Два взрива избухнаха рано тази сутрин след пожар в складова база за боеприпаси в Карнобат. Няма пострадали при експлозиите. Районът е отцепен. Това е станало около 3:30 часа тази сутрин. Обектът се намира в местността "Чобан дере" край Карнобат, съобщи говорителят на полицията в Бургас Цветелина Рандева, цитирана от БТА.

След подадения сигнал към мястото на инцидента се е отправил един противопожарен автомобил с двама огнеборци. Те са пресрещнати от двама пазачи, които заявили, че в района има и други складове за съхранение на боеприпаси. Междувременно от обекта, обезопасен със стабилна ограда и отдалечен от другите три склада с боеприпаси, започнали да се чуват гърмежи. Последният от тях е бил около 5:00 часа тази сутрин.

 

Районът своевременно е отцепен от полицейски служители на Районно управление "Полиция" - Карнобат, които са констатирали, че от пожара няма пострадали хора и не са засегнати други постройки.

"Няма опасност за населението, заяви зам.кметът на Карнобат Стефка ИвановаКъм момента има само тлеене на определени огнища на мястото. Пожарната чака 2 дрона, които ще огледат мястото отгоре", каза зам.-кметът на града Стефка Иванова.

Складовете са на "Емко", собственост на оръжейния производител и търговец Емилиян Гебрев. Площта им е около 220 декара. Гебрев обясни за БНР, че в склада е имало боеприпаси с отпаднала необходимост:

"Не става въпрос за каквато и да било човешка грешка, защото няма човешка грешка. Към 4.00 часа се е чул взрив и след това се е запалил складът. Какво е имало вътре никой не може да каже. Забранено е да се влиза 24 часа вътре, но това по принцип са боеприпаси с отпаднала необходимост в завода. Някоя фирма някога поръчала нещо, след това поради неплащане не си е получила продукцията и ние какво да я правим, съхраняваме я."

Оглед на местопроизшествието ще се извърши след цялостно затихване на пожара, както и след изтичане на срок от 72 часа от последния гърмеж, чут около 05.00 ч. днес, уточниха от МВР.

По информация от кмета на Карнобат Георги Димитров това е първият подобен инцидент в тези складове.

Точно преди 10 години - на 5 юни 2012 г., взрив в складова база за утилизация на боеприпаси на Петолъчката взе жертви, имаше и десетки ранени.