При сдаването на поста министър на вътрешните работи Румен Петков благодари на ръководителите на основните структурни звена във министерството "за честната и почтена работа в интерес на държавата през тези две години и половина - натоварен и отговорен период" и поиска извинение пред тях за грешките, сред които както “най-тежката през живота ми - кадровите решения за Илия Илиев и Ваньо Танов – непростима грешка, с която подведох държавното ръководство и за това нося своята отговорност".
Петков определи и приноса на екипа на министерстото така: "Всички си спомняме 2006 г., когато се пророкуваше как България няма или ще влезе в ЕС при унизителни условия заради МВР. Това не стана и то благодарение на вас, защото доказахте че страната ни има силна правоохранителна система и човешки потенциал", заяви бившият министър Румен Петков. Според него в международен план постигнатото е много – България е пълноправен член на Европол и Фронтекс. Страната има представители и служители в международните полицейски органи и управителните тела – това е признание и отговорност. Като цяло съставът е мобилизиран, професионалните ръководства са подготвени и умеят да създадат организация при всички ситуации. МВР много ми взе, но ми даде повече във ваше лице. За мене беше привилегия да работя с вас”, заключи екс министър Румен Петков пред вече бившите си подчинени.
Новият министър на вътрешните работи Михаил Миков също даде добра оценка на свършеното от МВР през последните години. "Изпълнено е това, което партньорите искаха и искат от нас, въпреки динамиката на натиска във времето”, каза Миков. Акцените му в в бъдещата работа като министър ще са: "Първо – да върнем доверието в МВР като усещане в обществото, второто е свързано с оптимизиране на работата в нормативен план. Не на последно място е реформа с цел значително повишаване на възнагражденията в системата на МВР и в този аспект разчитам на директорите за идеи”, каза министър Миков. “Общият ни дефицит е една година – за мене като политик, за България – още по-малко предвид европейските акценти и очакванията в много къс срок на изпълнението на няколко разнородни задачи – доклад на ЕК, реформа, за която има генерирано силно обществено очакване и която в кратък срок трябва да бъде подредена и артикулирана, за да се пристъпи постепенно към политическото й изпълнение", изтъкна министър Миков.