Само преди дни стана ясно, че фондация "Македония" започва процес по учредяване на политическа партия на българите в Република Северна Македония. 

Инициативата на фондацията срещна подкрепата и на служебния ни външен министър Светлан Стоев, който заяви, че един такъв политически проект би бил правилен път за българите в съседната ни държава да постигнат своето утвърждаване.

Според съобщението от името на фондацията целта на партията е българите в РСМ да управляват държавата.

Какво реално се очаква да бъде постигнато с политическия проект зад граница, какви са идеите за вътрешната и външната политика в РСМ, кой ще бъде в ръководството, както и как ще бъдат решени проблемите с правата и дискриминацията на българите и евроинтеграцията - обяснява председателят на фондация "Македония" Виктор Стоянов в специално интервю за Dir.bg.

Как се стигна до решението за основаване на партия на българите в Република Северна Македония?

Това не е нова идея. Единственият път, по който българите в Република Северна Македония да влязат в Конституцията на държавата и да имат равни права с другите народи там, както и да влязат в управлението на държавата, е, като реализират свой политически проект и той получи подкрепа в обществото.

РСМ е изправена в момента пред сериозен проблем със своята евроинтеграция, тъй като не е изцяло демократична и правова държава, защото българите там нямат равни права с другите народи, не са вписани в Конституцията и не са защитени техните демократични права. Когато отидеш да кандидатстваш за работа, първият въпрос, който ти задават, е "какъв е твоят етнос". И когато отговориш, че си българин, не те приемат на работа, защото ти не си вписан в Конституцията и според законите на тази държава ти не съществуваш. Така че политическият проект на българите в РСМ не е нова идея и това е единственият и правилен път, за да реализират българите своите права в тази държава.

Какви са политическите цели пред партията? Вие вече казахте в своя пост във Facebook, че ще работите за добрите двустранни отношения между Скопие и София, но с какви идеи бихте се намесили във вътрешната политика на РСМ?

Нека първо да кажа, че аз няма да участвам в тази партия. Формира се инициативен комитет, който ще създаде партията от македонски граждани с българско самосъзнание. Аз просто ще подпомагам процеса на реализиране на партията и няма да участвам пряко в нейното създаване, тъй като нямам това право, защото съм български гражданин.

А основната цел на тази партия ще бъде да реши проблема с евроинтеграцията на РСМ, като даде равни права на българите заедно с другите народи. Конкретните цели са следните: българите да влязат в Конституцията на държавата, в Народното събрание, да има народни представители българи, да има българи министри и зам.-министри - да могат да бъдат в управлението и да представляват българския народ в РСМ, както има министри албанци, както има на ръководни позиции сърби, власи, турци - всички народи, които съставят македонското общество.

За съжаление в момента РСМ не отговаря на всички критерии от Копенхаген за членство е ЕС - най-вече в областта за човешките права и демократичните ценности за всички нейни граждани. Именно това е голямата цел на тази партия - да реформира РСМ, за да може държавата да отговаря на тези критерии и в крайна сметка да извърви пътя към присъединяване към ЕС.

Във връзка с това очакваме подкрепа за партията от всички граждани на РСМ, които желаят държавата да влезе в ЕС. Тоест и от хора, които етнически се самоопределят за македонци, албанци, турци и всички останали народи, които са там. Очакваме подкрепа, тъй като единствено тази партия ще има свободата, подчертавам, да извърши тежките реформи, които са нужни, за да може държавата да реализира членство в ЕС.

А защо свободата - всички останали партии виждаме, че когато стане дума за българските справедливи искания - и на България, и на българите в РСМ, те не извършват каквато и да е било промяна. И премиерът Зоран Заев не промени и един абзац от учебниците по история. Това е задължителна задача и е част от реформата, защото чрез обучението по история в държавните училища самата държава възпитава омраза към българския народ и към България. Това също не отговаря на критериите от Копенхаген. 

В РСМ оперират още няколко български организации, освен фондация "Македония", които до момента не участват в политическия живот. Планирате ли да ги поканите да се включат във вашия политически проект?

