Пожар и поредица от взривове изкараха жителите на Карнобат по улиците тази нощ, съобщи местният сайт "Гласът на Карнобат". 

Около 0.40 ч. градът бе осветен от червена светлина, а от високите етажи на блоковете се видя и избухналият пожар в оръжейния склад на Емилиян Гебрев, който се намира в района на Погребите, в местността "Чобан дере" край Карнобат.

Веднага след пламъците последва поредица от взривове, които разтресоха града. Улиците се изпълниха с хора, притеснени от случващото се. Районът бе отцепен от полицията. Единични гърмежи продължаваха да се чуват и след 2 часа след полунощ.

Няма пострадали в района на инцидента. Това е вторият пожар в склада на оръжейния търговец за последната една година. 

В склада е имало военни материали за производство на отбранителни продукти, каза пред БНР Емилиян Гебрев.

"Някъде около полунощ - в 00:45, един непонятен силен пожар избухва. Слава Богу, че няма наранен човек, слава Богу, че няма обгазен, няма нищо. Всичко е наред. Естествено, в склада нали го няма, но това не е най-важното. По-важното е, че с хората всичко е наред. В склада е имало военни материали и поради тази причина не е имало класическите взривове, които са с боеприпаси, дълго време продължават и летят на най-различни посоки. Няма такова нещо", добави той.

Емилиян Гебрев каза още, че не може да каже дали има връзка между взривовете преди година и сега.

 

"Това е непонятно нещо, което се е случило. Както и предишният пожар беше абсолютно непонятен и странен. Това е, което знам. Нищо повече не знам, защото нито са ме информирали разследващите за досега какво е било, нито е имало някакъв разговор с тях, нито нищо. А пък това е от няколко часа", коментира още собственикът на "ЕМКО".

Разследването на новия инцидент е поето от ДАНС.

 

Складът за боеприпаси край град Карнобат бе разтърсен от експлозия в края на юли м.г.. Това бе петият път през последните години, в който има взривове на обекти на "ЕМКО", оръжейната компания на Гебрев. Тогава в телефонно интервю пред британския в. "Гардиън" той заяви, че е 100% сигурен, че руски агенти стоят зад експлозията в склада в Карнобат.

Гебрев, който през 2015 г. оцеля след покушение с "Новичок", бе категоричен, че няма начин взривът да е случаен инцидент, тъй като в склада не е имало нищо, което да може да избухне без външна намеса.

Българската прокуратура свързва предишните нападения с руски агенти, след като Гебрев изпадна в кома през 2015 г. и представители на западни правителства и разузнавателни служби смятат, че е бил отровен с "Новичок" от офицери от ГРУ.