Очаквам правителсто с кратък хоризонт и с премиер експерт, прогнозира в интервю за Dir.bg социологът Васил Тончев. Освен компромиса с мажоритарната система, предстоят и други, разломите между анти ГЕРБ обединените партии са неизбежни. БСП ще подкрепят не само "Има такъв народ", но и кандидатурата на президента, допълва Тончев. Той говори за задачите, които имат да свършат парламентът и правителството, различията между отделните формации. 

- Какви сигнали дадоха партиите още от първото си заседание? Видяхме формиране на мнозинство от около 160 депутати, всички ли ще бъдат анти ГЕРБ?

- Ще тръгна в дълбочина на този процес. Какво ни показаха последните избори? Показаха, че поколението на прехода отива в пенсия. То отива на електорална основа, видяхте, че възрастните хора са отдръпнати в голяма степен от политическия процес, а пред урните излязоха средното и младото поколение. Както в страната, така и в чужбина. Виждаме една съществена разлика в електоралната маса, в гражданската активност. И според мен политическите партии и лидери, които не разчитат това, което става, вършат много сериозна грешка и ще обрекат формациите си на неуспехи. Хубаво е, че това не става рязко и с революционна вълна. Има и приемственост, има представителство на статуквото, има представителство и на промяната от партиите, които събраха протестния вот. И от тук виждаме как се оформят и нещата в парламента, който е отражение на тези процеси. Партиите на протеста очевидно взаимодействат и налагат тенденцията. В същото време срещат и съответната съпротива от страна на системните партии. 

Това, което се очерта вчера, е, че има една силна анти ГЕРБ нагласа и основа на обединение срещу досегашните управляващи. Но още сега, според мен, се виждат и много сериозни пукнатини, много сериозни компромиси, които трябва да направят тези, които са срещу тях, за да могат да се обединят и да избират една активна позиция. Може би на тази база в най-близките дни ще има някакво обединение, но много скоро ще излязат и разломите, които ще са много дълбоки. 

Действително "Има такъв народ" направиха огромен компромис с това, че се отказаха от най-важното си и основно искане, което са имали преди това - мажоритарния вот, защото той е неприелив за останалите. Предполагам, че ще им се наложи да направят компромис и по отношение на размера на субсидията. Сигурно ще я намалят, но няма да я оставят на 1 лев, защото много от партиите са разорени в момента, включително и БСП, които видяхме, че и в рамките на самата кампания имат голяма липса на ресурси. И явно е, че тези партии, които издържат и телевизии, а те не са една и две, ще трябва да се лишат от тези луксове, да могат на гърба на данъкоплатците да си развиват и медийна дейност.

Така че от друга страна "Има такъв народ" поеха такива компромиси. Поне на първо време ще търсят обединение на анти ГЕРБ основа, за да могат да направят кабинет, който да прекара страната през тези най-належащи реформи, които се искат и бяха показани в предизборната кампания. Може би нещата отиват натам. Казвам това, защото се разпространиха някакви мантри, че например, ако има нови избори, протестните партии ще вземат голямо мнозинство и ще могат да направят изпълнителна власт. Не виждам основание за това. Напротив, ако нещата много се разклатят, ако хората са изплашени, хората са много страхливи и от пандемията, и от политическата обстановка около нас, много е възможно да заложат в много по-голяма степен на сигурността на едни следващи избори. Това ще даде предимство на системните партии. Би било голям риск от тяхна страна, ако се тръгне на предсрочни избори след два месеца. И според мен там ще натежи тенденцията да се отиде към правителство с по-кратък хоризонт, в рамките на година, което да прекара страната през острата фаза на пандемията, през президентските избори. И според мен неминуемо ще се получат тези разломи между сегашното мнозинство от 160 депутати, защото там различията са много големи. Да вземем БСП с тяхната програма и това, което е заложила Демократична България или "Има такъв народ". При двете последни няма нищо социално, това са дясно ориентирани партии, пазарно, с желание за реформи, които не виждам по какъв начин БСП ще може да ги приеме като своя програма. 

- Кои според вас ще влязат в този кабинет, ще има ли представители на БСП, на ДПС, които се стремят към властта? Вчера Карадайъ, заяви, че иска разбирателство, подчерта, че единението прави силата...

- Мисля, че всички искат да има представители, но това няма да става явно. Всички ще кажат "Има такъв народ" да си прави правителството. Ще се опитат да се договорят с кои свои експерти да влязат, за да могат да прокарат техните политики и тук вече ще се заложат много опасни миди за бъдещето взаимодействие в рамките на този кабинет. Анти ГЕРБ позицията на първо място води до това обединение, но пак казвам, че това ще бъде много нестабилно и няма да издържи дълго. Още президентските избори ще ги разделят. Как си представяте, че това мнозинство "анти ГЕРБ"... по какъв начин ДПС примерно ще влезе в него и ще тръгне в подкрепа на президента? Според мен там всички мостове са разрушени. Тук ще се явяват и патриотите като извънпарламентарна опозиция. Политическото пространство не може да има празно място, съответните ниши ще се запълват по един неестествен начин и това ще стане доста бързо. 

- Афишираните от различните парламентарни групи намерения за промени не бяха малко. Кои програмни точки могат да бъдат реализирани на фона на очакванията за краткосрочен живот на 45-ото НС? 

