Някои от протестиращите бяха превързали с кървави кърпи очите си като Самуиловите воини, за да символизират мрака на бездуховността и упадъка на нацията без образование, предаде БГНЕС. Факлите на протеста, както предварително беше обявено, бяха много малко, но за сметка на това свещ в празна кофичка за мляко носеше почти всеки. Организатори на протестната проява бяха Гражданското движение за защита на науката и образованието, студентската и ученическа организация "Призив" и сдружението на учителите "Инициатива за промяна". Протестиращите издигнаха лозунги „Оставка”, „Реформи”, "Откъдето крадат, оттам да дадат", "Образованието и науката - национален приоритет", "Ослепи ни Станиш-Наукоубиец". За БГНЕС Христо Лафчиев бе категоричен: „Имаме страхотен бюджет. Заслепи ни с блясъка си и нищо не виждаме вече. Като погледне човек бюджета и вижда същите средства и така, докато умре науката. Вече не се надяваме много - това са хора без съвест, без виждане, това са хора, които са дошли, за да крадат. Не за да правят каквото и да било. Ходихме, говорихме, те обещаваха. В Министерския съвет император Станиш Втори Наукоубиец не пожела да се види с нас."
От импровизираната трибуна участниците в митинга бяха призовани да бойкотират политиката на кабинета и да поискат от ректорите си за затворят учебните заведения. Младите учени и студентите бяха като че ли по-малко от възрастните си колеги, които очевидно не се стреснаха от дъжда. Служителите на реда пък кротко си стояха до десетината полицейски коли и си бъбреха.
Днес кабинетът одобри проекто-бюджета за следващата година и го връчи на председателя на Народното събрание Георги Пиринска. Той предвижда 4,2% от БВП за образованието, което е с 470 млн. лв. повече от настоящия бюджет.