45-ото Народно събрание проведе първото си заседание. То отправи първия си знак за евентуалното съставяне на мнозинство за излъчване на правителство. Като такъв политолозите приемат гласуването за председател на НС. Ива Митева от "Има такъв народ" беше избрана с "да" от всички депутати в залата, без представителите на ГЕРБ, които гласуваха с "въздържал се".

Заседанието беше открито точно в 9 часа от най-възрастния присъстващ народен представител - Мика Зайкова от "Има такъв народ". Във времето, което прекара като временен председател на заседанието, тя блесна с язвителни коментари срещу правителството на Бойко Борисов и неговите депутати.

Думата в пленарна зала преди всички взе президентът Румен Радев. В поредното си остро слово срещу правителството на ГЕРБ, което същевременно подаде оставка с писмо до администрацията, държавният глава обяви предпочитанията си за съставяне на служебен кабинет и съответно нови избори през лятото. Той беше категоричен, че се противопоставя на математическо мнозинство, което да бъде формирано самоцелно. Програмни речи произнесоха и председателстващите всяка парламентарна група, а след като Ива Митева оглави народното събрание, бяха определени и ръководствата на различните ПГ.

Освен Бойко Борисов, който демонстративно избегна присъствие, големият липсващ от залата беше лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов. Причината за това е поставената му карантина заради коронарусна инфекция, но това не му попречи да гласува дистанционно.

Вижте ОЩЕ СНИМКИ >>

12:32
Първи знак за мнозинство: Всички без ГЕРБ избраха Ива Митева за председател на 45-ото НС

Юристката Ива Митева Йорданова-Рупчева от "Има такъв народ" беше избрана за председател на 45-ото Народно събрание. "За" гласуваха 160, нито един "против" и 74 "въздържали се" (от групата на ГЕРБ-СДС) в залата. От депутатите, които се включиха онлайн, имаше трима "за" и един "въздържал се". Цвета Караянчева (ГЕРБ), Виктория Василева (ИТН), Кристиан Вигенин (БСП), Мукаддес Налбант (ДПС), Атанас Атанасов (ДБ) и Татяна Дончева (ИСМВ).

Вотът се очакваше с особено голям интерес от анализаторите. Като първо гласуване на новите парламентарни групи, от него се очаква да даде посока за бъдещи преговори за съставяне на правителство в рамките на 45-ото Народно събрание. "Има такъв народ" се очертава като фаворит за оползотворяване на мандата, след като вече стана ясно, че първата по резултат политическа сила ГЕРБ няма да събере достатъчна подкрепа.

Ето го и позиционирането спрямо предложената от "Има такъв народ" и избрана за председател Ива Митева:

  • ГЕРБ - 75 "въздържали се"
  • "Има такъв народ" - 48 "за"
  • "БСП за България" - 42 "за"
  • ДПС - 29 "за"
  • "Демократична България" - 27 "за"
  • Реклама след 7-ми параграф
  • "Изправи се! Мутри вън!" 14 - "за"

Снимка: Стопкадър БНТ

11:59
Росен Плевнелиев за речта на Румен Радев: Президентът прекрачи всички граници

11:55
Мая Манолова обяви чистка на мутрите и концепция за борба с корупцията

11:47
ДПС отново постави условия за подкрепа на ново правителство

Снимка: БТА

11:30
Христо Иванов: Готови сме да подкрепим "Има такъв народ", но не банкетно, а за политики

Снимка: БТА

11:01
Корнелия Нинова: Бихме подкрепили правителство на втората политическа сила

Корнелия Нинова

Кадър: Нова тв

10:48
"Има такъв народ" внася искане за субсидия от 1 лев, но за мажоритарен вот няма мнозинство

Зам.-председателят на "Има такъв народ" Тошко Йорданов

Снимка: БТА

10:32
Десислава Атанасова: Няма да поемаме отговорност при избори през лятото, за да може една или друга партия да си вдига резултата
"Победителят е само един и това е ГЕРБ, поне е редно да го признаете", каза председателят на парламентарната група Десислава Атанасова, която прочете декларация от трибуната на новото 45-то Народно събрание. Думите ѝ предизвикаха освирквания от някои от депутатите. Тя обяви, че ГЕРБ няма да поема отговорност при избори през лятото, "за да може една или друга партия да си вдигне резултата".

09:56
Председателстващата парламента Мика Зайкова обяви пред 45-ото Народно събрание, че премиерът Борисов е подал писмо с оставката на Министерски съвет. Под аплодисментите на по-голямата част от пленарната зала тя изрази възмущение от начина на заявление и каза, че това е "или срам пред народа, или пренебрежение към институцията".

09:52
Румен Радев изрази готовност да състави служебно правителство
Президентът се обяви срещу математически формирани коалиции

09:39
Премиерът Борисов депозира оставката на правителството
На основание член 111, ал. 2 от Конституцията на Република България министър-председателят Бойко Борисов подаде пред новоизбраното 45-о Народно събрание оставка на ръководения от него Министерски съвет.

09:30
Всички народни представители положиха клетва. Някои от тях, които са в карантина, го направиха от домовете си в онлайн видео връзка. Сред тях беше и Слави Трифонов - човекът, към когото са насочени погледите за съставяне на правителство.

Снимка: БТА

09:00
Заседанието се излъчва пряко от БНТ и БНР

09:00
Мика Зайкова даде начало на първото заседание на 45-ия парламент. Най-възрастният депутат поема председателското място до избиране на постоянно изпълняващ длъжността. Заради липса на техника Мика Зайкова чете едно по едно имената на присъстващите народни представители, които потвърждават с вдигане на ръка.

Мика Зайкова

Снимка: БТА

08:50
Патриарх Неофит не присъства заради здравословно неразположение

08:48
Христо Иванов: Ако ни бъде потърсена подкрепа от "Има такъв народ", бихме водили разговори
"Демократична България" не е водила политически разговори с "Има такъв народ", заяви председателят на коалицията Христо Иванов преди първото заседание на 45-ото НС. "Ако ни бъде потърсена подкрепа, ние с уважение към вота на избирателите, бихме водили разговори. Не можем да дадем никаква банкетна подкрепа, но мнозинството от гражданите, които искат промяна, възложиха тази промяна на "Има такъв народ"", каза още Иванов.

Христо Иванов

Снимка: БТА

08:45
Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова минаха върху червения килим и влязоха през парадния вход на Народното събрание. Държавният глава пожела успех на новия парламент, но отказа да направи по-разширен коментар.

Румен Радев и Илияна Йотова

Снимка: БТА

08:43
"Има такъв народ" влязоха в парламента, ръкопляскайки на протестиращите
Избраните за депутати от "Имат такъв народ" пристигнаха заедно за заседанието на 45-ия парламент. Те слязоха от автобус, а преди да влязат в сградата, ръкопляскаха на протестиращите отвън. "Най-накрая ще има долу-горе парламент, какъвто искат хората", бе лаконичният коментар на зам.председателя на партията Тошко Йорданов. По-рано стана ясно, че лидерът на втората политическа сила в парламента - Станислав Трифонов, както и другите карантинирани депутати ще се включат онлайн, за да положат клетва и да участват в дискусиите.

Депутатите от "Има такъв народ"

Стопкадър от bTV

08:37
Ивайло Мирчев: Заявката на ГЕРБ за премиер е нелепа
Коалиция с ГЕРБ, БСП или ДПС и "Демократична България" няма да има, трикове няма да има. Това заяви ппреди началото на работата на 45-ия парламент избраният за депутат от ДБ Ивайло Мирчев. По думите му заявката на ГЕРБ за правителство с премиер Даниел Митов е "нелепа": "ГЕРБ няма да получи никаква подкрепа. Това е от малкото хубави неща на този парламент - че партиите успяват да удържат на коалиция с ГЕРБ". Той посочи, че "Демократична България" изчаква да види какви ще бъдат действията на партията на Слави Трифонов. Още днес дясното обединение ще вкара "огромен проект законопроекти" за електронното управление, Изборния кодекс, съдебната власт и лустрацията. "Следващото, което правим, е да изметем модела "Бойко Борисов и Доган" - ще извикаме Бойко Борисов на парламентарен контрол още утре - да каже защо фискалният резерв е 5,9 млрд. лв., най-ниското ниво от 4 години", заяви още Мирчев.

08:36
Номинираният за премиер от ГЕРБ Даниел Митов: Един политик не може да бяга от отговорност
Проведохме разговор и премиерът ме е помолил да приема подобна отговорност и аз съм се съгласил. Един политик не може да бяга от отговорност, когато ситуацията го изисква. Това заяви пред БНТ минути преди да влезе в парламента номинираният за министър-председател от ГЕРБ Даниел Митов. Разбира се, че смятам, че съм подготвен, аз съм от 20 години в политиката, допълни Митов. Като първа политическа партия сме и трябва да сме наясно, че трябва да подходим сериозно, да проведем консултации, има си процедура, обясни Даниел Митов.

Номинираният за премиер от ГЕРБ Даниел Митов

Снимка: БТА

08:30
Десислава Атанасова: Ние сме готови да протегнем ръка
Надявам се нашата парламентарна група да е на висотата на изискванията на тези, които ни дадоха своето доверие. Ние сме готови да протегнем ръка и с опита си да допринесем за цялостна визия на НС.

08:28
Мая Манолова: Днес внасяме проект на Решение за Комисията по ревизия
Още днес ще внесем проект на Решение за създаване на Комисия по ревизията, която да провери управлението на Бойко Борисов. Готови сме и с искането за изслушване на Бойко Борисов за Плана за възстановяване и устойчивост утре. Готови сме със законодателните предложения, които обещахме на българските граждани.

08:26
Вигенин: Има шанс това да бъде един добре работещ парламент
Има шанс това да бъде един добре работещ парламент, защото в този парламент не се очертава желязно мнозинство, както беше в предишните парламенти, където предварително беше ясно, че каквото реши управляващата партия, това ще бъде прието.

08:22
Цецка Бачкова, "Демократична България": Безусловна подкрепа за кабинет не можем да дадем
Безусловна подкрепа за кабинет не можем да дадем. Ние сме казали, че няма да подкрепим кабинет с мандат ГЕРБ, на БСП и ДПС, заяви Цецка Бачков от "Демократична България" преди тържественото заседание на 45-ото Народно събрание. Това, че Даниел Митов е бил част от ДСБ и вече не е част, означава, че някъде сме се разделили в ценностите си и целите и това отговаря на въпроса защо няма да го подкрепим, каза още тя.

08:20
Татяна Дончева: Ще се опитам да допринеса за възстановяване престижа на парламента
Ако парламентът одобри моята номинация за председател, ще се опитам да допринеса с нещо за малко възстановяване на престижа на парламента. Днес трябва да споменем такива хора като акад. Благовест Сендов, като Йордан Соколов, като Любен Корнезов, които не само не достигаме, но и сме далеч от тях, да не пропусна Светослав Лучников. Тези хора, които сложиха други летви, други стандарти, допълни Дончева.

08:00
Малка група протестиращи посрещат депутатите с призиви срещу ГЕРБ.

Малка група протестиращи се събра пред парламента, където беше охранявана от полицаи

Снимка: БТА