Коментари - Експерт: Изтекоха 3000 кофи радиоактивна вода, няма страшно, но защо АЕЦ мълчи? | Днес.dir.bg

Експерт: Изтекоха 3000 кофи радиоактивна вода, няма страшно, но защо АЕЦ мълчи?

Проф. Георги Касчиев е разтревожен, че до момента няма официална информация за инцидента

Обратно в новината

Коментари - Експерт: Изтекоха 3000 кофи радиоактивна вода, няма страшно, но защо АЕЦ мълчи? | Днес.dir.bg

Коментари

"професорът", мерещ в кофи казал още, и че трябва да се изнесете незабавно в безопасна русия.

Пълно е с коментари на Руски тролове! Този професор е толкова професор, колкото аз свиря на цигулка! Всеки може да отвори и да види каква в констрикцията на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ Козлодуй Има първи кръг, който е с радиоактивна вода и втори кръг, който е с чиста вода. Към кондензаторите и въобще към генератирите отива, чиста вода, която излиза и на вън за охлаждане. Та г-н Професора, който измерва в кофи, да сподели от кой кръг е изтекла радиоактивна вода или по скоро да обясни кой му плаща да говори тези неща?!?

мерна единица "кофа" бе кретени?! Тук не сме Канзас и използваме СИ системата за измерване. Трябваше да напишете че са изтекли 45хил литра радиоактивна вода., това е!

баничари и НПО грантаджии, пазени от наркодилъри със снайперисти се обясняват за кофи вода и атомна електроцентрала... Боже Господи малоумие невиждано.

1 галон галфон е равен на 1 эвроатлантик Довечера шефо на Аецо ще е при Цветанка да и абясни режимо на токо О https://inis.iaea.org/collection/NCLCollectionStore/_Public/30/011/30011318.pdf

Системата за контрол и управление на 6 блок е на Уестингхаус. Не е Пешо да навива крана и с парцала да попива. Сигурно системата е супер - модерна, американска демократично, обаче явно има нужда и от Пешо да навива крана, хвърля легена и забърсва с парцала. Щото иначе се разливат 3000 кофи с вода.

Още един плюс в подрепа на потребителя "чужбина". Личи, че познава технологичния процес в АЕЦ "Козлодуй" и смислено и с думи прости е обяснил за какво става дума. Казвам го като човек също наясно с технологията. Обаче мнозинството от коментиращите разбирачи вместо да прочетат " с разбиране" това , което е написал, умират от кеф да обвиняват "краварското" гориво . Прави ми впечатление с какво сладострастие се употребява епитета "кравари" по отношение на американците, сякаш това прави коментиращите някак по- извисени, "по така" от тъпите " кравари". Това важи не само по отношение на конкретната статия.

Истината боли, нали краварче!

Не боли бе от шефа - плаща си в евро, ако е продажен варненски мангал.

Стига сте ривали бе! Не се ли усещате, че ако много много пискате, има опасност да заменят американското гориво пак с руско! И какво става тогава, връщаме се назад!

щеше да е по.ефектно, ако бяхте написали 150 000 чаши с радиоактивна вода

дойдоха американците и еваха мамата на Аец-а

Мярката в кофи ясно показва намесата от посолството Рашките мерят в метри и литри както и всеки нормален човек

Тия с кофите са абсолютни путьовци

Поредното доказателство, че аеца трябва да се закрие незабавно поради непригодност и вопиюща некомпетентност на новото поколение , хахаха, вижте си продуктите на капиталистическите образование, етика, трудови навици, терминът срам за майстора и уважение към клиент и работодател им звучи като някаква нелепост, хахаха

ама наистина си заслужаваш името!

От чужбина (нерегистриран) /2024-06-24 20:14:55/ достатъчно точно и ясно е описал ситуацията. Проблема (гафа) е на 6ти ЕБ. (парогенератор в хермо-зоната) А зареденият със свежо краварско гориво (25%) е 5ти ЕБ. Венци (нерегистриран) /2024-06-24 21:29:00/ добре и логично е изложил мнението си, но „издиша“ силно в процедурите при ремонт (отстраняването на гафа на 6ти ЕБ) и е прекалил с конспиративната теория. Лошо е, че най-гадният момент от всичко това не се коментира: Хермо-зоната на 6ти ЕБ е замърсена и дозово и химически от топлоносителя (водата и химикалите в нея), а почистването ѝ ще бъде правено от персонал, който неизбежно ще се натовари дозово (ще поеме доста дози радиация) Изтеклият топлоносител ще се деактивира и химически неутрализира, но за почистването на оборудването ще е необходимо многократно повече вода от изтеклите 30 кубометра. Имам сериозни резерви обаче, че пълната истина за гафа и последствията ще види бял свят.

А ти както какъв решаваш кои колко е прав? Моята теза никъде не издиша. Освен това няма никаква логика да мерят водата в кофи нали? Особено професор, освен за да бъде направена аналогия с американската единица галон с което да се укаже скрито на връзката на аварията с американският уран. Това че няма официална информация също показва че проблема е с американският уран, поради което и мълчат, и ни пускат разни експерти неофициално да говорят за информация която чули от тук от там, а това значи развален телефон. Така могат да изменят информацията която ни се подава и никой да не носи отговорност за това. Обаче въпреки това експерта им ни говори за количество вода в кофи, което на всички прави впечатление че е ненормално, но никой не се замисля, а по каква причина професор мери водата в кофи, като че е хамалин, и така никой освен мен и разбира се другите самостоятелно мислещи хора, не може да хване връзката с галона който идва от съд подобен на голяма чаша или малка кофа. Тия кофи потвърждават моята логична версия която съм изложил по-долу. Освен това в коментар отдолу съм обяснил за кофите и акростиховете. Освен всичко, характера на проблема е такъв, че никой не може да отиде и достоверно да провери на място така ли е или не е така, дори журналистите. Ако нямаш аргументи и логически заключения с които можеш да ме обориш не можеш да подлагаш на съмнение версията ми основана на сигурни факти и логически умозаключения. Записвайте се за канала ми в телеграм ППРАЗУМ с латински букви за да ми помогнете да направя България нормална просперираща и модерна държава която работи за народа и в която няма насилие, няма разделение и омраза и всички сме равни. Не хапе, не боли, нищо не ви струва. А ако спечеля аз печели цял народ, а ако загубя печелят само мутрите.

