В деня след невижданата снежна буря, испанските власти днес се надпреварват с времето, за да почистят столицата Мадрид и други части от страната от снега, преди настъпването на прогнозирано безпрецедентно застудяване, предаде Франс прес.

Снежната буря Филомена, която предизвика обилни валежи в други райони, отне живота на трима души.

Всички снимки вижте ТУК >>

Тази нощ се очакват минимални температури под минус 10 градуса в голяма част от вътрешността на Испания и те ще се задържат до четвъртък, съобщи испанската метеорологична агенция.

Целта ни е да използваме всяка минута до понеделник, когато температурата ще спадне, за да почистим от сняг основните пътни артерии, преди снегът да се превърне в лед, обяви снощи кметът на Мадрид Хосе Луис Мартинес-Алмейда по телевизия "Секста".

До края на следващата седмица придвижването в столицата, където снегът спря вчера следобед, ще е много затруднено, предупреди кметът.

В Мадрид бяха изпратени войници, за да почистят от сняг пистите на летището, което остава затворено поне до днес следобед, както и подстъпите до болници, които остават под натиск в условията на пандемията от КОВИД-19.

Историческите снеговалежи, натрупали няколко десетки сантиметра снежна покривка, затрупаха в петък и събота Мадрид и част от Испания и парализираха комуникационните линии.

Според правителството, движението по над 700 пътища в страната тази сутрин остава спряно или нарушено, а влаковете от и до Мадрид са отменени до днес следобед.

Снимка: БТА/АП

Бурята Филомена се насочи днес към регионите Каталуния и Арагон в североизточната част на страната, които бяха по-малко засегнати от снеговалежи отколкото Централна Испания.

Заради последиците от бурята, днес на летище Мадрид-Барахас са отменени около 100 полета, съобщи правителствената пресслужба, цитирана от ТАСС.

Снимка: БТА/АП

Вчера са били отменени 381 полета, а около 20 са били пренасочени към други летища. В момента на терминал 1 и терминал 4 остават блокирани около 600 пътници, на които още в петък са раздадени одеала. Те получават и топли напитки. На пътниците е било предложено да бъдат настанени в хотели, но те са предпочели да изчакат на летището, посочва ТАСС.

Снимка: БТА/АП