До края на годината ще е готов Закон за въвеждане на еврото и подготовката за стартирането на комуникационна и информационна кампания за влизането ни в Еврозоната на 1 януари 2024, която ще се проведе догодина. Министерският съвет е подготвил и внесъл необходимите законодателни промени за целта. Парламентът трябва приоритетно да ги приеме. Става въпрос за промени в Закона за БНБ, в Търговския закон, в Кодекса за застраховането и в Закона за мерките срещу изпирането на пари.

Това заяви служебният министър на финансите Росица Велкова, която е и национален координатор по подготовката ни за членство, по време на на организираната от Dir.bg, КРИБ и Агенция за насърчаване на МСП финансова конференция "България в Еврозоната - предимства и възможности".

Готовността на страната ни да се присъедини към валутния съюз представиха в откриващия панел още управителят на БНБ Димитър Радев, вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов, а приветствие поднесе и вицепрезидентът Илияна Йотова. Модератор е Илия Лингорски, член на Управителния съвет на БНБ.

"Подготовката на приемането на еврото като национална валута заема все по-голямо място в обществения и политически живот на страната. Доказателство за това е интензитетът, с който започнаха да се организират форуми като днешния. Ще използвам трибуната на днешния форум в качеството ми на национален координатор по подготовката на Република България за членството в Еврозоната, за да ви запозная с активните действия, които бяха предприети от българските институции през последните месеци и резултатите от тях", заяви Велкова.

"Изключително силен и необходим знак към българските граждани и европейските ни партньори за това, че приемането на еврото с целева дата 1 януари 2024 г. се определя като национален приоритет, е приетото на 27 октомври 2022 от НС решение, с което се възложи на българските правителства оттук насетне да ускорят преговорите с европейските институции и държавите членки от Еврозоната и да ускорят техническата подготовка за въвеждане на еврото, за да се спази определената от страна на България целева дата", каза националният координатор за въвеждане на еврото.

Снимка: Николай Илиев, Dir.bg

"Това е сериозна стъпка към осигуряване на приемственост, на стремежа и работата на България за приемане на еврото, тъй като решението ангажира, както сегашното, служебно правителство, така и предстоящите редовни правителства. Тази историческа стъпка беше изключително важна и ценна, защото даде необходимата легитимация и увереност на екипите на МФ и на БНБ пред европейските ни партньори. Значим и видим резултат от това е подписаният на 6 декември в Брюксел Меморандум за разбирателство с държавите членки на Еврозоната и Комисията за започване на производство на евромонети и за подготвителните задачи преди началото на производството", посочи Велкова.

Снимка: Николай Илиев

"За мен е висока отговорност и чест да съм българският министър на финансите, който с мандат от правителството подписа този важен документ съвместно с управителя на БНБ г-н Радев и представителите на ЕК", изтъкна тя. 

Документът очертава практическите стъпки, които ще позволят на страната ни да започне да произвежда монети евро, когато получи одобрение за присъединяване към Еврозоната, обясни Велкова. По думите й това важно събитие следва да бъде подкрепено от действия и работа, които всички институции трябва да свършим през сравнително малкото време, което остава до 1 януари 2024 г., предупреди министърът на финансите. 

ВСИЧКИ СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Росица Велкова припомни, че подготовката ни за членство в Еврозоната се организира и координира от Координационен съвет със съпредседатели министърът на финансите и подуправителят на БНБ. Съветът се подпомага от 8междуведомствени работни групи. Активните действия по техническата подготовка започнаха още през месец май с приемането от МС на Националния план за въвеждане на еврото в България. Въз основа на този план се осъществява оперативната работа по замяна на лева с еврото.

"Планът описва принципите, институционалната и правната рамка за въвеждане на еврото, разглеждайки всички важни оперативни дейности. Сред ключовите документи, изготвени от работните групи от месец септември насам, са комуникационната стратегия за присъединяването ни към Еврозоната и концепция на проект на закон за въвеждане на еврото в Република България. Предстои до края на годината този проект да бъде разработен.

"Законът за въвеждане на еврото в България ще регламентира обществените отношения, свързани с приемането на еврото като официална валута в страната", съобщи Росица Велкова.

"Целта със закона за въвеждане на еврото е да се установи процедура за въвеждане на еврото, курса на преобразуване, извеждане на лева от обращение, начинът и срокът за замяна на пари в брой, правилата за превалутиране на цени, заплати, социални помощи, мерките за защита на потребителите, санкции и други", обясни министърът на финансите.

Снимка: Николай Илиев, Dir.bg

До края на годината ще бъде подготвена за стартиране и комуникационната информационна кампания, която ще се проведе през 2023 г.

"Целта на кампанията ще бъде предоставяне на точна, достъпна, ясна, разбираема,навременна и всеобхватна информация за всички практически аспекти, които ще обхване законът за въвеждане на еврото. Фокус  на капанията ще бъде и разясняването на всички възникнали въпроси и преодоляване на негативните нагласи и страховете у българските граждани от покачване на цените, промяна в доходите, инфлацията от приемането на еврото", заяви Росица Велкова.

Снимка: Николай Илиев

"За целите на подготовката на комуникационния план на кампанията възложихме социологическо проучване за нагласите в обществото и на бизнеса към въвеждане на еврото, с което да се идентифицират спецификите на целевите групи, техните очаквания и нагласи, както и какви проблеми трябва да бъдат адресирани. С данните от проучването ще ви запознаем в близките дни", съобщи Росица Велкова.

"Друг важен аспект в процеса на подготовка за присъединяването на България към Еврозоната е свързан с последващите ни ангажименти на страната ни след присъединяването на лева към ЕРМ 2, като към настоящия момент са изпълнени значителна част от мерките. За окончателното изпълнение на ангажиментите е нужно приемането на определени законодателни промени", посочи министърът на финансите.

От изключителна важност е приоритетно разглеждане от НС на законопроектите изменение и допълнение на Закона за мерките срещу изпирането на пари, Кодекса за застраховане, Търговския закон и Закона за БНБ, изреди Велкова. Тя уточни, че Търговският закон и промените в Закона за мерките срещу изпирането на пари вече са внесени в Народното събрание, а до края на деня МС ще приеме и измененията в Кодекса за застраховането и в Закона за БНБ.

"Призивът ми към народните представители е да подходят максимално отговорно при приотизирането на дневния си ред и тези закони, които са изключително важни, да бъдат приети", апелира националният координатор по подготовката ни за влизане в Еврозоната и служебен министър на финансите Росица Велкова.