Полицията в Пловдив арестува 10 души, участвали в организирана престъпна група, продавала в сайтове китайски строителни инструменти за немски. Това съобщиха по време на съвместен брифинг на Окръжна прокуратура и Областната дирекция (ОД) на МВР в града.

Повдигнатите обвинения на задържаните са за данъчни престъпления, измами, нерегламентирано използване на чужди търговски марки и пране на пари.

Извършени са 30 изземвания, претърсвания и обиски в Пловдив и в областта, като те са били в жилища и складови помещения, обясни Галина Андреева -Минчева, заместник-окръжен прокурор на Пловдив. Иззети са множество стоки, документи и 14 луксозни автомобила. Към наказателна отговорност са подведени седем мъже и три жени на възраст между 20 и 58 години, които са задържани за 72 часа. Петима от обвиняемите са майка, баща, дъщеря, син и приятелката му. Предстои да се уточни спрямо кои ще се внесат искания за задържане под стража.

Обвиненият за организатор на престъпната група е на 32 години.

Арестите са осъществени вчера след проведена акция на "Икономическа полиция". През септември миналата година е получена информация за лица, които разпространяват строителни инструменти от различен вид, закупени от Китай, рекламирайки ги чрез обяви в интернет като произведени в Германия, коментира директорът на Областната дирекция на МВР старши комисар Георги Чергов. Стоките са изпращани чрез куриерски фирми.

Реализираните обороти на две от дружествата са в изключително големи размери - за 2022 година - 2.5 млн. лева и за 2023 - 3 млн. лева. За тях не са плащали данъци, а печалбите изпирали чрез закупуване на имоти и скъпи автомобили, допълни Чергов.

Установени са голямо количество етикети с марки, които лепели на артикулите.

Разследването продължава в насока документиране и доказване на престъпления, свързани с интелектуалната собственост, като се задържат още лица, уточни Минчева. Установени и иззети са множество стоки. От началото на годината до вчера на митница Варна са задържани няколко контейнера със стоки с получател едно от разследваните дружества.

Най-тежкото, предвидено от закона, наказание, касае организатора и то е от 5 до 15 години лишаване от свобода, от 3 до 8 години лишаване от свобода могат да получат обвинените за данъчните измами, както и конфискация на имуществото, за пране на пари обвинените може да получат от 3 до 12 години и отнемане на имущество.