Спокойно бе! Пии едно валерианче, успокой се! Професора е "премерил" с кофи, за да е понятно на неграмотните за какво количество иде реч. Виж, други така мерят мат'реяла у казана за ракия, а това дето излиза се мери с дамаджани! Освен това предполагам знаеш, че същата новина беше излезла преди 2 дни. Нямам представа защо пак е пусната. В Козлодуй би трябвало вече да са запушили дефектните тръбички и да събират всичко обратно. И да те светна - имало е къде къде по-сериозни инциденти за които и представа си нямате, но и не ви трябва. Ами ти знаеш ли как се произвеждат всичките буркани с лютеници - примерно. Знаеш ли, дали циганката дето ги прави си е измила ръцете след пикане? Или колко лютеница е разсипана на пода и събрана с лопатата. Ами то това си е инцидент в една консервна фабрика и естествено се явява фирмена тайна. Айде стига съм давал примери, да не получиш някой сърцетуп.

Луд умора нямаш. Стига си писал глупости под всеки мой коментар. Ти си единственият дебил който смята че е нормално професор да мери вода в кофи. Да бяхте поне два дебила, че да сте сила, а така си просто един уникално малоумен туфляк с 2кг мозък в който има само 1 мозъчна клетка. Светни си кухата дебела глава с някоя по-дебела и тежка книга луксозно издание с твърди корици, да видиме дали ще си налееш някакъв акъл в мозъчната клетка или ще я убиеш и нея и ще се превърнеш в многоклетъчна амеба. Записвайте се за канала ми в телеграм ППРАЗУМ с латински букви за да ми помогнете да направя България нормална просперираща и модерна държава която работи за народа и в която няма насилие, няма разделение и омраза и всички сме равни. Не хапе, не боли, нищо не ви струва. А ако спечеля аз печели цял народ, а ако загубя печелят само мутрите.

"но защо АЕЦ мълчи?" защото някое комуне е наредило така. цялата ни енергетика както почти всичко тук е руЗЗко благодарение на пРоссия ви валя радиоактивен дъжд сега трябва да се спази традицията и да смучете радиоактивна вода :-))) като не щете да живеете по европейски ще живеете по азиатски :-))))

Добро утро.Пак някой ти е виновен.Кой ти ^ра в гащите пак?

като не му харесва на москалското маймунче коментара ми и почва скимти като прави евтини проекцийки :- )) а аз се чудих що намирисваш така ;- )))

Радиоактивен дъжд ни валя заради украинските дебили които гръмнаха Чернобила в Украйна Записвайте се за канала ми в телеграм ППРАЗУМ с латински букви за да ми помогнете да направя България нормална просперираща и модерна държава която работи за народа и в която няма насилие, няма разделение и омраза и всички сме равни. Не хапе, не боли, нищо не ви струва. А ако спечеля аз печели цял народ, а ако загубя печелят само мутрите.

О^рахме си пътеките.

в стремежа си на всяка цена да си поамериканчим, стигнахме да измерваме количеството течност в "кофи", а не в литри!!!

Ами с тия кофи просто съвсем открите ни намекват, че направо ни натякват, че става дума за проблем от американският уран. Както по времето на бай Тошо пишеха акростихове за да ни предват скрипи послания, така сега мерят водата в кофи. Записвайте се за канала ми в телеграм ППРАЗУМ с латински букви за да ми помогнете да направя България нормална просперираща и модерна държава която работи за народа и в която няма насилие, няма разделение и омраза и всички сме равни. Не хапе, не боли, нищо не ви струва. А ако спечеля аз печели цял народ, а ако загубя печелят само мутрите.

Абе, вземете врътнете един телефон до колегите от АЕЦ Темелин (Чехия) и ги помолете да ви обяснят какви аварии са имали там , когато са ползвали гориво от Уестингхаус.... и това гориво не е ли при нас сега, достаъчно е да запалим Балканите.

проф. Георги Касчиев много услужливи хора има в тази АЕЦ

1986, Април, излетяха във въздуха тонове радиоктивни там каквито са си, но, нямаше проблем. Дори ни изкараха на манифестация. Много от пишещите сега, са резултат на тези изотропи.

поправка

тези 3000 кофи на колко ракиени чашки се равняват

Транспортировка парогенератора ПГВ-1000 на Балаковскую АЭС То ако требе да ги докарат от Усрайна Само Экспертно Эвроатлантическо правителство може да ги докара от Беля НЕ https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%80#/media/%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB:BalNPPhist2.jpg

Каква информация , то държава няма , има някаква групичка самозванци депутати в Партийния дом на БКП ! ХОРА , ГОТВЕТЕ СЕ ЗА ВЪЗСТАНИЕ !

отразяха руснаците, че все Русия виновна, айде дано не е началото да сърбаме хамериканските попари

Това същите кофи ли са, дето внасяме газ от Кравария?

Само пълни дебили разбират написаното в подобна новина дословно. Всяка ситуацията с ядрена авария е винаги много сериозна и затова когато възникне такава винаги яко лъжат. В случаят допълнителен фактор заради който лъжат още повече е факта че руснаците официално ни предупредиха да не си правим експерименти с американското гориво, но мутрафоните ни които се оказаха и капацитети по ядрена физика им казаха да си гледат работата. Кой каквото и да разправя и както и да ни го обясняват имаме авария в АЕЦ-а точно след зареждане на американският уран, до сега сериозни аварии които да излязат в медиите не е имало и всичко си работеше. Тия специалисти професори които в медиите ни разправят разни глупости твърдящи че нещо били разговаряли с някой си и, лъжат защото тези които работят в АЕЦ-а със сигурност са подписвали декларации за не разгласяване на информация. Както се оказа и ТЕЦ-а бил секретен обект, а какво остава за АЕЦ-а. Освен това няма и официална информация и въобще не е ясно какво точно е станало и къде в кой блок. Понеже информацията не е официална съвсем спокойно могат да ни лъжат за проблем с 6-ти блок, а проблема да е в 5-ти блок. А тия глупости на тоя професор как се подава точно същото количество азот колкото вода е източена показват че нищо не разбира. Газа който се подава със сигурност се всмуква под действие на спада в налагането, а не се набутва на сила вътре, а после при запълването с вода сам си излиза, а не се изсмуква. Как така имало протекли тръбички, а те за да установят от къде тече изпразват инсталацията?! Това е като да кажат че за да видиш къде е спукана гумата я спадаш. Явно въобще не е станало това. Записвайте се за канала ми в телеграм ППРАЗУМ с латински букви за да ми помогнете да направя България нормална просперираща и модерна държава която работи за народа и в която няма насилие, няма разделение и омраза и всички сме равни. Не хапе, не боли, нищо не ви струва. А ако спечеля аз печели цял народ, а ако загубя печелят само мутрите.

