За предимствата от влизане в еврозоната може да се говори много, но аз мога да спомена по-скоро някои предизвикателства за следващите месеци и години, които не са свързани толкова с влизането в еврозоната, колкото с политическия контекст. Виждате, че във всеки един момент, когато държавата изпадне в политическа криза, основни фундаменти и ценности се разпадат много бързо. Затова изпуснахме момента да се движим със стъпките на Хърватия, а започнахме година преди тях. Ние много трудно се обединяваме, дори за много важни теми. Но добрата новина е, че по темата с еврото може да се напредва в правилната посока дори във време на политическа криза. 

Това заяви министърът на финансите (2014-2020) Владислав Горанов по време на организираната от Dir.bg, КРИБ и Агенция за насърчаване на МСП финансова конференция "България в Еврозоната - предимства и възможности".

Перспективите за финансова стабилност и икономически растеж в еврозоната представят в третия панел още министър-председателят на Република България (2013-2014) и министър на финансите (2005-2009) Пламен Орешарски, Любомир Дацов, зам.-министър на финансите (2001-2005), финансовият министър (2001-2005) Милен Велчев и председателят на Комисията за защита на потребителите Стоил Алипиев. Модератор е Николай Василев, управляващ партньор на "Експат Капитал", вицепремиер и министър на икономиката (2001-2003).

Горанов обясни кое е важното в политическия контекст в процеса на присъединяване към еврозоната.

ВСИЧКИ СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

"Част от ценностната система, свързана с това, за което ни хвалят, започва да се пропуква. Вицепрезидентът на Нидерландската централна банка спомена дългосрочния трак рекърд на България по отношение на фискалната дисциплина. Започвам да се притеснявам, че това вече не е така. И тук е ролята на бившите финансови министри и на всички, които носят политическа отговорност, да се опитаме да възстановим нормалния диалог в обществото по отношение на това какво трябва да е отношението на политиците към нашите пари", допълни бившият финансов министър. 

Надявам се, че темата евро ще е една от обединяващите в нашето общество, заяви Владислав Горанов

Снимка: Николай Илиев

По думите му обаче за съжаление политически борд измислен няма, а сме в ситуация, в която не можем да правим нормална политика.

"Надявам се, че темата евро ще е една от обединяващите в нашето общество, за да можем да постигнем един съществен успех. Най-лесно е да повтаряме много пъти говорените предимства на участието на България в еврозоната. В движението към еврозоната ние извършихме редица реформи, които продължават да се развиват и да подобряват качеството на държавно управление. Под здравословен натиск отвън се извършват промени в законодателството, затова колкото по-бързо успеем да се присъединим към еврозоната, толкова по-бързо ще започнем да участваме в правенето на монетарна политика. Да си върнем монетарната политика в България", заяви той. 

Модераторът на панела Николай Василев и Владислав Горанов

Снимка: Николай Илиев