Още днес групата на "Има такъв народ" ще внесе в Народното събрание промени в Изборния кодекс и такива в Закона за политическите партии, с които субсидията за партиите да стане 1 лев на глас, заяви депутатът Тошко Йорданов от името на парламентарната група на "Има такъв народ" в 45-ото Народно събранията.

Той се обърна не само към колегите си и присъстващите в пленарната зала, но и към гражданите, които са извън нея.

Всичко за началото на 45-ото Народно събрание следете тук

Имаме парламент, който е различен от всички предишни - той закъсня с 6 месеца, защото предишните управляващи се бяха вкопчили във властта и отказаха да изпълнят една от основните процедури в демокрацията - предсрочни избори. Различен е, защото в него има  представители на хората, които протестираха цяла година година. Има депутати в дясната част на залата, и в лявата, които бяха на жълтите павета да протестират, и които ядоха бой от полицията, каза Йорданов.

Няма нужда да се лъжем, че този парламент едва ли ще изкара пълния си 4-годишен мандат. Не е ясно колко ще изкара. Ще работи толкова, колкото трябва и това ще стане ясно съвсем скоро, каза още Йорданов. Но основната задача пред парламента била задължителната промяна в Избирателния кодекс.

Той изброи предлаганите от "Има такъв народ" промени, които се искат и от хората - да се махне ограничението за брой на секциите в чужбина, вот по пощата за българите в чужбина, видеонаблюдение по време на вота, 100% машинен вот, да се избере нова Централна избирателна комисия.

От ГЕРБ го репликираха с викове: И мажоритарни избори. На тях Йорданов отговори: "Трябва да има мажоритарни избори, но гледайки тази зала... Партията, която ги предлага, няма мнозинство. Освен това този парламент трябва да приеме първите и най-важни неща."