- Да вземем първо исканията на протеста - Бойко Борисов няма да го има начело на изпълнителната власт. Следващите бързи мерки, които ще се вземат - да се реализира и другата оставка, вижда се, че от вчера на прицел са както главният прокурор, така и КПКОНПИ. Естествено това мнозинство може да наложи тези промени. Може да се вкара малко повече ред при ваксинацията и анти COVID мерките. Но тук ще бъдат и икономическите проблеми. 

- А Изборният кодекс? 

- Изборният кодекс ще бъде на първо място, което изобщо не е най-важната задача на държавата. Аз мисля, че нашата изборна администрация работи прилично. Мисля, че да, действително има какво да се подобри, но в никакъв случай това няма да даде някакво различно развитие на страната или някаква посока, която да реши основни проблеми. Да, машинното гласуване ще влезе изцяло, което ще облекчи технически нещата, но няма да ги промени по никакъв начин. Вероятно, ако влезе гласуване по пощата, поне в чужбина, и се даде възможност на нашите сънародници да се улеснят в гласуването, това би било хубаво.Там също би могло да се намери разрешение. Но общо взето е до тук. Една мажоритарна система, от която на първо четене се отказват, ще доведе до наличието на две големи партии в страната и унищожаването на всички други по-малки субекти, които биха могли да се влеят като течения в по-големите партии по някакъв начин. Но така или иначе те няма как да съществуват. 

- Президентът Радев посъветва депутатите да не правят математически коалиции. Накланя ли това везните към предсрочни избори? 

- Може би неговата визия и прочит на нещата е такъв. Не зная до каква степен има влияние върху целия процес. Безспорно неговата тежест нарасна много в новата ситуация, но всъщност за това дали ще се отиде към нови избори или ще се направи ново правителство, говори начинът, по който "Има такъв народ" и г-н Трифонов виждат баланса в сегашната и бъдещата ситуации. Отиването към служебно правителство е жест към президента, статуквото и баланса и всички политически сили. 

- А виждате ли г-н Трифонов като премиер? Там енигмата се запазва до последно и все още не е обявено кой би заел този пост. Или пък това ще бъде експерт ... 

- Не смятам, че г-н Трифонов ще е премиер, поне от предварителната информация, която имам. И то по няколко причини - едната е по здравословни - той има съществени проблеми със здравето си, не само с COVID-a, едва ли би могъл да се захване с една такава работа, която изисква денонощни усилия. Освен това и опитът, който му липсва, да се заеме с такава работа също ще бъде пречка. По-скоро той ще балансира политическите процеси, седейки начело на партията си и подреждайки нещата. Вероятно ще се търси някакъв експертен вариант. И тук всички, които са в парламента, ще се опитват да се домогват до него и по някакъв начин да влязат в схемите на бъдещия кабинет. 

- БСП се срина на тези избори, а с ДПС като че изявява публично желание да желае да работи? Какви са възможните ходове за тези системни партии?

- ДПС изградиха образ в последните години на партия, която прокарва влияние във властта и получава съответните облаги. Освен това се съюзи с корпоративни интереси. И аз мисля, че още преди изборите ДПС направиха значителна стъпка в това, за да се освободят от този имидж и да направят реформата си в себе си. Това им се отрази естествено и на изборния резултат. Най-ниската избирателна активност е в Кърджали, тя е едва 25%. Също така и в Търговище и градове от смесените райони. Там при добра организация и мобилизация на техния електорат просто не се получи. Включително имаше отлив на техни избиратели по посока ГЕРБ. Там вътрешноорганизационно има много работа да се свърши, но те биха могли да се справят с този проблем. Така или иначе сменят образа си и тръгват по един нов път, т.е. те отговарят на времето. Включително видяхме много сериозно подмладяване на целия състав на актива. Мисля, че са много по-адекватни от БСП. 

БСП претърпя това поражение по две причини. Едната е, че се разстрои цялата им изборна система в страната, на базата, че бяха спуснати отгоре кандидатите за депутати и не бяха мотивирани по никакъв начин структурите на партията да работят организационно. И като се прибави към това и COVID-ът - това е все пак възрастно поколение, което има сериозни опасения, се насложиха нещата и видяхме резултата. 

- Но Корнелия Нинова не подаде оставка...

- Заяви, че желае да договори някакви по-изгодни условия за партията и държи на това. Аз мисля, че нейното упорство в дългосрочен план ще донесе големи вреди на партията. Младежите, които са гласували за БСП, бяха едва 5%. А става подмяна на поколенията, които влизат активно в гражданския политически живот и БСП тук изостава сериозно. 

- Ще подкрепи ли БСП за втори мандат президента Румен Радев и Илияна Йотова? 

- Със сигурност. БСП в момента ще са съгласни на всичко. Паднаха толкова ниско и толкова са слаби в момента, че са съгласни на всякакви компромиси, включително да подкрепят правителство на "Има такъв народ", както и кандидатурата на президента. И това са обстоятелства, които им се налагат отвън. И още много компромиси ще трябва да направят, за да се задържат по някакъв начин на повърхността. 

- Новоизбраният председател на НС Ива Митева ли ще задвижи по-скоро нещата в парламента или рутинирани апаратчици? 

- Не мога да кажа, защото всички хвалят новия председател като изключителен експерт, но това още не значи политическа личност, не значи лидер. Всичко това ще трябва да го видим. Тук се иска характер, това е една от трите най-важни позиции в държавата. Дали ще успее да удържи този тест, тепърва ще видим. Опитни играчи има - Татяна Дончева, Мария Капон, Атанас Атанасов, сложен конгломерат.