Сателитно наблюдение на атмосферата показва, че в Китай и Италия има намаляване на емисиите на азотен диоксид, свързвано с намаляването на индустриалното производство и движението на автомобили, пише френският в. "Либерасион". Очаква се допълнителна информация, която да потвърди дали това е свързано с карантината, наложена с цел борба срещу коронавируса.

Епидемията налага удължаване на преходния период за Брекзита, се казва в редакционна статия на британския в. "Гардиън". Крайният срок за сключване на споразумение изглеждаше труден за изпълнение дори преди кризата с коронавируса, сега той изглежда невъзможен за изпълнение и е необходимо да бъде удължен.

Ако в този критичен момент правителството на Борис Джонсън обяви планове, които налагат допълнителна тежест на британския бизнес, нарушават веригите за доставки и пречат на движението на стоки, това очевидно би било сметнато за безразсъдно. Но премиерът няма нужда да прави подобни изявления, защото мерките ще влязат в сила автоматично в края на 2020 г., освен ако Лондон не поиска удължаване на преходния период до юни. Ако няма удължаване на преходния период, през януари догодина между британските пристанища и единния пазар на ЕС ще се появи нова граница, а между Северна Ирландия и останалата част на Великобритания ще се извършват митнически проверки. Всичко това ще доведе до забавяне, оскъпяване и отслабване на търговските потоци. И това дори не е най-лошият сценарий, ако Джонсън не подпише споразумение за свободна търговия с Брюксел, подчертава в. "Гардиън", като призовава премиера да прояви прагматизъм по търговските въпроси.

В списъка на жертвите на коронавируса трябва да бъде записана и президентската кампания на Бърни Сандърс, отбелязва британският в. "Индипендънт". Проведените във вторник първични избори в Аризона, Флорида и Илинойс бяха добри за опонента му Джо Байдън, но не и за сенатора от Върмонт, който също претендира за кандидатпрезидентската номинация на Демократическата партия.

Победите на Байдън в трите щата му дават почти непреодолима преднина от 277 делегати в борбата за спечелване на номинацията. Ситуацията в момента напомня на случая през 2004 г., когато на първичните избори на Демократическата партия сенатор Джон Кери се сблъска с Хауърд Дийн. Страхът прави хората по-малко склонни да приемат кандидати, искащи рязка промяна на статуквото, отбелязва Дийн, цитиран от в. "Индипендънт". През 2004 г. страховете бяха свързани с тероризма, а през 2020 г. атмосферата на страх се дължи на коронавируса.

Предизборният щаб на Сандърс даде сигнали, че той може да се откаже от кандидатурата си след загубите от Байдън, отбелязва в. "Вашингтон пост". Има и нови признаци за контакти между двата предизборни щаба.

Това съответства на желанието на много демократи за бърз край на тежките и разделящи поддръжниците на партията първични избори, подчертава изданието.