Лидерът на ДСБ Атанас Атанасов твърди, че около дома на Бойко Борисов в Банкя пазят снайперисти. Той намекна пред медиите, че заплахата идва извън пределите на страната и ще поиска изслушване в парламента на вътрешния министър и премиера по темата защо защитата на лидера на ГЕРБ е завишена.

Атанасов използва консултациите на ПП-ДБ при президента, за да попита публично Румен Радев - дали информацията, с която разполага, е вярна и дали държавният глава е в течение.

Единият от съпредседателите на ПП-ДБ се позова на твърдението, че в публичното пространство са се появили снимки със снайперистите. 

"Преди няколко дни се появиха снимки на снайперисти, които се намират по оградата на двора на Бойко Борисов", съобщи пред камерите Атанас Атанасов.

"И това притеснява страшно много хора, залят съм от телефонни обаждания и то не от случайни хора", каза Атанасов в откритата част от срещата на ПП-ДБ с Радев.

Съпредседателят на ДБ е разтревожен, че може да има заплаха за живота на лидера на партията, която държи първия мандат за кабинет.

"Тези мерки се вземат от комисия, където поне двама от членовете са назначени от вас, не знам дали сте информиран. Но ако в навечерието на съставяне на правителство има някаква висока степен на заплаха към мандатоносителя, това е изключително важен проблем за държавата", заяви Атанасов.

"Ако имате информация, това трябва да бъде публично споделено", настоя още лидерът на ДСБ.

Президентът отговори, че ще провери твърдението му, но беше категоричен, че подобни заплахи към дадено лице, ако има такива, не трябва да бъдат огласявани.

"Аз мисля, че конкретиката, когато става дума за заплаха на физическо лице, не бива да става публична информация. Това е мой принцип, но ще говоря със службите за сигурност да изискам такава информация, която вие споделихте", обърна се Радев към Атанасов.

Той обясни, че по принцип получава такава информация поначало в случаите, "когато има по-голям риск за средата за сигурност". 

По-късно пред медиите Атанасов заяви, че ще поиска изслушване в парламента от вътрешния министър и от служебния премиер защо Борисов е пазен от снайперисти. Попитан откъде идва заплахата към лидера на ГЕРБ, Атанасов допусна, че тя идва зад граница.

"Тук на Балканите се случват разни неща, намеквам. Една от версиите, за това, което се случва, идва отвън", добави той.

Той уточни, че няма повече информация, но единственото, което е установил, че снимките са достоверни. По думите му е притеснително, че в момент, когато тече процедура за съставяне на правителство, се появяват снимки на снайперисти, които са накацали по оградата на къщата на лидера на партията мандатоносител и тревожното е, според него, дали няма опит да му се въздейства.

"От отговора на президента разбрах колко е пестелив - каза прав сте, ама няма да ви кажа", тълкува реакцията на Радев лидерът на ДСБ.

"Въпросът е изключително важен. Нямам право да пропусна този въпрос да го задам, като човек, който от години се занимава с темата "Сигурност", като ще искаме изслушване по темата от вътрешния министър от премиера какви са причините да се повиши защитата", коментира Атанасов.

По-рано днес Бойко Борисов пристигна на консултациите при президента, придружаван от коли на Националната служба за охрана. Всеки бивш премиер има право на охрана от НСО в срок от 4 години след напускането на поста, а Борисов не е министър-председател от 2021 г.

Той днес отиде лично на консултациите на "Дондуков" 2 преди връчването на първия мандат. През последните години досега лидерът на ГЕРБ е пропускал да се появи при подобни конституционни процедури, а е изпращал заместниците си в партията или преговорните екипи за кабинет. Този път обаче той се отзова на поканата заедно с Делян Добрев и Томислав Дончев.

Борисов каза още, че няма да бъде премиер на правителството на малцинството, което ще предложи с премиер от ГЕРБ, но той ще дойде лично и на връчването на папката с мандата.