Съдейки по глупостите дето си написал е ясно, че НЕ познаваш изобщо конструкцията и начина на работа на парогенераторите и изобщо системата. ДА, първо се източва.

Големи глупости с невярна информация!

... е със черен кор в анала! Така най-лесно се мълчи! Иначе трябва да пее: "Вива Уестингхаус!" ама нещо не им идват нотите на вдъхновението...

Доста е паднало нивото на експлоатационния персонал. Изтеклата радиоактивана вода я мерят в кофи... ама по колко литра са тез козлодуйски кофи бре господа? По 10, 15 или 20 литра. ако са по 10 литра то са изтекли 30 000 литра или 30 куб.м р.а. вода. Това е горе долу колкото обема на една дневна в стандартен панелен блок. Кажете истината.

така че не се обаждай. Всеки си избира размер на кофата и си нагажда новината според нуждата. След време експертите доктори и те ще си нагодят диагнозата - боли го крак, хванал рак, все тая, важна е експертната политическа и клинична пътека..

Изтекли 3000 кофи радиоактивна вода?!? От кога във физиката кофата е мерна единица, а господин професоре? :-)))))))

Кофата е онагледен примера за прости чалга - кофи като теб, които не знаят какво е литър.

Явно това, че си плоскомосъчен дебил и завършен идиот не ти е проблема, но че си алколозиран дегенерат вече е. А това което те издава като такъв е, че освен литър друга единица за обем не знаеш, нали? Защото ако в средното школо барем веднъж беше си отворил корицата на учебника по физика щеше да научиш, че има нещо на което му се вика СИ и където мерната единица за обем е кубичен метър. :-)))))))))))))))))).

Абе я го обърни в дамаджани, че така не се ориентирам - какви са тези кофи - цинкови ли... пластмасови ли... 'Щот ние в кофи мерим само каквото влиза (материала) - щом изтича значи е в дамаджани

Свобода на словото означава единствено, това което британоварварите са ти позволили да ругаеш, тези които ти посочват. Ако кажеш нещо неизгодно за тях, вече не е свобода на словото, а руска пропаганда.

Невежеството на политиците, невежеството на държавните и общински служители, верни на партията, която и да е,-тя, незинтерсоваността на населението, изтриват като с гумичка България от картата на Европа и Света.

Единственото решение е сприране на АЕЦ-а и преминаване от регулиран към свободен пазар. Който не може да плаща 10лв/квч да мре, все някой ще оцелее, ако гръмне АЕЦ-а оцеляване няма.

Клюката не е нито в радиоактивната вода на ДИР, нито пък в снаперистите на Дневник. :) Клуката е за исканията на ИТН според епицентър: "ИНТ са поискали: - да бъде отложено с две години приемането на България в еврозоната; - настояли са да бъде приет нов закон за референдумите, който да свали прага за подписите, които са нужни за задължителното му свикване; - спешно намаляване на цените на хранителните продукти; - смекчаване на българската позиция за войната в Украйна. За да подкрепят бъдещо правителство на ГЕРБ-СДС с първия мандат от "Има такъв народ" са настоявали да получат министерствата на финансите, на енергетиката, на регионалното развитие и благоустройството, или иначе казано - най-ресурсните ведомства." Възраждане пък директно си искат излизане от НАТО и ЕС. Вероятно затова Моника и Прокопи показват незнайни висо... пардон , низини в агитпропа. Такова чудо Б-я не помни.

Всички ще платим за политическата проституця, заради която допуснахме политически игрички с АЕЦ-а. Американско гориво, ала бала. Само и само на руснаците да им е зле. Имате ли приготвен багаж, пари и вода, когато през нощта чуете сирените и видите заревото от север? А?

Аварията е в другия блок, който е с руско гориво бе копейке!

Добре, джендъре, щом това те успокоява, пий радиокативната вода и бъди спококоен че е от другият блок. Дано поне гьона в главата ти мутира и започнеш някаква еволюция като амеба

Принципно е така, НО повредата е в парогенератора и няма НИКАКВА връзка с вида на горивото, та ако ще горивото да е от където и да е. Едно грубо сравнение: ако спукаш гума на колата, това не е от бензина който си нелел.

До От Чужбина* Виж са, ако налееш гориво от Рязанградско има много голяма вероятност да спукаш гума. Даже и две едновременно, както се случи на един приятел.

По -старото поколение от региона знае,светне ли от към КОЗЛОДУЙ ,няма смисъл да бягаш!Тъй ,че няма нужда да се правиш на умен!

Една подробност. Докато в статията ви се казва какво е станало на 6-ти блок при ремонтни операции, то в последната част на статията вече се говори за 5-ти блок, който работи на мощност и е за първи път зареден с американското гориво. Що се отнася до 6-ти блок, то подобна операция се извършва практически всяка година и персонала би трябвало да го знае отлично. Дори някой от инженер-операторите да е нов, то до него задължително стои по-стар такъв, а зад тях е дежурния инженер на блока. Освен това вътре в реакторно отделение има други оператори, които също отлично трябва да знаят при тази операция какво точно /вентили, клапани.../ трябва да е затворено или отворено. Наистина странно е, че от АЕЦ-а мълчат, но и наистина проблема не е нищо особено. Най-лошото е, че е създадена доста допълнителна работа за персонала по почистване на залетите места. Предполагам, че са бързали и това е една честа причина за грешки. Друго което днес ми направи впечатление, свързано с ЕлектроЕнергииния Системен Оператор. Ако посетите сайта им и видите оперативните данни, и по-точно графиката, диаграмата на товара може да загледате какъв е товара в 0 часа и 24 часа. Ако зачеркнете датите от страни /в дясно/ и оставите само две дати, два последователни дни, то би трябвало мощността в 24 ч на предходния ден да е СЪЩАТА каквато е мощността в 0ч на следващия ден. Това е практически един и същи момент и мощността трябва да е ЕДНА И СЪЩА. ДА, ама НЕ! ЗАЩО? Опитвам се да преценя дали аз не греша?!?! Някой може ли да ме поправи ако съм сгрешил???

