Полицията разследва как издирваният Евелин Банев - Брендо е влязъл в България, за да се предаде сам. Това съобщи на брифинг директорът на Главна дирекция "Национална полиция" Атанас Илков. От Софийската градска прокуратура уточниха, че Банев вече изтърпява наказанието си в Софийския затвор.

"Тази сутрин в 7.30 часа той се яви на входа на софийския затвор с неговия адвокат. Беше с лична карта с изтекъл срок. Има да изтърпява присъда "лишаване от свобода" от 6 години, обясни Илкова и добави, че преди да бъде въдворен в затвора, Брендо е бил освидетелстван в МВР-болница. 

Разследва се начинът, по който той е влязъл у нас - дали с подправени документи или през зелена граница. На този етап Банев не е дал конкретни обяснения.

На въпрос на журналисти дали може да се е прибрал, защото има опасност за живота му след провалени сделки за наркотици, Атанас Илков отговори, че тази хипотеза не се изключва: "Местата за лишаване от свобода са едно добро място някой да се укрие, така че да не бъде достигнат от враговете, с които има някакви неуредени взаимоотношения. Към настоящия момент обаче не можем да кажем дали това е причината".

По-рано служебният министър на правосъдието Мария Павлова заяви, че Брендо започва да търпи присъдата си при първоначален строг режим. От СГП пък уточниха, че след установяване на самоличността и провеждане на административни процедури, осъденият е настанен в Софийския затвор за изтърпяване на наказанието лишаване от свобода, като е зачетено за начало на наказанието 24.06.2024 г.

От прокуратурата припомнят и за какво е присъдата на Брендо. На 26 април 2018 г. той е признат за виновен за това, че за времето от октомври 2002 г. до май 2005 г. на териториите на няколко страни - България, Великобритания и Северна Ирландия, Британски Вирджински острови, САЩ, Швейцария и Австрия е участвал в организирана престъпна група заедно с още две лица.

ОПГ била създадена с цел извършване на финансови операции с пари, за които знаели, че са придобити чрез незаконен трафик на наркотични вещества. Става дума за придобиване, разпространение, държане, превозване и пренасяне на високорискови наркотични вещества в големи размери без надлежно разрешително. Внасяни са в брой и са нареждани преводи на парични суми от различни банкови сметки на фирми в банки в чужбина към България за кредитиране на дейността на "ПФЮ" АД, посочват още от прокуратурата.

За това е наложено наказание лишаване от свобода за срок от 6 години при първоначален строг режим в затвор, като с присъдата Софийският градски съд е зачел и приспаднал предварителното задържане на осъдения.

Наблюдаващият прокурор е предприел необходимите действия за изпълнение на присъдата, но осъденият не е установен на територията на Република България, заради което е обявен за общодържавно издирване. Впоследствие е издадена и Европейска заповед за арест и е обявен за международно издирване.

През 2021 г. и 2022 г. осъденият е подал молби до СГС да се признаят и приемат за изпълнение у нас постановени спрямо Банев съдебни актове, с които му е наложено наказание лишаване от свобода от компетентните съдебни органи на други две държави в ЕС - Румъния и Италия. И двете молби са оставени без разглеждане, тъй като Банев не се е намирал на територията на Европейския съюз, каквото е изискването на специалния закон.

През 2021 г. Евелин Банев бе открит в къща до украинската столица Киев. Според украинската полиция той е използвал чужди документи, а къщата е била под наем. В нея е открита нарколаборатория. През октомври същата година стана ясно, че Брендо има украинско гражданство и може да избегне излежаването на присъдите, защото според украинската конституция гражданите на Украйна не може да бъдат екстрадирани в друга държава.

През 2012 г. при международната акция "Кокаинови крале" бяха арестувани 30 души, сред които бе и Евелин Банев. Соченият за "кокаинов крал" е известен със своята предпазливост и години наред остава неуловим за съдебната система. Разследвания до момента установяват, че той ползва няколко самоличности, припомня БНТ.