На пресконференция, на която обяви резултатите от разследването по случая, Халаф посочи Джафар Лазем Шкая - капитан от иракската армия и член на президентската гвардия, за главен заподозрян за обира на банка “Рафидаин“. Във връзка със случая са арестувани и разпитвани още лейтенант от армията и един войник. Останалите заподозрени се издирват.
Откраднатите пари са открити в жилищна сграда в багдадския квартал Карада. При обира в държавната банка “Рафидаин“ в същия квартал, извършен във вторник сутринта, въоръжените крадци убиха осем души и откраднаха сума, равняваща се на близо 4 милиона долара. Нападателите нахлули около 4 ч. сутринта и убили не само тримата полицаи на смяна, но и петима техни колеги, които били в почивка или спели. Полицията предположи първоначално, че обирът е дело на бунтовници.
Изявление на министъра на вътрешните работи Джауад ал Болани вчера стана причина за избухването на скандал. Болани свърза престъплението с членове на политически партии. “Разследването продължава и ние имаме сериозни контакти с партии, за да ни предадат издирваните лица“, каза той на пресконференция. Министърт обаче уточни, че заподозрените са действали на своя глава.