наказани са невинните??

VURJI POPA DA E MIRNO SELOTO!!! NE MITROPOLITSKI JEZAL, A SOPA!!!! SOPA ZA VSI4KI MRUSNI DOLNI 4ERNODRESHKOVCI!!!!

Дядо Владика, я не намесвай Господа !!! Тази трагедия е дело на група безмозъчни и алчни хора, решили да печелят пари от въздуха дето го дишаме. Жалко за хорицата дето загинаха и лека им пръст ! Ама и те си имат своята вина - дали не видяха , че това ръждясало корито едвам се държи над водата ? А ? Но както казват старите хора - дошло му времето . Това е !

smurt na religiata - opium za narodite!!! do edin vsi4ki popove sa dolni pliuska4i i izvrateni homoseksualisti - iakobinska diktatura VEDNAGAAAAAAAA

ubavo kazuva vladikata samo na site nas uste ne ni idi pametot.madona e samo vrv na gadostite koi sekoj den ni se prodavaat na mk i bg tv.se nadevam deka zaednickata taga ke gi zblizi dvata narodi.bog da prosti zaginatite.

Митрополитът припомни, че Българската православна църква се обяви против концерта на Мадона Максим е офицер от държавна сигурност -какъвто господарят -такъв и слугата-тия отрепки нямат нищо общо с православието и ще горят в ада, за гнусните си дела и приказки.

По същото време край Филипините потъва ферибот. И за това ли е виновна Мадона. Как Господ наказа убиецът-свещенник на друг свещенник по особено жесток начин в Кюстендил.

Този поп е извратен!

В случая подкрепям отчето. Мадона е сатанистка и това е изписано на лицето й. А и цялото й поведение го потвърждава. Но понеже е по-лесно да се живее без да се мисли и да се върви по най-малкото съпротивление, имате нужда от такива като Мадона, за да си запълвате липсата на критерии за качествените неща.

Веднъж една католичка ми каза,че баща и бил религиозен, но често обичал да казва В Бог вярвам, но на свещеник не вярвам. Още ли искаш да станеш католик?

АБЕ ПРАДАДЕНА ДУШО, ЗА КАКВА МАДОНА ГОВОРИШ БЕ, ДА НЕ СА БИЛИ ТЕЗИ ХОРА НА КОНЦЕРТ. ТВОЯТА РОЛЯ КАКВА Е БЕ, ОСВЕН ДА ПЛЮСКАШ И ДА КАРАШ ДЖИПОВЕ ОТ ИЗМЪЧЕНИТЕ ПАРИ НА ХОРИЦАТА. МЛЪК ТАМ И НЕ СЕ ПОЯВЯВАЙ ПОВЕЧЕ В МЕДИИТЕ. ЛЕСНА ИМ ЗЕМЯ НА МИЛИТЕ ХОРИЦА! БОГ ДА ГИ ПРОСТИ!

Ако твоя Бог обича всички в т.ч. престъпниците, които пребиват, ограбват и убиват невинни хора, ако той не е справедлив, мерси, този бог не е моя. Май, излиза наистина, че Бог обича престъпниците.

Този ми звучи като партиен секретар! Бог ни наказал, защото Мадона правила концерт. Ами тъпите шоута, чалгата, простотията във вестниците!? Защо не ги заклеймиш тях?

Божие наказание е ,попе,че си допуснал в църквата тия червени говеда и родоотстъпници ! И не се гсврй с мъката на хората,брадат козел !

Време е вкупом да се откажем от православието и да станем католици, както нашите съотечественици от Раковски и Никопол и други места!Православието е вредно за българския дух!

Тоя е опасно луд.

ТУРИСТИЧЕСКАТА ФИРМА ДА ЗАПЛАТИ ОБЕЗЩЕТЕНИЕ НА БЛИЗКИТЕ И ДА Й БЪДЕ ОТНЕТ ЛИЦЕНЗА ЗА ТУРИСТИЧЕСКА ДЕЙНОСТ!!!

shopite e znaino,che sa s nai-darvenite glavi.kak moje darvo da pishe i misli.to e za obrabotka,ako razbira se e podatlivo.no shopa e darvo nepotrebno,dori za ogrev ne stava.ne sluchaino nai-bednite bqha v shopsko i ne smeeha da qdat cherveni domati i.t.n.

Божие наказание за България е точно тоя поп. Вероятно продължава да си живее в Средновековието. В днешно време такава отрепка трябва да се елиминира, а не да му се позволява да се гаври със скръбта на хората, загубили нелепо близки. Явно от семинарията продължават да бълват ненормалници, които изобщо не са в час по отношение на съвременния живот.

Тоз брадат козел ни го дайте на нас, ще го направиме талибан.

Бог да прости загиналите. А за попа - ако Господ реши да накаже българските духовници заради богоугодния им живот -оргии в манастирите, педерастия - тежко им.

През последните 20 години тия наши попове изперколясаха напълно. как не чух една човешка дума и една смислена приказка от тях по какъвто и да било повод - и тъжен, и весел, и за гордост, и за покаяние - няма! Дрънкат някакви неадекватни глупотевини, нямат вяра, а си измислят суеверия, за да плашат хората! Като си спомня само дядо Йоан - игумена на Рилския манастир, дядо Борис - на Бачковския, дадо Арсений от Пловдив, но вече няма такива свещеници! Те вярваха в Бога и бяха мъдри, говореха по няколко езика ,бяха чели и светски, и духовни автори от цял свят, с тях можеше и да се поговори, и да се посмееш, и да получиш съвет и подкрепа. сегашните дрънкат врели - некипели, анатемосват, дърлят се за имоти и нищо духовно и човешко не може да се чуе от тях, нито за радост, нито за утеха. Много жалко, защото нашата църква е била и силна, и потискана през вековете, но винаги е поддържала българския дух и вярата, възпитавала е ученици, манастирите са били убежище за бунтовници и народни защитници, хранилища на културни ценности, а какво е сега - мутроморие и там, осветяват офиси, строят се едни чудовищни сгради в манастирските имоти - например в манастира Св. Мина в София е отврат! Дори се рисуват някакви кичозни икони на ктитори - местни шкембелии тупани-бизнесмени с домочадците им - едни дебели деца с нагъл поглед, съпругата в някакви кичозни дрехи, и всичко това на фона на джип или мерцедес - да ти прилошее като ги видиш! Ако видя такова нещо в църква, лично ще го срежа и ще го запаля, засега ги държат в едно параклисче отстрани, сигурно защото те са и с грандомански размери и не могат да се набутат в църквата! Много жалка картинка!

Русофил ли е или не не знам, но му вижте кариерата и секс ориентацията???????Н арабите имат една преказка алах шув тоест господ гледа!!!!!!!

Prav e!Za kakvo vi triabvashe taz Madonna,a?

Дали поради нашето неразумие, което води до грехове, не е ли първопричината за божия гняв? А дали твоета малоумие, попе, което води до подобни изказвания, не е първопричината за такава наглост?

г-н поп Николай или една свещенна простота горяща вътрешно от суета, коята е образа на нашите висши клирици

Ако си въобразяваш, че миналият век се различава с нещо от сегашния, значи не само си глупав, но си извън времето и пространството. Единствената разлика е, че тогава тъпанарите бяха несравнимо по-малко от сега. Като искаш да се махаш, майна, майната ти! Тук има едни дето само това чакат, да се махнем всички, та да превземат държавата ни, без да дават жертви. Но ние, наследниците на Аспарух, Левски и Ботев сме тук и няма да предадем земята си! Така че, майна, чупката! И без теб може!

Църковна наглост и популизъм!