Очертава се един вид правителство на временното съгласие преди да са настъпили различия, заяви в интервю за Dir.bg социологът Андрей Райчев, в което коментира наблюденията си от първото заседание на 45-ото Народно събрание. Той прогнозира, че нов кабинет, формиран върху демонстрираното съгласие по основни теми от около 160 депутати, би издържал "до след президентските избори". 

- Г-н, Райчев, днес в парламента едновременно се чуха предположение, че НС няма да завърши мандата, но в същото време бяха представени намерения за реализиране на множество реформи. Намирате ли противоречие? 

- Не, защото те определиха и нещата, които ще правят, нещата, които са най-малкият знаменател на опозицията и на протестърите. Очевидно и с подкрепата на БСП и ДПС, ако съдим и по гласуванията. Дотук всички без ГЕРБ гласуват в една посока и те определиха няколко сфери, с които ще се представят в този парламент и по които могат да работят заедно.

Първо - изборното законодателство - машинният вот, гласовете от чужбина, снимането по време на броенето. Тук бе най-големият препъни камък - мажоритарната система, която за Трифонов е алфа и омега. Така възникна той. Но "Има такъв народ" отчетливо казаха, че нямат мнозинство, за да се приеме. Това става на фона на декларацията на Борисов, че ГЕРБ ще застанат зад мажоритарен вот, т.е. те отхвърлят по този важен за тях въпрос подкрепа от Борисов, а другите партии поставят въпроса това да не става. Защото за демократите това е изчезване от сцената, за "Изправи се бг! Мутри вън!" също, за ДПС е все едно, защото при мажоритарен вот си получават толкова гласове, колкото и при пропорционален, тъй като турците живеят в България по региони. Та те снеха това изискване и отчетливо Изборният кодекс ще е нов, но няма да пише мажоритарна система в него. 

Второ - това е серия въпроси около съдебната система, което е главната гледна точка на Христо Иванов. Това очевидно е прието.

Тук добавям и ревизията, която предлага Мая Манолова, т.е. тези настроения на "Изправи се бг! Мутри вън!" за голяма ревизия, за кражбите и т.н., това е третото, което те приемат. 

Четвъртото е въпросният план за възстановяване, който България трябва да представи в Европа. И то е централно важно. 

Много важна е и COVID обстановката около която ще предложат нов подход - масова, прозрачна и доброволна ваксинация на населението. 

Тези партии са се договорили по тези въпроси, по които могат да се договорят, и които, докато станат очевидно, ще ги обединяват. Изборният кодекс не може да се ремонтира очевидно за две седмици, ще направят правителство, докато това стане. 

- Как си представяте живота на парламента?

- До изчерпване на така уточнения дневен ред на опозиционните партии, докато се изчерпат тези общи позиции, защото те имат разминаване в други неща.

- Считате ли, че "Изправи се бг! Мутри вън!", "Има такъв народ" и "Демократична България" ще се разберат за изборното законодателство?

- Те са няколко искания, които са лесни за приемане, с изключение на гласуване по пощата, което за България ще е ново. Как точно ще изглежда гласуване по пощата от чужбина, е неясно, както и как ще се гарантира, че това няма да са фалшификати. Но експертите вероятно ще намерят изход тук. За машинното гласуване аз бях много подозрителен, защото ме беше страх, че машината може да обърка и прочие. Оказа се, че е десет пъти по-лесно от банкомат, почти няма българин, който да не се справи с това много лесно. Единственото е, че тази машина трябва да се свърже с центъра, но това е елементарно. Ще се приеме машинното гласуване, което е много по-лесно, много по-прозрачно. 

- Споменахте и съдебната реформа, което е основно искане на Христо Иванов. Ще успеят ли, това никак не е лесно и изисква доста време?

- Планът им, да ви кажа, не ми е много ясен какво точно смятат да правят, но изглежда ще минава през ремонт на ВСС. Те ще преформатират вероятно КОНПИ в МОНПИ, условно говоря, и това МОНПИ ще си избира отново председател. Не знам дали ще успеят, но изглежда така искат. 

- Президентът Румен Радев заяви, че е против математически формирани коалиции и изрази готовност за служебно правителство. Тълкувате ли това като заявка за избори през лятото? 

