"Самолетът е кацнал в добра зона за приземяване, но поради неизяснена причина не е могъл да спре на пистата", съобщи директорът на Федералната агенция по въздушния транспорт Александър Нерадко в ефира на обществената руска телевизия, предаде БТА.

Ограниченият брой на жертвите се дължи единствено на факта, че самолетът на руската компания "Ред уингс", който е с капацитет 210 места, е бил празен и на борда му е бил само осемчленният екипаж, който се е завръщал в родината след полет до Чехия.

Стюардесата Татяна Пенкина е починала днес от раните си и така броят на жертвите нарасна до пет, съобщи в Туитър собственикът на Ред уингс, руският милиардер Александър Лебедев.

Източник от следствието потвърди хипотезата за дефект в спирачките, отхвърляйки по този начин евентуална пилотска грешка или лошите метеорологични условия като причина за катастрофата, допълва Франс прес.

Авиокомпания "Ред Уингс", на която принадлежи катастрофиралият в събота самолет Ту-204 в Русия, ще изплати на пострадалите обезщетения в размер на 2 милиона рубли за всеки от загиналите (50 хиляди евро) и 1 милион рубли за всеки ранен при катастрофата. "Компанията ще поеме също така разходите по ритуалните услуги, лечението и възстановяването на пострадалите", се заявява в прессъобщение на "Ред Уингс".

Отделно застрахователните полици на пасажерите са в размер на 10 000 долара, които ще бъдат изплатени от застрахователните компании.

При катастрофата на самолет Ту-204 край московското летище "Внуково", на който е имало само 8-членен екипаж, починаха петима. Състоянието на останалите трима членове на екипажа, които са настанени в болници в Москва, е тежко. Всички те са с черепно-мозъчни травми, съобщи представител на министерството на здравеопазването на Русия. Всички жертви от инцидента с разбилия се Ту-204 в Русия вече са идентифицирани. Сред тях са двамата пилоти, бордовият инженер и две стюардеси.