"Трябва да се намерят сили за преодоляване на различията, за да се направи общо правителство без ГЕРБ и ДПС" - тази заявка дадоха пред държавния глава представителите на "Възраждане" по време на втория кръг от консултациите преди връчването на мандатите. Ако получат третия мандат за съставяне на кабинет, от партията на Костадин Костадинов ще търсят мнозинство сред всички, които на думи са против управление на ГЕРБ и ДПС, като ще предложат консесусна фигура за премиер. Категорични са и, че и че няма да подкрепят кабинет на малцинството на ГЕРБ-СДС. 

На "Дондуков" 2 "Възраждане" бе представено от Костадин Костадинов, Светослав Тодоров, Станислав Стоянов, Петър Петров и Цончо Ганев. Днешните консултации президентът Румен Радев започна с въпроса как те гледат на възможностите за съставяне на кабинет и какво мислят за предложението на ГЕРБ-СДС за правителство на малцинството. Партийният лидер Костадин Костадинов повтори убеждението си, че има как да се направи кабинет без ГЕРБ и ДПС, които според него са "сиамски близнаци". 

"Формулата я зададе българският избирател - определи в парламента да има повече партии, които декларираха, че не желаят да управляват с ГЕРБ и ДПС. Вчера Бойко Борисов не изглеждаше особено щастлив от това, че ще предлага правителство. Възможно е да има правителство в този парламент и ние ясно заявихме формулата - 125 мандата са тези, които са различни от ГЕРБ и ДПС", заяви Костадинов. 

На тази заявка Радев посочи: "Отнасям се с огромно уважение към всеки, който е готов да поеме отговорност и да се нагърби с мандат за управление на страната. Неслучайно следя заявките на всяко политическа сила. Неслучайно вчера зададох въпроса и на ПП-ДБ. Вие чухте техния категоричен отговор, че не биха подкрепили правителство с вашия мандат поради непреодолими според тях различия. Така че тази бройка от 125 народни представители в коалиция анти ГЕРБ и ДПС вече намаля с 38".

Снимка: БТА

Костадинов посочи, че имат имат различия и разминавания с ПП-ДБ, но той ги намира за преодолими: "Ние сме имали много сериозни сблъсъци с тях, но тези различия не са непреодолими, защото поне по една точка на думи ние сме категорични: не искаме България да бъде управлявана от ГЕРБ и ДПС".

Ако третият мандат отиде при партията на Костадинов, те са готови да разговарят с всички политически сили, без ГЕРБ и ДПС, за съставяне на широк кабинет с консенсусна фигура за премиер:

"Правим стрес тест на българската политическа система, за да видим падат ли маските или не. По време на предизборната кампания всички говореха, че няма да правят правителство с ГЕРБ и ДПС и на първата седмица започнаха да се огъват".

Президентът изрази надежда да бъде запознат с изхода от разговорите с така наречената от "Възраждане" "антиГЕРБ-ДПС коалиция".

"Трябва да правим разлика между желания и възможности. Предвид вашата амбиция за третия мандат е добре да говорите с тези политически сили от тази според вас "антиГЕРБ-ДПС коалиция", за да намерите общ подход и след като видим резултата, тогава пак можем да говорим и да обсъдим изобщо третия мандат. Надявам се да бъда запознат и аз с изхода от тези ваши разговори", заяви Радев. 

В 11 часа президентът ще посрещне на "Дондуков" 2 и представителите на "БСП за България".

Вчера държавният глава разговаря и с ГЕРБ-СДС, ДПС и ПП-ДБ. След тези консултации не изглежда, че може да се стигне до стабилно правителство.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е категоричен, че ГЕРБ ще предложи правителство на малцинството с премиер също от партията. Подкрепа за такова обаче досега са заявили само от ДПС. Вчера на "Дондуков" 2 те настояха да бъде подкрепен мандатът на победителя на изборите и призоваха президентът да бъде медиатор в този процес между партиите. ПП-ДБ пък твърдо остават в опозиция, независимо при кого ще отиде третият мандат. 

По-рано ИТН обявиха, че искат именно последния мандат, за да предложат експертно правителство. От казаното пред Радев вчера обаче стана ясно, че ДПС не намира логика в подобен ход, предвид, че в случая отново ще се търси подкрепа от първите две политически сили. 

Остава президентът да обяви кога ще се срещне с представителите на "Има такъв народ" и "Величие". След това ще започне и връчването на мандатите.