Ваксинирането срещу COVID-19 в България започна преди броени минути. В столичната МБАЛ "Св. Анна" първи беше имунизиран здравният министър Костадин Ангелов.

След като получи инжекцията, по протокол той се оттегли за кратко медицинско наблюдение.

"Нямам търпение да се видя спокойно със 70-годишния си баща, без да се притеснявам, че мога да го заразя", заяви в първия си коментар Костадин Ангелов.

Веднага след него бяха ваксинирани епископ Тихон, д-р Рада Прокопова, началник на Отделението по кардиология към Клиниката по вътрешни болести на лечебното заведение и понастоящем ръководител на COVID отделенията в лечебното заведение, както и Ани Кирова, медицинска сестра в КАИЛ.

"Вярвам в личния пример. И считам, че както в едно семейство децата се възпитават с личен пример, така и в обществото, тези, които трябва да дадем личен пример, трябва да го направим, за да ни последва цялото общество. Ако ние не го направим, вероятно няма да има достатъчно хора, които да се съгласят да бъдат ваксинирани. Ще останем на същото положение и през следващата година, както бяхме през тази. Единственият начин това да се промени е масовата ваксинация, за да може да прекратим инфекцията от коронавирус и да заживеем по нормален начин", заяви д-р Рада Прокопов, която уто0чни, че все още не се е срещала здравословно с вируса.

Д-р Рада Прокопова

Снимка: "Булфото"

Д-р Прокопова се чувства добре след първата инжекция. По думите й в момента положението в ръководените от нея КОВИД отделения е по-спокойно в сравнение с началото на ноември. Запълнени са около 70 процента от леглата, което дава възможност на колегите й да си отдъхнат. Д-р Прокопова обясни още, че се наблюдава по-малка тежестта на симптомите на приетите в болницата хора, което означава, че те идват навреме и не се налага толкова често да се предприемат интензивни грижи. А дали нейните колеги ще се ваксинират срещу коронавируса, д-р Прокопова предположи, че повечето от тези, които не са преболедували, ще пожелаят да го направят.

Галерия от ваксинациите в София ВИЖТЕ ТУК >>

"В "Св. Анна" са доставени 100 дози от ваксината", каза директорът на лечебното заведение Славчо Близнаков. След всяка ваксинация пациентът ще бъде наблюдаван от лекар в рамките на 15-30 минути, обясни той.

Снимка: "Булфото"

Минути по-късно, в София, Пловдив и Бургас, ваксини получиха и други знакови медицински лица.

Костадин Ангелов показва имунизационния си паспорт

Председателят на БЛС д-р Иван Маджаров беше имунизиран в УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив. Във ВМА беше ваксиниран началникът на болницата ген. Венцислав Мутафчийски.

"Ние се намираме във война, но дойде нашето оръжие и то се намира в тези малки флакони. Ние сме длъжни имаме необходимост да върнем целувката и прегръдката с нашите близки", коментира Мутафчийски.

Венцислав Мутафчийски беше имунизиран във ВМА

Снимка: БТА

Ваксинацията на гражданите ще се извършва след подписано информирано съгласие, а след едновременното начало в София, Пловдив и Бургас днес, имунизацията в цялата страна ще започне на 28 и 29 декември.

Цялото изказване на здравния министър след като му бе поставена ваксина срещу COVID-19 можете да чуете тук: