Най-вероятно ще имаме експертно правителство на малцинството, излъчено от трите нови партии и поне донякъде подкрепено от старите партии, а при избори след 3 месеца новите в парламента ще имат мнозинство - те тепърва набират сила. Това заяви пред Dir.bg политологът Евгений Дайнов.

Голямата питанка е дали ще имаме директно служебен кабинет или експертно правителство, допълни той. Според него, разделението на статуквото и нововлезлите партии е ясно, като между тях не може да има балансьор.

Политологът коментира още какво би свършил един краткосрочен експертен кабинет, вотът от чужбина, резултата на БСП, както и шансовете на партията на Слави Трифонов да стане първа политическа сила при нови избори в най-скоро време. 

- В парламента се оформят две групи. тази на статуквото - ГЕРБ, БСП, ДПС и тази на промяната - "Има такъв народ", Демократична България и "Изправи се! Мутри вън". Какви са възможните ходове на двете страни за излизане от очертаващата се политическа криза?

- Най-възможният ход е трите партии на статуквото да се съберат заедно и да се опитат да запазят нещата каквито си бяха. Не знам дали ще им се получи, обаче. ДПС много напират, това се вижда. Бойко Борисов има някаква готовност, това също се вижда. На Корнелия Нинова единственият й коз е да играе твърдо против статуквото, защото тя самата призна вчера, че БСП хората я виждат, като част от статуквото. Така че този вариант - трите заварени партии да направят общо правителство, е възможен, но не особено вероятен. Оттам нататък всякакви други възможности са налични, новите партии да направят правителство на малцинството, като се обединят около 4-5 неща, за които са съгласни те - най-вече да се промени Изборният кодекс, някакви други неща да се свършат из правната уредба и да се отива към нови избори. Мисля, че и трите нови партии клонят към варианта правителство на малцинството, което да свърши 7-8 важни неща за три месеца и да се отива на нови избори.

Разделението е ясно - трите партии от едната страна и трите от другата, няма как да има прескачане от едното в другото, защото това означава самоубийство за всяка нова партия. Която и да е нова партия, ако си играе със заварена партия, ще се самоубие пред електората си. Освен това новите влезли партии са нахъсани, те много добре знаят още нещо. След три месеца, ако пак има избори, и трите нови партии, които влязоха, ще сформират отчетливо мнозинство. Те тепърва набират сила. Така че няма нито една от тях интерес да се съюзява с нито една от старите партии.

- Експертен кабинет с краткосрочни цели, управляваща коалиция с идеологически компромиси, служебен кабинет с нови избори или друга изненада?

- То, ако ще бъде правителство, излъчено с кратък хоризонт, което да свърши 7-8 неща, по необходимост ще бъде експертно. Ще имат точни и ясни задачи за разписване, които експерти ще трябва да ги свършат. Но няма да бъде под егидата на Бойко Борисов, никой няма да го приеме от новите играчи. Особено пък Борисов плюс ДПС не правят мнозинство. Не бих се учудил директно да се отиде към служебно правителство, т.е. да се извърти "въртележката" и да няма мнозинство в парламента. Но мисля, че ако има правителство, то ще бъде направено от експерти от трите нововлезли партии - да пооправи някои много важни неща и след това да се отива на нови избори, където трите нововлезли партии ще спечелят мнозинство. 

- Каква ще е според Вас политическата съдба на БСП? 

- БСП е много интересно животно. То умира от 30 години на много забавен каданс, разнообразено с малки временни възходи. През последните 30 години БСП не успя да се включи в духа на времето. Минаха какви ли не идеи, които грабваха хората и в България и в Европа, но БСП остана извън тях, остана вторачена в свое имагинерно минало. Станишев се опита да направи от БСП западна партия, БСП отказа да става западна партия. Последно Корнелия Нинова се опита да направи от БСП някаква източноевразийска, националистическа, традиционна, средновековна партия, което беше един обречен опит. Защото социалистическа партия в Европа не може да проповядва в едно средновековие. Невъзможността да намери идейния пакет, който да отговаря на името й социалистическа и да привлича хора, е онази болест, от която БСП умира 30 години. Като че ли с опита на Корнелия Нинова да върне БСП в едно средновековие доста мрачно, опитите за идейно позициониране на БСП приключиха. Аз очаквам БСП да се свие до едни 5-6% и там да си остане като чисто носталгична комунистическа партия. 

- А вотът от чужбина изненада ли Ви? 

- Мен ме изненада колко много хора гласуваха, преодолявайки огромни проблеми. Това е изненада. Резултатите не ме изненадаха особено. В чужбина никога не са гласували за БСП и сега пак не гласуваха. Не са гласували за крайните националисти. Сега имаше някакви гласове, но не много, за Възраждане. Това, което изненада - както в страната, така и на българите в чужбина, е неочакваният резултат за Слави Трифонов. Очевидно това, че говори с хората по този начин вече 30 години, слизайки на ниво на обикновения човек, даде много добри политически плодове. Хората прегърнаха Слави Трифонов заради това, че той им говори разбираеми неща. И го превърнаха в доста впечатляващ политически вот. Ако има следващи избори след три месеца, аз не бих се учудил Слави Трифонов да излезе на първо място по резултат. Хората, които нямат претенции, виждат себе си, представени от Слави Трифонов. Както преди това хората от предишното поколение, които нямаха претенции, виждаха себе си, представени от Бойко Борисов. Селско момче, дошло в София и виж какво стана - национална фигура. Следващото поколение прехвърли това върху Слави Трифонов. И ние сме селски момчета и той ще ни представлява. Това е обяснението за Слави Трифонов, но не познавам човек да е очаквал, той да надмине БСП. 

- Проблем ли е това, че той е енигма? Ясни са само 7-те му точки от референдума, но не се е определил ясно къде стои - нито вляво, нито вдясно. И в същото време кой ще е следващият балансьор в НС? 

- Аз не мисля, че ще има балансьор в това НС, след като се очертават трите стари партии, трите нови партии. Не мисля, че между тях някой ще се намести да балансира. Това с балансьора остана в миналото. 

А това, че Слави Трифонов не се определя по оста ляво-дясно, все по-малко партии по света се определят по тази ос. Защото делението ляво-дясно общо взето овехтя и не дава тези перспективи и онази идентичност, която даваше преди. Това е понятие от края на 18-и век. И вече няма смисъл хората да се определят като леви и десни, защото светът се промени. Друг е въпросът, че доколкото виждам, партията на Слави Трифонов няма цялостна програма за управление или за действие в парламента. Защото, ако си сериозна политическа партия, трябва да имаш и за отбрана, и социална политика, външна политика, икономическа, какви ли не сложнотии, които при него ги няма засега. Но пък от друга страна, пак за мое учудване, той успя да събере доста истински професионалисти. Ако им даде задачата да напишат програма за управление, те ще я напишат, защото разбират какво правят. 

- А кой не би оглавил едно следващо правителство? 

- Зависи какво правителство ще бъде. Ако бъде, това което ми се вижда най-вероятно - експертно правителство на малцинството, излъчено от трите нови партии и поне донякъде подкрепено малко от старите партии, може да бъде всеки - може да бъде икономист. Ако е краткосрочно правителство, няма партиен лидер да се жертва за такова правителство, ще го оглави експерт. 

- Предвиждате ли в кратък срок да има нови избори и какво трябва да направи следващото НС, ако е така? 

- Това НС не е способно да изкара мандата си. Така че предсрочни избори ще има, защото тази конструкция не издържа на дълъг парламент. Зависи дали ще се мине през служебно правителство или някакво експертно, това са питанките. Иначе ще има нови избори, при които трите нови партии ще формират отчетливо мнозинство, мисля, че от вчера е очевидно. 

Това НС първо трябва да оправи Изборния кодекс така, че всички да могат да гласуват безболезнено, това е електронно гласуване, такова по пощата. Най-малкото да дооправи начина на броене на бюлетините, защото би се отказал да работи в секции. Това е най-малкото, че ще има съгласие такова правителство да свърши. Всички нововлезли партии искат да оправят правосъдната система, така че да не са феодални владения, но не знам дали такова правителство ще може да отиде в такава посока. Най-малко трябва да се преговаря за финансовата рамка и финансовата структура на парите от ЕС за близките 7 години. Бойко Борисов ненапразно каза "до декември да избутаме". До декември трябва на България да е одобрен планът, т.е. някой трябва да го свърши. Тези са очевидните задачи, с които едно краткосрочно правителство трябва да се заеме.