Ми то си пише, кое за колко часа е. Може да е някаква измама, но поне часовете са различни. Графиката има показани само четните часове, но има данни и за нечетните.

Ами помисли дали е възможно точно в 24:00 или 00:00 часа изведнъж да има разлика от десетки или стотици мегавати. Примерно: Отиваш на страницата където е графиката. На колонката в дясно стъпваш върху датите и "зачертаваш" всички дати, като оставяш примерно само 18 и 19 Юни. Остават само тези две линии на графиката. Долната линия е 18.Юни и завършва естествено в 24:00 часа с мощност 3797 МВт. Това означава, че на следващия ден в 00:00 часа графиката за 19.Юни трябва да започне със същата мощност. Графиката обаче започва с 3451 МВт. Разликата е 346 МВт. Къде са? В заглавието се казва "Реализиран товар" Какво означава това - толкова е консумацията на България или толкова е производството? И в двата случая част от електричеството може да внос-износ. На по-горната, кръговата диаграма се посочва само някакво производство, но не се споменава нищо за внос-износ.

Това че чак догодина трябва "да се види дали няма да има изкривени касети или деформирани" значи ли, че нищо няма да предприемат? Ако има съмнение за деформирани касети трябва да се провери сега, докато трае ремонта.

Ремонта е на другия блок.

Смешно е да измервате обема на радиоактивнатат вода в кофи. Кажете я в шепи или в глътки, за да изглежда по-впечатляващо! Също като митничарите, дето броят "късове цигари", за да отчетат дейност.

Свободната преса, колкото и малко да е останала в България съобщи за това още на 15 юни, когато дефакто се случило! Ако чакате разни соросоидни издания да го оповестят, виждате колко време трябва.

Е, нали нямало страшно, затова си мълчат. Ако за всяко нещо започнат да обявяват , нали разни експерти като тебе ще го обърнат на политическа еквалибристика...Та за тва си мълчат

стават ли за светене, или само за молитви

Как "защо? Защитават еврогейатлантическите "ценности"!

Чиста проба руски саботаж е изтичането; лошата новина е, че ремонтът - ако е правен от свястна фирма, не от тия дето са свършили тая работа с "изтиччането" - може да не е по-евтин от нов блок, всичко е осрано и ръждясало.

Първо , тази издънка няма нищо общо с американското гориво .Там работата е съвсем друга и ако внимателно сте прочели какво е коментирал Касчиев , ще ви стане ясно, че той се притеснява от две неща- разхерметизиране на топлоотдаващи елементи или деформация на горивните касети. Това няма да стане веднага , а след като блока поработи достататъчно .дълго време, тоест в АЕЦ-а тепърва ще тръпнат... . А тук става въпрос за груба издънка на ремонтния персонал , свързана с немарливост . И никой не задава въпроса-а къде ще отидат тези 30 тона радиоактивна вода . И имам едни резки подозрения , че това количество ще бъде разредено до безопасни нива и лееекичко ще бъде изпуснато в Дунав .

Не е ли по-добре да пуснат радиоактивната вода в Кранево - така и така си имат лайна, поне да са фосфорециращи

Количеството(30 000 л.) е вече изпуснато в Дунав и има достатъчно вода за да се размие отговорността на кравите. Между другото някой да помни в тази забравена от Бог земя някой да е поел отговорност за нещо?

Вътре в АЕЦ-а, всички води, дори и от кенефите се събират. Водите от първи контур се пречистват. Получава се практически чиста вода и концентриран отпадък в който са продуктите на корозия, борната киселина и др. Това се забърква с цимент и под формата на бетонни блокове се съхранява като радиоактивен отпадък.

По принцип е така ,но се носят слухове, че се ориентират към сценария от Фукушима-разреждат замърсената вода до безопасни нива и после тииихичко я изпускат в Дунав.

"Коалицията иска изслушване в парламента заради снайперисти около къщата на Борисов" Коалицията на Моника и Прокопи ???

Вече стана ясно, че "водата" е силно корозионна и се очакват големи главоболия с датчици и кабели в бъдеще. А най-вероятно са изгребвали в кофи, щото помпите ще заминат, ако наистина причинява бърза корозия. Бе сам каквото си направиш от мерак да се подложиш на "началниците", никой друг не може да ти го стори.

Блокът е с прословутото американско гориво. Само дето се пропускат някои неща. Към споразумението за доставката на американското гориво има още редица други допълнителни споразумения. те включват пълната подмяна на датчиците и някои системи за сигурност с американски - пак на Уестингхауз. Нищо чудно да няма пълна съвместимост между руските и американските системи, а от тук до такива "дребни" и "неопасни" последствия. Сега за хумореската с 3 000 "кофи", радиоактивна вода. Човекът просто се опитва да не всява паника. Защото (можете да го проверите) една кофа вода е до около 30 литра вода. Най-често използваните са около 12 литра. Съответно - ако се мери с "големи кофи", то количеството е около 90 000 литра, ако е от по-малките - около 36 000 литра. А може и да е по-друго - просто да не са наясно с това, колко точно вода е изтекла. Което вече прави работата много, много "по-дебела" и по-опасна.

Ако кофите са били пробити, как изчисляваш това? ;)

Какви датчици те патили бе. Много по-просто е всичко, ако горивото е американско - тия от ремонтната фирма са все русодебили от най-злочачествените, тия дето врещат глупостите как мисиите Аполо били измама и т.н. Чиста проба руски саботаж е изтичането; лошата новина е, че ремонтът - ако е правен от свястна фирма - може да не е по-евтин от нов блок, всичко е осрано и ръждясало.

Тоя учен да не е от нашето село,че измерва с кофи.Баси и експерта? 3000 кофи!!!

TheAlien

Някой да не е сметнал обема в кубически футове или ярдове, вместо в кубически метри? Или просто толкова си можеме? Относно безопасността: Ако нямаше опасност от трития в течността от първи кръг, предизвикващ левкимия, нямаше да се налага претакането й от един обем в друг.

тоя експерт е най големия експерт сред аборигените! те там, в аборигения меряг водата в кофи!