Разбира се. Инициативният комитет, който ще се формира в следващите няколко месеца, ще покани всички български дружества, както и партията "Граждански демократичен съюз" на Петър Колев. Първата покана ще бъде към нея за коалиция и съвместна дейност, тъй като тази партия до някаква степен представлява българите в РСМ, а нейният председател Петър Колев е политик с изразено българско самосъзнание. Всички останали културно-просветни дружества, които не участват в политическия живот в РСМ, ще бъдат поканени, както и техните членове и симпатизанти, защото на българите в РСМ им е необходимо обединение и политическа дейност, с която да реализират своите тъй важни цели, свързани с техните права и демократични свободи.

Така че на първо място ще поканим организациите, партията "Граждански демократичен съюз" и разбира се, ще търсим и подкрепа и обединение на всички българи там, а както подчертах - и на други граждани на РСМ, които желаят държавата да влезе в ЕС.

Мога да кажа, че формирането на тази партия и нейната политическа дейност ще дадат решение за реформа на РСМ, така че държавата да започне преговори за ЕС и да влезе. 30 години бяха нужни на РСМ да се реформира така, че да може да реши спора с Гърция. Смятаме, че не е необходимо гражданите на РСМ да чакат още 30 години, за да се реши спорът с нашата държава. Може от свободни хора, които не са зависими от определени кръгове в РСМ, да се извършат тези реформи и с подкрепа на обществото така, че българите в РСМ да са защитени правно и граждански, да участват в управлението, както другите народи там, и държавата да бъде наистина демократична и правова и да заслужи своето членство в ЕС.

Вече казахте, че партията ще бъде съставена от македонски граждани с българско самосъзнание. Имате ли вече избрани членове и можем ли да очакваме популярни имена сред тях?

Нека пак да подчертая, че аз помагам на тези процеси, но не ги организирам по такъв начин, че да определям кои ще бъдат в ръководството и кои ще бъдат основните членове. Разбира се, че се очаква да има популярни имена в партията сред българите в Македония, но доколко ще са познати на българското общество, не мога да кажа. Със сигурност обаче в ръководството ще има успешни и реализирани хора в обществото в РСМ, които, разбира се, да имат българско самосъзнание. 

Когато партията се развие и започне да извършва своята дейност, добре дошли са към нея и хора, които имат различно от българското самосъзнание, но желаят демократично развитие за страната. Ще е добре и да са свободни хора, които нямат зависимости, каквито имат основните партии в момента в държавата. Имам предвид управляващата партия СДСМ, основната опозиционна партия ДПМНЕ, както и партия "Левица", и някои албански партии - всички те не желаят да решат основния проблем пред държавата, а той е правата на българите в РСМ. Всичко това води до справедливото българско вето и до положение, в което РСМ не напредва в евроинтеграцията.

В България вече получихте подкрепа от външния министър Светлан Стоев. Какви са нагласите обаче в РСМ? Ще има ли кой да ви подкрепи? Какви са възможностите ви за реално позициониране между партиите, които току-що споменахте, очаквате ли някоя от тях да е с добри нагласи спрямо вашия проект? Ще имате ли изобщо шанс?

Не смятам да има добри нагласи от тяхна страна към проекта по обективни и разбираеми причини. Колкото до обществото в РСМ - от него очаквам подкрепата към партията да бъде нарастваща, тъй като всеки, който иска да има по-добър стандарт на живот, справедливи институции, ще види, че това може да се реализира само чрез партията на българите в РСМ. Дори и партията на Зоран Заев отказва да реши двустранните проблеми с България и ги отлага във времето, търсейки изход с определени договори и заявки, но не и с конкретни действия. 

Давам пример - албанците имаха малък протест през пролетта, че има две изречения в учебниците, които накърняват техните интереси. Зоран Заев разпореди на Царовска, която е министър на образованието, да се променят тези учебници. И бяха променени за една седмица, а от септември тази година децата учат с променените две изречения. Това доказва, че управляващите в РСМ могат да взимат подобни решения, но по отношение на България те не желаят и това спъва цялостното развитие на държавата. 

Добре, казвате, че ще работите за затопляне на отношенията между двете страни, не смятате ли обаче, че подобен ход със създаване на българска партия още повече би обтегнал връзката между България и РСМ? А и отношението спрямо българите вътре в страната?

