Министърът обяви нови мерки срещу наплива от източноевропейски престъпници в страната. Той заяви, че това явление се е превърнало в сериозен проблем в Норвегия. Според предвидените мерки норвежката полиция ще
проверява регистрационните номера на автомобилите с помощтта на нова база данни. Норвежките власти смятат, че командировани румънски полицейски части могат да помогнат на местните органи на реда.
Преди време Румъния изпрати свои полицаи в Италия, за да помогнат на италианските си колеги в борбата с престъпленията, свързани с румънската общност в Италия.
Печатът в Швейцария алармира, че ромски просяци от Румъния са завладели улиците на Женева, а методите им стават все по-агресивни. Собствениците на ресторанти са принудени да поставят наблюдетелни камери, за да идентифицират крадците на чанти и мобилни телефони.
Във Финландия полицията е установила, че в района на Хелзинки има около сто просяци, основно от ромски произход, които са дошли от Румъния. Те изкарват прехраната си с различни методи на просене - от свирене и пеене на улицата, до продажба на цветя и дребни предмети.