Коментари - Експерт: Изтекоха 3000 кофи радиоактивна вода, няма страшно, но защо АЕЦ мълчи? | Днес.dir.bg

Експерт: Изтекоха 3000 кофи радиоактивна вода, няма страшно, но защо АЕЦ мълчи?

Проф. Георги Касчиев е разтревожен, че до момента няма официална информация за инцидента

Обратно в новината

Коментари - Експерт: Изтекоха 3000 кофи радиоактивна вода, няма страшно, но защо АЕЦ мълчи? | Днес.dir.bg

Коментари

"професорът", мерещ в кофи казал още, и че трябва да се изнесете незабавно в безопасна русия.

Пълно е с коментари на Руски тролове! Този професор е толкова професор, колкото аз свиря на цигулка! Всеки може да отвори и да види каква в констрикцията на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ Козлодуй Има първи кръг, който е с радиоактивна вода и втори кръг, който е с чиста вода. Към кондензаторите и въобще към генератирите отива, чиста вода, която излиза и на вън за охлаждане. Та г-н Професора, който измерва в кофи, да сподели от кой кръг е изтекла радиоактивна вода или по скоро да обясни кой му плаща да говори тези неща?!?

мерна единица "кофа" бе кретени?! Тук не сме Канзас и използваме СИ системата за измерване. Трябваше да напишете че са изтекли 45хил литра радиоактивна вода., това е!

баничари и НПО грантаджии, пазени от наркодилъри със снайперисти се обясняват за кофи вода и атомна електроцентрала... Боже Господи малоумие невиждано.

1 галон галфон е равен на 1 эвроатлантик Довечера шефо на Аецо ще е при Цветанка да и абясни режимо на токо О https://inis.iaea.org/collection/NCLCollectionStore/_Public/30/011/30011318.pdf

Системата за контрол и управление на 6 блок е на Уестингхаус. Не е Пешо да навива крана и с парцала да попива. Сигурно системата е супер - модерна, американска демократично, обаче явно има нужда и от Пешо да навива крана, хвърля легена и забърсва с парцала. Щото иначе се разливат 3000 кофи с вода.

Още един плюс в подрепа на потребителя "чужбина". Личи, че познава технологичния процес в АЕЦ "Козлодуй" и смислено и с думи прости е обяснил за какво става дума. Казвам го като човек също наясно с технологията. Обаче мнозинството от коментиращите разбирачи вместо да прочетат " с разбиране" това , което е написал, умират от кеф да обвиняват "краварското" гориво . Прави ми впечатление с какво сладострастие се употребява епитета "кравари" по отношение на американците, сякаш това прави коментиращите някак по- извисени, "по така" от тъпите " кравари". Това важи не само по отношение на конкретната статия.

Истината боли, нали краварче!

Не боли бе от шефа - плаща си в евро, ако е продажен варненски мангал.

Стига сте ривали бе! Не се ли усещате, че ако много много пискате, има опасност да заменят американското гориво пак с руско! И какво става тогава, връщаме се назад!

щеше да е по.ефектно, ако бяхте написали 150 000 чаши с радиоактивна вода

дойдоха американците и еваха мамата на Аец-а

Мярката в кофи ясно показва намесата от посолството Рашките мерят в метри и литри както и всеки нормален човек

Тия с кофите са абсолютни путьовци

Поредното доказателство, че аеца трябва да се закрие незабавно поради непригодност и вопиюща некомпетентност на новото поколение , хахаха, вижте си продуктите на капиталистическите образование, етика, трудови навици, терминът срам за майстора и уважение към клиент и работодател им звучи като някаква нелепост, хахаха

ама наистина си заслужаваш името!

От чужбина (нерегистриран) /2024-06-24 20:14:55/ достатъчно точно и ясно е описал ситуацията. Проблема (гафа) е на 6ти ЕБ. (парогенератор в хермо-зоната) А зареденият със свежо краварско гориво (25%) е 5ти ЕБ. Венци (нерегистриран) /2024-06-24 21:29:00/ добре и логично е изложил мнението си, но „издиша“ силно в процедурите при ремонт (отстраняването на гафа на 6ти ЕБ) и е прекалил с конспиративната теория. Лошо е, че най-гадният момент от всичко това не се коментира: Хермо-зоната на 6ти ЕБ е замърсена и дозово и химически от топлоносителя (водата и химикалите в нея), а почистването ѝ ще бъде правено от персонал, който неизбежно ще се натовари дозово (ще поеме доста дози радиация) Изтеклият топлоносител ще се деактивира и химически неутрализира, но за почистването на оборудването ще е необходимо многократно повече вода от изтеклите 30 кубометра. Имам сериозни резерви обаче, че пълната истина за гафа и последствията ще види бял свят.

А ти както какъв решаваш кои колко е прав? Моята теза никъде не издиша. Освен това няма никаква логика да мерят водата в кофи нали? Особено професор, освен за да бъде направена аналогия с американската единица галон с което да се укаже скрито на връзката на аварията с американският уран. Това че няма официална информация също показва че проблема е с американският уран, поради което и мълчат, и ни пускат разни експерти неофициално да говорят за информация която чули от тук от там, а това значи развален телефон. Така могат да изменят информацията която ни се подава и никой да не носи отговорност за това. Обаче въпреки това експерта им ни говори за количество вода в кофи, което на всички прави впечатление че е ненормално, но никой не се замисля, а по каква причина професор мери водата в кофи, като че е хамалин, и така никой освен мен и разбира се другите самостоятелно мислещи хора, не може да хване връзката с галона който идва от съд подобен на голяма чаша или малка кофа. Тия кофи потвърждават моята логична версия която съм изложил по-долу. Освен това в коментар отдолу съм обяснил за кофите и акростиховете. Освен всичко, характера на проблема е такъв, че никой не може да отиде и достоверно да провери на място така ли е или не е така, дори журналистите. Ако нямаш аргументи и логически заключения с които можеш да ме обориш не можеш да подлагаш на съмнение версията ми основана на сигурни факти и логически умозаключения. Записвайте се за канала ми в телеграм ППРАЗУМ с латински букви за да ми помогнете да направя България нормална просперираща и модерна държава която работи за народа и в която няма насилие, няма разделение и омраза и всички сме равни. Не хапе, не боли, нищо не ви струва. А ако спечеля аз печели цял народ, а ако загубя печелят само мутрите.

