Водещият икономически форум на Русия в Санкт Петербург е посочил бившия главен изпълнителен директор на Google Ерик Шмидт като участник в тазгодишното събитие в проектопрограма, която се оспорва от много от предполагаемите участници, пише в. "Файненшъл Таймс".

Няколко души, включени в документа с дата от вторник, видян от изданието, заявиха, че не планират да присъстват, което е индикация, че брандът на Кремъл остава токсичен след инвазията в Украйна, въпреки желанието му да съживи връзките със световните бизнес лидери.

Шмидт, най-изтъкнатият сред оскъдния списък на западните говорители, не е получил покана и не планира да отиде, заяви запознат с въпроса.

Други западни оратори, включени в програмата, включително главният изпълнителен директор на Lucid Motors Питър Роулинсън и професорът от Станфорд Иля Стребулаев, заявиха, че няма да присъстват.

Липсата на потвърдени западни имена по-малко от месец преди форума, който беше създаден от президента Владимир Путин като демонстрация за привличане на чуждестранни инвестиции, показва, че Кремъл трудно намира хора, които да общуват с неговия елит.

Преди пълномащабното нахлуване в Украйна форумът в Санкт Петербург беше бляскава платформа, на която западни лидери като френския президент Еманюел Макрон се появяваха заедно с Путин. Държавни компании предлагаха вино и храна на западни инвеститори на пищни партита в дворцовия неокласически интериор на бившата руска столица.

Дмитрий Песков, говорителят на Путин, и ръководената от Кремъл фондация, която организира форума, не отговориха на молбите за коментар.

Миналия месец Песков заяви, че няколко бизнесмени от западни държави са "много заинтересовани" да участват, но заяви, че "дори и да отидат, не можем да говорим за тях, защото ако кажем нещо, те просто ще бъдат изядени живи".

В списъка на гостите на форума преобладават високопоставени лица от държави, сред които Обединените арабски емирства, Саудитска Арабия, Индия и Китай, които въпреки западните санкции задълбочиха търговските си отношения с Русия и не осъдиха Путин за инвазията.

Русия съобщи, че ОАЕ ще бъдат основен гост на форума, който е насрочен за 14-17 юни, но не обяви дали някой от чуждестранните лидери ще участва в основния панел заедно с Путин.

В програмата не са включени чуждестранни официални лица на по-високо от министерско равнище, дори от държави, които Русия счита за "приятелски", с изключение на първата дама на Бурунди. Миналата година Казахстан и Армения изпратиха своите президенти, а Централноафриканската република, която е близък съюзник на Русия, изпрати своя министър-председател.

Някои от другите посочени западни говорители отдавна имат силни проруски възгледи, като например бившият външен министър на Австрия Карин Кнайсл, която танцува с Путин на сватбата си и потвърди, че планира да присъства.

Някои от дискусиите показват трудностите при организирането на международна конференция, докато се бориш с опитите на Запада да изолира Русия.

В една от тях, организирана от медийната компания на Газпром, се задава въпросът как подписаният от Путин указ за "културен суверенитет" може да възтържествува пред "западната отменена култура и разрушителните информационни атаки срещу ценностите на нашето общество". Друга е посветена на плановете на министерството на търговията да възроди съветските "промишлени филми", които могат да "популяризират промишлеността и да романтизират героите на труда".

Словосъчетанието "технологичен суверенитет", което е нарицателно за прекратяване на зависимостта от западните вериги за доставки, се появява 27 пъти в проектопрограмата. Цял панел е посветен на интелектуалната собственост, въпреки че руската индустрия прибягва до контрабанда на произведени в чужбина компоненти през трети страни.

Въпреки акцента върху санкциите, Украйна и войната се споменават само веднъж, мимоходом, в панел за ветераните, в който участват четирима малко известни американци, братовчедът на Путин и няколко руски служители, които са обект на санкции.

В описанието се предупреждава: "Точно сега и през следващите няколко години в страната ще се формира голяма група от хора, които са се завърнали от зоната на специалната военна операция с наранявания, които правят невъзможно да живеят както преди, както за тях, така и за околните" и призовава Русия да проучи опита на Израел, Армения и САЩ.

Чуждестранното участие все пак е по-силно, отколкото на миналогодишния форум, където преобладаващото мнозинство от говорителите бяха руснаци, а най-видимата чуждестранна делегация беше от талибаните.

Малцината западни бизнесмени, които присъстваха на форума, се опитваха да не се изтъкват, като някои от тях стигнаха дотам, че помолиха организаторите да не изписват имената им на баджовете, за да не бъдат разпознати.

Участието в конференцията би било изключително необичаен ход за Шмид, който ръководи Google от 2001 до 2011 г. Миналия септември Шмид посети Киев, където се срещна с висшия помощник на украинския президент Володимир Зеленски и похвали използването на технологиите в страната при защитата от руското нашествие.

Шмидт е включен в предложения състав за дискусия за изкуствения интелект заедно с британския компютърен учен Стивън Волфрам, известния изследовател на изкуствения интелект Елиезър Юдковски и професора от Станфорд Стребулаев. Други панели рекламират участието на Слоун Гибсън, бивш заместник-министър по въпросите на ветераните в САЩ по време на администрацията на президента Барак Обама, и на Роулинсън от Lucid.

Стребулаев, който заяви, че не е знаел за плановете на Кремъл да го покани да говори на събитието, напусна борда на руския технологичен гигант "Яндекс" през март миналата година, заявявайки, че не може повече да "предоставя свободна и отворена платформа за информация на руската общественост, без да нарушава закона и да излага на риск компанията и нейните служители".

Юдковски заяви, че подкрепя предоставянето на помощ на Украйна и заяви пред "Файненшъл Таймс", че е получил покана за форума, но не е отговорил. Волфрам заяви чрез свой говорител, че е получил покана, но няма да присъства.

Говорител на Роулинсън заяви, че той не е чувал за събитието и не желае да бъде свързван с него. Гибсън не отговори веднага на молбата за коментар, пише вестникът.