По думите на говорителя на московския клон на ведомството Сергей Власов на борда на самолета Ту-204, извършил аварийно кацане край московското летище "Внуково", е имало осемчленен екипаж. Той даде уточнена информация, че при приземяването на самолета на "Внуково", самолетът е излязъл от пистата, озовал се е на Киевското шосе, а в дясното му крило е избухнал пожар.

Угасен е бил възникналият пожар, който е обхванал 100 квадратни метра. Движението на автомобили по Киевското шосе е спряно.

Следствието анализира версията за пилотска грешка като причина за катастрофата на Ту-204 на летище "Внуково" край Москва и е завело дело за "нарушаване на правилата на безопасност на движението и експлоатацията на въздушни съдове", предаде цитирайки говорителя на Следствения комитет на Русия Владимир Маркин. Не е имало никакви съобщения от екипажа на самолета за технически проблеми при престоя на Ту-204 в чешкия град Пардубице, посочи източник от администрацията на летището в Пардубице. Разходите за обслужването на самолети в Пардубице са много по-ниски, отколкото на международното летище "Вацлав Хавел" в Прага. От Пардубице туристите пътуват до чешката столица с автобуси или влак, което отнема от 1 до 2 часа.

Собственик на катастрофиралата машина, летяла от чешкия град Пардубице до "Внуково", е руската авиокомпания Ред уингс еърлайнс. Тя извършва предимно чартърни полети на територията на Русия, но и до/от дестинации в България, Гърция, Египет, Испания, Италия, Мароко, Сърбия, Турция, Хърватия и Чехия, посочва ИТАР-ТАСС.

Агенцията допълва, че самолетът Ту-204 за полети на средно дълги разстояния е разработен от заводите "Туполев" в края на 80-те години с цел да замени Ту-154. Първият полет на Ту-204 е през 1990 година, но той получава сертификат за експлоатация през 1995 година. Машината е може да превозва 210 пътници на разстояние до 4400 километра.