Спокойно бе! Пии едно валерианче, успокой се! Професора е "премерил" с кофи, за да е понятно на неграмотните за какво количество иде реч. Виж, други така мерят мат'реяла у казана за ракия, а това дето излиза се мери с дамаджани! Освен това предполагам знаеш, че същата новина беше излезла преди 2 дни. Нямам представа защо пак е пусната. В Козлодуй би трябвало вече да са запушили дефектните тръбички и да събират всичко обратно. И да те светна - имало е къде къде по-сериозни инциденти за които и представа си нямате, но и не ви трябва. Ами ти знаеш ли как се произвеждат всичките буркани с лютеници - примерно. Знаеш ли, дали циганката дето ги прави си е измила ръцете след пикане? Или колко лютеница е разсипана на пода и събрана с лопатата. Ами то това си е инцидент в една консервна фабрика и естествено се явява фирмена тайна. Айде стига съм давал примери, да не получиш някой сърцетуп.

Луд умора нямаш. Стига си писал глупости под всеки мой коментар. Ти си единственият дебил който смята че е нормално професор да мери вода в кофи. Да бяхте поне два дебила, че да сте сила, а така си просто един уникално малоумен туфляк с 2кг мозък в който има само 1 мозъчна клетка. Светни си кухата дебела глава с някоя по-дебела и тежка книга луксозно издание с твърди корици, да видиме дали ще си налееш някакъв акъл в мозъчната клетка или ще я убиеш и нея и ще се превърнеш в многоклетъчна амеба. Записвайте се за канала ми в телеграм ППРАЗУМ с латински букви за да ми помогнете да направя България нормална просперираща и модерна държава която работи за народа и в която няма насилие, няма разделение и омраза и всички сме равни. Не хапе, не боли, нищо не ви струва. А ако спечеля аз печели цял народ, а ако загубя печелят само мутрите.

"но защо АЕЦ мълчи?" защото някое комуне е наредило така. цялата ни енергетика както почти всичко тук е руЗЗко благодарение на пРоссия ви валя радиоактивен дъжд сега трябва да се спази традицията и да смучете радиоактивна вода :-))) като не щете да живеете по европейски ще живеете по азиатски :-))))

Добро утро.Пак някой ти е виновен.Кой ти ^ра в гащите пак?

като не му харесва на москалското маймунче коментара ми и почва скимти като прави евтини проекцийки :- )) а аз се чудих що намирисваш така ;- )))

Радиоактивен дъжд ни валя заради украинските дебили които гръмнаха Чернобила в Украйна Записвайте се за канала ми в телеграм ППРАЗУМ с латински букви за да ми помогнете да направя България нормална просперираща и модерна държава която работи за народа и в която няма насилие, няма разделение и омраза и всички сме равни. Не хапе, не боли, нищо не ви струва. А ако спечеля аз печели цял народ, а ако загубя печелят само мутрите.

О^рахме си пътеките.

в стремежа си на всяка цена да си поамериканчим, стигнахме да измерваме количеството течност в "кофи", а не в литри!!!

Ами с тия кофи просто съвсем открите ни намекват, че направо ни натякват, че става дума за проблем от американският уран. Както по времето на бай Тошо пишеха акростихове за да ни предват скрипи послания, така сега мерят водата в кофи. Записвайте се за канала ми в телеграм ППРАЗУМ с латински букви за да ми помогнете да направя България нормална просперираща и модерна държава която работи за народа и в която няма насилие, няма разделение и омраза и всички сме равни. Не хапе, не боли, нищо не ви струва. А ако спечеля аз печели цял народ, а ако загубя печелят само мутрите.

Абе, вземете врътнете един телефон до колегите от АЕЦ Темелин (Чехия) и ги помолете да ви обяснят какви аварии са имали там , когато са ползвали гориво от Уестингхаус.... и това гориво не е ли при нас сега, достаъчно е да запалим Балканите.

проф. Георги Касчиев много услужливи хора има в тази АЕЦ

1986, Април, излетяха във въздуха тонове радиоктивни там каквито са си, но, нямаше проблем. Дори ни изкараха на манифестация. Много от пишещите сега, са резултат на тези изотропи.

поправка

тези 3000 кофи на колко ракиени чашки се равняват

Транспортировка парогенератора ПГВ-1000 на Балаковскую АЭС То ако требе да ги докарат от Усрайна Само Экспертно Эвроатлантическо правителство може да ги докара от Беля НЕ https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%80#/media/%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB:BalNPPhist2.jpg

Каква информация , то държава няма , има някаква групичка самозванци депутати в Партийния дом на БКП ! ХОРА , ГОТВЕТЕ СЕ ЗА ВЪЗСТАНИЕ !

отразяха руснаците, че все Русия виновна, айде дано не е началото да сърбаме хамериканските попари

Това същите кофи ли са, дето внасяме газ от Кравария?

Само пълни дебили разбират написаното в подобна новина дословно. Всяка ситуацията с ядрена авария е винаги много сериозна и затова когато възникне такава винаги яко лъжат. В случаят допълнителен фактор заради който лъжат още повече е факта че руснаците официално ни предупредиха да не си правим експерименти с американското гориво, но мутрафоните ни които се оказаха и капацитети по ядрена физика им казаха да си гледат работата. Кой каквото и да разправя и както и да ни го обясняват имаме авария в АЕЦ-а точно след зареждане на американският уран, до сега сериозни аварии които да излязат в медиите не е имало и всичко си работеше. Тия специалисти професори които в медиите ни разправят разни глупости твърдящи че нещо били разговаряли с някой си и, лъжат защото тези които работят в АЕЦ-а със сигурност са подписвали декларации за не разгласяване на информация. Както се оказа и ТЕЦ-а бил секретен обект, а какво остава за АЕЦ-а. Освен това няма и официална информация и въобще не е ясно какво точно е станало и къде в кой блок. Понеже информацията не е официална съвсем спокойно могат да ни лъжат за проблем с 6-ти блок, а проблема да е в 5-ти блок. А тия глупости на тоя професор как се подава точно същото количество азот колкото вода е източена показват че нищо не разбира. Газа който се подава със сигурност се всмуква под действие на спада в налагането, а не се набутва на сила вътре, а после при запълването с вода сам си излиза, а не се изсмуква. Как така имало протекли тръбички, а те за да установят от къде тече изпразват инсталацията?! Това е като да кажат че за да видиш къде е спукана гумата я спадаш. Явно въобще не е станало това. Записвайте се за канала ми в телеграм ППРАЗУМ с латински букви за да ми помогнете да направя България нормална просперираща и модерна държава която работи за народа и в която няма насилие, няма разделение и омраза и всички сме равни. Не хапе, не боли, нищо не ви струва. А ако спечеля аз печели цял народ, а ако загубя печелят само мутрите.

