Ако в момента се намирахте в живописното италианско градче Турси, със сигурност щяхте да го срещнете. Или всъщност да го видите от прозореца или балкона, защото щяхте да сте под карантина, като повечето страни в света.

Вечер се откроява със сигнален екип и маска на лицето, движейки рамо до рамо наред с местните власти из тесните улички на един от най-красивите и най-малки градове в Южна Италия.

Салваторе Козма се прочу като "Кмета с жълатата жилетка", който застана на фронтовата линия в борбата срещу коронавируса.

Градчето, за което носи отговорност, е с население от 5000 души, но повечето от тях са над средната възраст. Турси е оазис в запустялата покрай карантина Италия. Засега в общината има едва 20 души, поставени под задължителна карантина и нито един заразен. 

Салваторе Козма е бивш футболист, баща на двама синове и кмет от 2015 година. Турси е побратимен с българското градче Елена от 2018 година. Чрез двете малки градчета България и Италия развиват своите връзки в областта на изкуството. През октомври миналата година именно град Турси връчва няколко грамоти и дипломи на наши млади художници в рамките на съвместен проект. 

Досега може и да сте знаели твърде малко за този живописен край в Италия, който носи поетичното име "белия регион" и се намира точно на токчето на Ботуша, разположен между две морета. Но в последните дни Салваторе Козма и Турси се превърнаха в основни герои на Италия в борбата с коронавируса. Видеоклиповете и живите му включвания се гледат от хиляди италианци, заключени в къщите, а общината му е част от инициативата "домашна нощна музика" и поощрява пианисти, диджеи и певци, готови да нададат глас от терасите и покривите си, за да вдигнат духа на населението. 

"При нас положението е доста по-розово, отколкото в национален аспект. Южна Италия засега реагира добре на заразата, защото хората разбраха, че ситуацията в Ломбардия, Пиемонт, Венето и Емилия Романя е драматична. Около 20 души са обект на задължителна карантина в Турси", разказва в интервю за Dir.bg Салваторе Козма. 

"В Турси няма голям брой българи, но има хора от други етнически групи като румънци, албанци и украинци. Засега нямаме установени хора, които да са били в контакт със заразени. Надяваме се и това да не ни се случва. Незабавно предприехме важни ограничителни мерки, които заради здравия разума на гражданите се спазват доста стриктно", споделят за бързата си реакция кметът. 

Туристическият поток в живописното градче всъщност допреди месец бе толкова интензивен, че е цяло чудо как заразата не е проникнала.

Дали Салваторе Козма се страхува от пандемията?

"Страхът е част от човешкото същество и би било лицемерно да кажа, че не изпитвам страх. Важното е да не бъдем победени от страха, а да го доминираме. Давам себе си за пример на моите съграждани как да се изправят срещу този мълчалив враг. Не искам да съм герой или да правя някакви неразумни героични действия. Просто искам да демонстрирам, че трябва да се пазим на най-високо ниво, за да избегнем разпространението на вируса дори в най-малките градове като нашия, където по-голямата част от населението е в напреднала възраст и с вече съществуващи  здравословни проблеми. Затова нека поговорим за най-рисковите лица, които, ако за съжаление са засегнати от вируса, са със сериозна опасност за живота. Те могат да заразят и своите близки", разкрива Салваторе Козма. 

Всяка вечер той е онлайн и излъчва на живо емоционално обръщение към съгражданите си. Споделя мисли, които да го връхлетели през деня и анализира  мерките, които са предприети в Турси и всъщност не се различават по нищо от тези в останалите италиански градове. 

"Със сигурност най-трудната и най-непопулярна мярка, която незабавно предприех бе да огранича излизането на непълнолетни от домовете им без присъствието на възрастен. Това беше мярка, която има за цел да спре групи деца да се разхождат свободно, организирайки събирания, които могат да благоприятстват разпространението на инфекцията"

Снимка: Личен архив

Кметът Козма отбелязва, че със сигурност загубите за хазната и за туристическия бранш ще бъдат значителни заради пандемията и карантината. Основната туристическа атракция на Турси е Рабатана - древен арабски квартал, кандидат за световно наследство на ЮНЕСКО. Огромен интерес винаги е имало и към исторически център и Малката базилика на Англон, както и към кулинарните деликатеси на района. 

"Загубите, както и за останалата част от Италия, могат да бъдат огромни, като се има предвид, че промишленото производство е почти спряно, пътуванията са прекратени и хората не могат да напуснат домовете си. Но сега честно казано не трябва да мислим за това сега, а за защита на здравето. За да се съвземем както в нашия град, така и нашата красива Италия, ще има начин и време", разсъждава оптимистично кмета. 

По време на карантината, макар и малък, Турси не бе подминат от измамници и порочни практики. Така например влезе в новините с фрапантен случай на опити да бъдат надхитрени и ограбени местните жители още в първите часове на карантината. 

"Турси имаше вече своя неприятен опит с карантината. Появиха се първите хитреци, опитващи се да печелят от страха на хората. Хитреците са навсякъде и по всяко време на годината, особено когато хората са по-уплашени и по-крехки. Затова активизирахме контрол на  територията благодарение на доброволците на Гражданската защита и полицията. Координираме  прецизна информация, дебнем и обезкуражаваме всеки потенциален хитрец или нападател", доволен е от бързата реакция на властите кмета. 

Той е категоричен, че строгите мерки ще останат до 3 април, както в цялата страна, но допуска и че карантината ще бъде удължена. 

"Планирахме събития, сред които и българско-италиански, за лятото и следващата есен и се надявам, че ще успеем да ги осъществим. Надяваме се и тогава да говорим за тази ситуация под високо напрежение като далечен кошмар, прогонен от града ни. Сега спазваме националните и регионалните разпоредби, според които карантината е до 3 април. Тогава трябва да бъде поставен край на най-строгите ограничения. Всичко ще зависи изключително от линията на растеж на инфекциите. Ако продължава да се регистрира увеличаване на инфекцията, не изключвам карантината да продължи неограничено време, за да се избегнат доста по-сериозни числа на заболелите от регистрираните днес.", казва Салваторе Козма. 

"Вярвам, че според експертите за месеците юли и август определено трябва да кажем, че тази тъжна страница на нашата страна ще бъде затворена. Сега трябва да мислим ден за ден и да не гледаме твърде далеч, за мислим как да защитим настоящето, за да се отправим към едно по-добро бъдеще", споделя той в интервюто. 

"Разликата между ограниченията, които поставихме в Турси, в сравнение с другите италиански градове не е голяма. Почти никаква. Различна е само тази мярка, която се отнася до непълнолетните. Забраната има и дисциплиниращ ефект. Открих в противоречие в това да не изпращаме децата си на училище и след това да ги виждам как тичат по улиците сякаш нищо не се е случило. Добре е да се разбере, че проблемът е сериозен и младите хора трябва да са здрави. Те трябва да са пример, а не да са небрежни. Решението ми беше добре прието от семействата, които по този начин могат да прекарат много повече време с децата си, които обикновено са навън. Същевременно младите ще могат да се отдадат на интересите си в уютна среда - смартфоните и таблетите, които обикновено са смятани за разсейващ елемент в ежедневието на подрастващите сега могат да бъдат прозорец към света", споделя надеждите си кмета на Турси, който след малко отново ще облече сигналната жълта жилетка, за да направи поредния обход на улиците.