Пентагонът заяви, че Украйна сама решава какви цели да поразява, след като по-рано Кремъл директно обвини САЩ за нападение срещу Крим, извършено според Москва с доставени от Вашингтон ракети АТАКМС. При атаката загинаха най-малко четирима, а 151 души бяха ранени, предаде Ройтерс.

"Украйна сама набелязва мишените си и (сама) провежда военните си операции", каза говорител на американското министерство на отбраната.

Официален представител на Съвета за национална сигурност при Белия дом заяви, че всяка загуба на живот на мирни граждани е трагедия.

"Това опеределено се отнася и за хилядите невинни украинци, убити от руските сили от началото на руската военна агресия", добави официалният представител, цитиран от БТА.

По-рано руският външен министър Сергей Лавров заяви по повод на атаката: "Доставеното от САЩ оръжие на Киев не може да бъде използвано без прякото участие на американски военни и възможностите на техните спътници".

По данни на руските власти при нападението срещу Севастопол са били убити петима души, сред тях най-малко две деца. На видеокадри се виждаше как хора бягат от плаж в околностите на града, а част от ранените са изнасяни на шезлонги.

Пет деца бяха в реанимацията, а властите изпратиха самолет от Москва, който да докара най-тежко ранените.

Тази вечер в Москва бяха транспортирани от Севастопол 22-ма от най-сериозно пострадалите. Те бяха докарани в столицата с полет на Ил-76 на Министерството на извънредните ситуации.

Тримата най-тежко ранени бяха закарани в московски болници с хеликоптер, а останалите - с линейки. Общо 22-ма ранени бяха транспортирани от Севастопол със самолет.

Русия заяви, че въоръжението, с което е извършена атаката, е доставено от САЩ, а насочването и данните за мишената са били осигурени от американски военни специалисти.

Москва извика посланика на САЩ Лин Трейси в министерството на външните работи, където към Вашингтон бяха отправени обвинения, че "води хибридна война срещу Русия и на практика се е превърнал в страна в конфликта". На Трейси беше заявено, че нападението "няма да остане безнаказано" и "определено ще последват ответни мерки".