Съдейки по глупостите дето си написал е ясно, че НЕ познаваш изобщо конструкцията и начина на работа на парогенераторите и изобщо системата. ДА, първо се източва.

Големи глупости с невярна информация!

... е със черен кор в анала! Така най-лесно се мълчи! Иначе трябва да пее: "Вива Уестингхаус!" ама нещо не им идват нотите на вдъхновението...

Доста е паднало нивото на експлоатационния персонал. Изтеклата радиоактивана вода я мерят в кофи... ама по колко литра са тез козлодуйски кофи бре господа? По 10, 15 или 20 литра. ако са по 10 литра то са изтекли 30 000 литра или 30 куб.м р.а. вода. Това е горе долу колкото обема на една дневна в стандартен панелен блок. Кажете истината.

така че не се обаждай. Всеки си избира размер на кофата и си нагажда новината според нуждата. След време експертите доктори и те ще си нагодят диагнозата - боли го крак, хванал рак, все тая, важна е експертната политическа и клинична пътека..

Изтекли 3000 кофи радиоактивна вода?!? От кога във физиката кофата е мерна единица, а господин професоре? :-)))))))

Кофата е онагледен примера за прости чалга - кофи като теб, които не знаят какво е литър.

Явно това, че си плоскомосъчен дебил и завършен идиот не ти е проблема, но че си алколозиран дегенерат вече е. А това което те издава като такъв е, че освен литър друга единица за обем не знаеш, нали? Защото ако в средното школо барем веднъж беше си отворил корицата на учебника по физика щеше да научиш, че има нещо на което му се вика СИ и където мерната единица за обем е кубичен метър. :-)))))))))))))))))).

Абе я го обърни в дамаджани, че така не се ориентирам - какви са тези кофи - цинкови ли... пластмасови ли... 'Щот ние в кофи мерим само каквото влиза (материала) - щом изтича значи е в дамаджани

Свобода на словото означава единствено, това което британоварварите са ти позволили да ругаеш, тези които ти посочват. Ако кажеш нещо неизгодно за тях, вече не е свобода на словото, а руска пропаганда.

Невежеството на политиците, невежеството на държавните и общински служители, верни на партията, която и да е,-тя, незинтерсоваността на населението, изтриват като с гумичка България от картата на Европа и Света.

Единственото решение е сприране на АЕЦ-а и преминаване от регулиран към свободен пазар. Който не може да плаща 10лв/квч да мре, все някой ще оцелее, ако гръмне АЕЦ-а оцеляване няма.

Клюката не е нито в радиоактивната вода на ДИР, нито пък в снаперистите на Дневник. :) Клуката е за исканията на ИТН според епицентър: "ИНТ са поискали: - да бъде отложено с две години приемането на България в еврозоната; - настояли са да бъде приет нов закон за референдумите, който да свали прага за подписите, които са нужни за задължителното му свикване; - спешно намаляване на цените на хранителните продукти; - смекчаване на българската позиция за войната в Украйна. За да подкрепят бъдещо правителство на ГЕРБ-СДС с първия мандат от "Има такъв народ" са настоявали да получат министерствата на финансите, на енергетиката, на регионалното развитие и благоустройството, или иначе казано - най-ресурсните ведомства." Възраждане пък директно си искат излизане от НАТО и ЕС. Вероятно затова Моника и Прокопи показват незнайни висо... пардон , низини в агитпропа. Такова чудо Б-я не помни.

Всички ще платим за политическата проституця, заради която допуснахме политически игрички с АЕЦ-а. Американско гориво, ала бала. Само и само на руснаците да им е зле. Имате ли приготвен багаж, пари и вода, когато през нощта чуете сирените и видите заревото от север? А?

Аварията е в другия блок, който е с руско гориво бе копейке!

Добре, джендъре, щом това те успокоява, пий радиокативната вода и бъди спококоен че е от другият блок. Дано поне гьона в главата ти мутира и започнеш някаква еволюция като амеба

Принципно е така, НО повредата е в парогенератора и няма НИКАКВА връзка с вида на горивото, та ако ще горивото да е от където и да е. Едно грубо сравнение: ако спукаш гума на колата, това не е от бензина който си нелел.

До От Чужбина* Виж са, ако налееш гориво от Рязанградско има много голяма вероятност да спукаш гума. Даже и две едновременно, както се случи на един приятел.

По -старото поколение от региона знае,светне ли от към КОЗЛОДУЙ ,няма смисъл да бягаш!Тъй ,че няма нужда да се правиш на умен!

Една подробност. Докато в статията ви се казва какво е станало на 6-ти блок при ремонтни операции, то в последната част на статията вече се говори за 5-ти блок, който работи на мощност и е за първи път зареден с американското гориво. Що се отнася до 6-ти блок, то подобна операция се извършва практически всяка година и персонала би трябвало да го знае отлично. Дори някой от инженер-операторите да е нов, то до него задължително стои по-стар такъв, а зад тях е дежурния инженер на блока. Освен това вътре в реакторно отделение има други оператори, които също отлично трябва да знаят при тази операция какво точно /вентили, клапани.../ трябва да е затворено или отворено. Наистина странно е, че от АЕЦ-а мълчат, но и наистина проблема не е нищо особено. Най-лошото е, че е създадена доста допълнителна работа за персонала по почистване на залетите места. Предполагам, че са бързали и това е една честа причина за грешки. Друго което днес ми направи впечатление, свързано с ЕлектроЕнергииния Системен Оператор. Ако посетите сайта им и видите оперативните данни, и по-точно графиката, диаграмата на товара може да загледате какъв е товара в 0 часа и 24 часа. Ако зачеркнете датите от страни /в дясно/ и оставите само две дати, два последователни дни, то би трябвало мощността в 24 ч на предходния ден да е СЪЩАТА каквато е мощността в 0ч на следващия ден. Това е практически един и същи момент и мощността трябва да е ЕДНА И СЪЩА. ДА, ама НЕ! ЗАЩО? Опитвам се да преценя дали аз не греша?!?! Някой може ли да ме поправи ако съм сгрешил???

