Това е важно събитие, защото ние трябва да говорим по темите, които ни касаят и които чертаят бъдещето ни. Ние трябва да им даваме повече видимост, прозрачност и да обясняваме на гражданите в тази несигурна глобална среда как България може да става по-силна и по-ефективно да се подобрява. Позитивите от присъединяването към еврозоната на България доминират над евентуални рискове. Влизането в нея ще бъде ясен сигнал, че страната ни иска да бъде част от ядрото на европейските процеси и ефективен участник в европейските процеси, за да гради активно своето бъдеще и своята съдба. 

Това заяви заместник министър-председателят по управление на европейските средства Атанас Пеканов по време на организираната от Dir.bg, КРИБ и Агенция за насърчаване на МСП финансова конференция "България в Еврозоната - предимства и възможности".

Готовността на страната ни да се присъедини към валутния съюз представят в откриващия панел още вицепрезидентът Илияна Йотова, управителят на БНБ Димитър Радев и министърът на финансите Росица Велкова-Желева. Модератор е Илия Лингорски, член на Управителния съвет на БНБ.

По думите на Пеканов освен репутационен бонус за България, с влизането в еврозоната ще се повиши и кредитният рейтинг на страната, а това ще поддържа лихвените проценти по-ниски, както за държавата, така и за гражданите. 

ВСИЧКИ СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Вицепремиерът каза още, че като всеки голям процес и тук има рискове, но те не са тези, за които се говори

Снимка: Николай Илиев

"Това ще бъде и бонус за предприятията, както и за туризма. Ще бъде един натиск за реформи в страната, което е правилно и позитивно. Тоест всичко това ще бъде импулс за икономиката ни, за заетостта и за българските граждани. Това е, от което политиците и институциите трябва да се интересуват на първо място. Освен за бизнеса обаче влизането в еврозоната ще има ефект и за конвергенцията на доходите", отбеляза той. 

Вицепремиерът каза още, че като всеки голям процес и тук има рискове, но те не са тези, за които се говори.

"Например увеличаване на инфлацията. Напротив не сме видяли такава тенденция в другите страни, които са приели еврото. Това са страхове, които се подклаждат, но емпиричната им обосновка не може да бъде намерена. Да, има риск от спекула, но в отделни търговски обекти. Това е нещото, за което институциите трябва да работят да бъде пресечено. През последните 2 години светът се промени коренно и се намираме в среда на постоянно идващи кризи. Но еврозоната успя да реагира адекватно и да изгради механизмите, които я правят по-силна", категоричен бе Атанас Пеканов. 

По думите на Пеканов освен репутационен бонус за България, с влизането в еврозоната ще се повиши и кредитният рейтинг на страната

Снимка: Николай Илиев

Вицепремиерът уточни, че на първо място това са били механизмите на паричната политика, с които през март 2020 г. е отговорено на първоначалния шок от коронавирусната пандемия. 

"От страна на фискалните мерки Европа взе общото решение да има такъв механизъм, с който да се справи с кризата. Това даде допълнително доверие на финансовите пазари и не наблюдавахме сътресенията, които видяхме в Европа преди 10 години", каза още Пеканов. 

Това е важно събитие, защото ние трябва да говорим по темите, които ни касаят, заяви Атанас Пеканов

Снимка: Николай Илиев, Dir.bg