Понеже партията се създава от македонски граждани и по тяхна инициатива, не смятам, че това е повод за обтягане на отношенията. По-скоро е единствената възможност за подобряване на отношенията, защото няма политически субект в РСМ, който да желае да реши тези проблеми. Затова и смятам, че подкрепата към партията от македонското общество ще се увеличава, защото то ще види, че тя по никакъв начин не застрашава македонските интереси.

В РСМ основният проблем е възпитанието в омраза към България на децата и при подрастващите, липсата на правата на лицата с българско самосъзнание и унищожението на културно-историческото българско наследство в държавата. Решавайки тези проблеми, няма да навредим на националния македонски интерес, защото на другите народи никой не им унищожава историческото наследство на територията на държавата и никой не възпитава децата в омраза към тези народи. 

Всичко това показва как едни 7 народа, без българския, могат да живеят в демократично разбирателство и заедно да градят държава. А българският народ е отхвърлен и изолиран. Затова се налага да се създаде този политически проект, за да защитава интересите на българите там.

От българското президентство признаха, че страната ни е подложена на огромен натиск от ЕС за членството на РСМ, в същото време продължават да се рушат паметници, да се строи магистрала върху български военни гробища, а чуваме да се използват и термини като "българска фашистка окупация" от висши македонски управници. Как ще коментирате вие тези събития, основателен ли е този натиск според вас и ще изпълни ли РСМ исканията на България, за да влезе в ЕС, или ще търси други вратички?

Тези техни враждебни действия не са от вчера. Унищожават културното ни наследство методично и с държавно участие и основна роля. Езикът на омразата никога не е спирал, дори се засили и е проблем, който се задълбочава. 

Натискът от ЕС, както и от партньорите ни от САЩ, може да се засилва, но смятам, че България в последните месеци успява добре да се аргументира в своето искане за човешките права на българите в РСМ. Това е основна ценност на ЕС и на демократичния свят въобще и е основен критерий на Копенхаген за членство в Съюза.

Дали РСМ ще намери друга врата - не смятам, защото все пак България е член на ЕС вече от 15 години и няма как да изостави своите сънародници в тази държава, независимо дали тези хора да български граждани, или не. Знаем, че имаме 130 хиляди български граждани там, но има и десетки хиляди, които нямат българско гражданство. Не смятам, че нашата държава въобще някога ще изостави тези хора и ще предаде тяхната човешка нужда да имат демократични права с другите съграждани в РСМ. Така че няма друга вратичка, няма друг изход, освен да се реформира.

Именно един такъв политически проект може да развие обществото към реформа, тъй като няма да е зависим от определени икономически и политически кръгове, които излизат и извън РСМ. Всички основни партии там имат такива зависимости и вероятно е основната причина да не решават най-големите проблеми на държавата в момента.

Появиха се и твърдения, че има възпрепятстване на преброяването на българите в РСМ. Има ли наистина някаква дискриминация и в какво се изразява тя?

Това не са съмнения, а конкретни сигнали, които са пуснати и до Европейската комисия, и до т.нар. Комисия по защита от дискриминация в РСМ, която всъщност установихме, че не съществува, няма в офиса никого, дори няма табелка, че има такава комисия. Отделни семейства пуснаха сигнал и до Държавния завод за статистика, който ръководеше преброяването. Аз лично знам за няколко десетки такива случая на дискриминация, при които семейството заявява, че иска да бъде записано като етнически българи с майчин език български, но им е заявено от преброителите, че ще бъдат записани като македонци. И наистина са записани като македонци - преброителят си тръгва и хората остават разочаровани, свързват се с нас, свързват се с българските организации там. Слава Богу, в повечето случаи реагира Заводът, изпрати нови преброители и хората бяха преброени като българи. 

Действително имаше определен натиск - на много хора с македонско гражданство, като казват, че искат да бъдат записани като етнически българи, са били запитвани дали имат български документи, а това е незаконно. Има отделен въпрос, в който се пита за друго гражданство, а този въпрос е за етническото самоопределяне. А албанците се записват спокойно като етически албанци и никой от преброителите не ги пита дали имат албанско гражданство. Това беше форма на натиск, който не даде възможност на стотици българи да се запишат като етнически българи, защото незаконно им е било изисквано да показват документи.