Ми то си пише, кое за колко часа е. Може да е някаква измама, но поне часовете са различни. Графиката има показани само четните часове, но има данни и за нечетните.

Ами помисли дали е възможно точно в 24:00 или 00:00 часа изведнъж да има разлика от десетки или стотици мегавати. Примерно: Отиваш на страницата където е графиката. На колонката в дясно стъпваш върху датите и "зачертаваш" всички дати, като оставяш примерно само 18 и 19 Юни. Остават само тези две линии на графиката. Долната линия е 18.Юни и завършва естествено в 24:00 часа с мощност 3797 МВт. Това означава, че на следващия ден в 00:00 часа графиката за 19.Юни трябва да започне със същата мощност. Графиката обаче започва с 3451 МВт. Разликата е 346 МВт. Къде са? В заглавието се казва "Реализиран товар" Какво означава това - толкова е консумацията на България или толкова е производството? И в двата случая част от електричеството може да внос-износ. На по-горната, кръговата диаграма се посочва само някакво производство, но не се споменава нищо за внос-износ.

Това че чак догодина трябва "да се види дали няма да има изкривени касети или деформирани" значи ли, че нищо няма да предприемат? Ако има съмнение за деформирани касети трябва да се провери сега, докато трае ремонта.

Ремонта е на другия блок.

Смешно е да измервате обема на радиоактивнатат вода в кофи. Кажете я в шепи или в глътки, за да изглежда по-впечатляващо! Също като митничарите, дето броят "късове цигари", за да отчетат дейност.

Свободната преса, колкото и малко да е останала в България съобщи за това още на 15 юни, когато дефакто се случило! Ако чакате разни соросоидни издания да го оповестят, виждате колко време трябва.

Е, нали нямало страшно, затова си мълчат. Ако за всяко нещо започнат да обявяват , нали разни експерти като тебе ще го обърнат на политическа еквалибристика...Та за тва си мълчат

стават ли за светене, или само за молитви

Как "защо? Защитават еврогейатлантическите "ценности"!

Чиста проба руски саботаж е изтичането; лошата новина е, че ремонтът - ако е правен от свястна фирма, не от тия дето са свършили тая работа с "изтиччането" - може да не е по-евтин от нов блок, всичко е осрано и ръждясало.

Първо , тази издънка няма нищо общо с американското гориво .Там работата е съвсем друга и ако внимателно сте прочели какво е коментирал Касчиев , ще ви стане ясно, че той се притеснява от две неща- разхерметизиране на топлоотдаващи елементи или деформация на горивните касети. Това няма да стане веднага , а след като блока поработи достататъчно .дълго време, тоест в АЕЦ-а тепърва ще тръпнат... . А тук става въпрос за груба издънка на ремонтния персонал , свързана с немарливост . И никой не задава въпроса-а къде ще отидат тези 30 тона радиоактивна вода . И имам едни резки подозрения , че това количество ще бъде разредено до безопасни нива и лееекичко ще бъде изпуснато в Дунав .

Не е ли по-добре да пуснат радиоактивната вода в Кранево - така и така си имат лайна, поне да са фосфорециращи

Количеството(30 000 л.) е вече изпуснато в Дунав и има достатъчно вода за да се размие отговорността на кравите. Между другото някой да помни в тази забравена от Бог земя някой да е поел отговорност за нещо?

Вътре в АЕЦ-а, всички води, дори и от кенефите се събират. Водите от първи контур се пречистват. Получава се практически чиста вода и концентриран отпадък в който са продуктите на корозия, борната киселина и др. Това се забърква с цимент и под формата на бетонни блокове се съхранява като радиоактивен отпадък.

По принцип е така ,но се носят слухове, че се ориентират към сценария от Фукушима-разреждат замърсената вода до безопасни нива и после тииихичко я изпускат в Дунав.

"Коалицията иска изслушване в парламента заради снайперисти около къщата на Борисов" Коалицията на Моника и Прокопи ???

Вече стана ясно, че "водата" е силно корозионна и се очакват големи главоболия с датчици и кабели в бъдеще. А най-вероятно са изгребвали в кофи, щото помпите ще заминат, ако наистина причинява бърза корозия. Бе сам каквото си направиш от мерак да се подложиш на "началниците", никой друг не може да ти го стори.

Блокът е с прословутото американско гориво. Само дето се пропускат някои неща. Към споразумението за доставката на американското гориво има още редица други допълнителни споразумения. те включват пълната подмяна на датчиците и някои системи за сигурност с американски - пак на Уестингхауз. Нищо чудно да няма пълна съвместимост между руските и американските системи, а от тук до такива "дребни" и "неопасни" последствия. Сега за хумореската с 3 000 "кофи", радиоактивна вода. Човекът просто се опитва да не всява паника. Защото (можете да го проверите) една кофа вода е до около 30 литра вода. Най-често използваните са около 12 литра. Съответно - ако се мери с "големи кофи", то количеството е около 90 000 литра, ако е от по-малките - около 36 000 литра. А може и да е по-друго - просто да не са наясно с това, колко точно вода е изтекла. Което вече прави работата много, много "по-дебела" и по-опасна.

Ако кофите са били пробити, как изчисляваш това? ;)

Какви датчици те патили бе. Много по-просто е всичко, ако горивото е американско - тия от ремонтната фирма са все русодебили от най-злочачествените, тия дето врещат глупостите как мисиите Аполо били измама и т.н. Чиста проба руски саботаж е изтичането; лошата новина е, че ремонтът - ако е правен от свястна фирма - може да не е по-евтин от нов блок, всичко е осрано и ръждясало.

Тоя учен да не е от нашето село,че измерва с кофи.Баси и експерта? 3000 кофи!!!

TheAlien

Някой да не е сметнал обема в кубически футове или ярдове, вместо в кубически метри? Или просто толкова си можеме? Относно безопасността: Ако нямаше опасност от трития в течността от първи кръг, предизвикващ левкимия, нямаше да се налага претакането й от един обем в друг.

тоя експерт е най големия експерт сред аборигените! те там, в аборигения меряг водата в кофи!