- Не, като гледам това мнозинство, което партиите формираха по няколко въпроса - избор на председател, процедура и т.н. Около 160 депутата гласуваха през цялото време, това е огромно мнозинство. Като имаме предвид това, те няма да имат нужда от предсрочни избори. Въпросът е, че министър-председателят няма да е с четиригодишен мандат и няма смисъл да е четиригодишен, а ако те са решили да му предложат тези 4-5 функции, то не е и толкова трудно.

Най-важното, от което най-много се притеснявах и мислех, че България ще се заплете в много дълга история, мислех, че те ще бъдат процедурно безсилни и като нови хора ще губят много време по всеки въпрос и ще трябва да се гласува, прегласува, реплики, дублики и т.н. Нищо подобно не видях. Видях много бойко ръководство под диригентството на изключително опитен парламентарист като Татяна Дончева. Тя е процедурчик първокласен, това въобще не се колебайте, може би един от най-добрите в страната. Тя успя с нейните предложения, ако забелязвате, да ускори в пъти и не се получи хаос. Т.е. това ново ръководство на Народното събрание, доколкото разбирам, тя е зам.-председател от най-малката парламентарна група, ще може да работи бързо. 

Така че общият ми извод е следният: май ще направят правителство, то ще просъществува до след президентските избори, трудно ми е да ви кажа докога точно. Няма да има служебно такова. Това е, което виждам сега. Нали знаете, че в политиката, като каже някой "сигурен съм", със сигурност греши. Затова всичкото е едно голямо "може би". 

- Ива Митева от "Има такъв народ" се оказа консенсусна фигура. И това ли е знак?

- Както видяхте, трето предложение просто нямаше. Освен това, тя прави много добро впечатление - на един енергичен човек, явно има много голям опит. Аз за пръв път я виждам, това е истината, но личи някак си и по биографията й, тя е вряла и кипяла точно в парламентарната дейност. Аз даже не знаех, че е в листата на Слави Трифонов, но така се оказа. За мен това е приятна изненада. Защото изключително неприятно е, когато шефът на НС не знае как се работи. Това сме го виждали няколко пъти. Ако по някакъв начин изчезне президентът, председателят на НС става президент на България. 

- Изненада ли е, че и ДПС подкрепя новите партии?

- ДПС определено се държи като опозиционна партия. Делян Пеевски беше главният дразнител за противниците и за сумати народ и от ДПС го махнаха. В тяхното изказване имаше една ключова дума диалог. Те казаха "разчетете внимателно изборния резултат, дошло е време за диалог". Как ще се държат с тях, е друг въпрос. Но те като че ли смятат да заровят томахавката и да не се прилепят към ГЕРБ. Това ще е един вид правителство на временното съгласие, преди да са настъпили различия. Между тези партии има сериозни различия и когато те настъпят, те ще кажат - нали ви предупредихме. Това, че казват, че ще имаме къс парламент, е много правилен ход. 

- Т.е. Даниел Митов няма да бъде одобрен за министър-председател и ще очакваме предложението от Слави Трифонов? 

- Да, това е много вероятно, без да бъде сигурно. 

- Одобрявате ли това, че "Има такъв народ" продължават с енигматичната стратегия?

- Това е царската тактика, с която Симеон Сакскобургготски взе властта. Той удържаше по този начин, мина една година и народът престана да понася неговото мълчание. И тогава царят назначи покойния Димитър Цонев, който чудесно се справи като негов говорител. На този етап това носи авторитет. Но с това лекарство не трябва да се прекалява, както знаем от Царя. На този етап "Има такъв народ" не губят от това. Забележете - стана заместникът на Трифонов, говори 1 минута само съществени неща, очерта съвсем ясна политика, и си седна. Всички разбраха, че той смята да прави конструкция, смята да взаимодейства с еди кои си и смята да прокара еди какви си закони. Големият въпрос, който го различаваше, бе мажоритарната система, която веднага го лишава от съюзници. Предлага му я ГЕРБ като скрит съюз. Разбира се, това предложение е Троянски кон и това ще разцепи веднага противниците на ГЕРБ.