Мъж, задържан вчера за блудство с две малолетни деца в столично училище, днес е привлечен като обвиняем и е пратен в ареста за 72-часа с разпореждане на наблюдаващия прокурор. Това съобщи в Съдебната палата административният ръководител на Софийска градска прокуратура Емилия Русинова, цитирана от БТА.

Обвинението срещу мъжа е за престъпление по чл. 149, ал. 5, за което НК предвижда наказание "лишаване от свобода" от 5 до 20 години.

Досъдебното производство е образувано вчера. Децата са разпитани в "синя стая" с участието на психолог и пред съдия.

Извършителят на деянието е задържан още вчера, а днес задържането му е удължено с прокурорско постановление за 72 часа. Предстои внасяне на делото в съда с искане за налагане на най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" в утрешния ден, каза още Русинова.

В качеството си на обвиняем лицето не е давало обяснения, каза Русинова в отговор на репортерски въпрос. Тя посочи, че по-скоро в снетите му обяснения е представил негова версия на случилото се. В отговор на въпроса дали според неговата версия е извършил престъпление, прокурорът отговори, че той признава за извършените блудствени действия, но по различен начин представя случилото се.

Директорът на СДВР Ивайло Иванов посочи, че лицето има стари криминални регистрации за престъпления като кражби. Нямаме данни друг път да е извършвал подобни действия, допълни той. Според Иванов никой от тези, с които са водили разговори досега, не е споделил лицето да има такива наклонности.

Задържаният е имал регламентиран достъп до училището, имал е договорни отношения с фирма, която извършва доставки в училището. До този момент нямаме други сигнали това лице да е извършило подобни действия с други лица и на други места, каза още Иванов.