19-годишният Джохар Царнаев е роден на 22 юли 1993 г. в Киргизстан, а Тамерлан (26 г.) - в Русия. Като деца са живели в Дагестан, който граничи с Чечня. Двамата са пристигнали в САЩ през 2002 или 2003 г. с родителите си, които имат и две дъщери - Бела и Амина, предаде радио "Ехото на Москва". Тамерлан е получил постоянно жителство през 2007 г., предаде NBC. Според CNN братята са избягали от Чечня в Казахстан, a оттам са заминали за САЩ. Те имат турско гражданство и са влезли на територията на САЩ с турски визи, съобщи NBC.

Лидерът на чеченците Рамзан Кадиров заяви, че двамата нямат отношения с Чечня, предаде РИА Новости, цитирана от "Фокус".
„Ние не познаваме Тамерлан и Джохар Царнаеви. Те не са живели в Чечня и са учили в САЩ”, каза Кадиров.

При зрелищна акция след кражба на кола, отвлечен шофьор и убийството на полицай в Масачузетския технологичен институт (MIT), Тамерлан - с черната шапка, бе прострелян в Уотъртаун до Бостън и почина. Над 9000 тежковъоръжени полицаи няколко часа издирват "въоръжения и опасен" Джохар. С автобуси се евакуираха жителите на Уотъртаун. Полицията претърсва "от врата на врата". На място пристигна Националната гвардия.

Снимки от спецоперацията

Близо 400 000 души в района на Бостън са блокирани от полицейската акция. Властите наредиха жителите на целия град да стоят у дома, докато трае полицейската операция, съобщи Ройтерс. Хората бяха призовани и да не публикуват съобщения в социалните мрежи за хода на операцията по претърсване на жилищните сгради заради сигурността на полицаите.

"Останете вкъщи със заключени врати. Не отваряйте на никого, освен на служители на реда, представили ви се по подходящ начин", заяви губернаторът на Масачузетс Девал Патрик, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Полицията в Бостън смята, че е открила Джохар, който е в сграда в Уотъртаун на ъгъла на ул. "Куимби" и "Декстър", съобщиха от ФБР пред Fox. Мъжът навярно е ранен и кърви. Възможно е да има експлозиви. 
Служители на реда призовават заподозрения да се "предаде" и излезе от сградата с вдигнати ръце. Десетки полицаи отцепиха района. По-късно от къщата се чуха взривове, властите се опасяват, че може да е заложил бомби.

Представители на полицията не изключват възможността операцията по задържането на заподозрения да продължи няколко дни.

Междувременно бе издирена сивa „Хонда” с масачузетска регистрация, за която е имало подозрения, че е свързана със случая. Автомобилът бе открит в Бостън и е обграден от спецслужбите. По-късно бе съобщено, че тя е била изоставена от терористите и се претърсва.

Издирва се и трети заподозрян, който може би е напуснал Бостън и е в Кънектикът.

Заради акцията Федералното управление за авиация на САЩ затвори за полети на ниска височина въздушното пространство над Северозападен Бостън, за да осигури безопасна среда.

От къщата на двамата братя на Норфолк Стрийт в Кеймбридж пък бе изведена жена с белезници. Според Би Би Си това е майката на Джохар и Тамерлан - Зубейда Царнаева.

Същевременно бащата на младежите - Анзор Царнаев, който живее в дагестанската столица Махачкала, заявява, че синовете му са невинни.
„Според мен всичко това е организирано от тайните служби, тъй като децата ми са практикуващи мюсюлмани”, казва Анзор Царнаев, цитиран от Интерфакс.

Заподозрените атентатори

Джохар, който е мюсюлманин, от 1999-2001 г. е учил в дагестанската столица Махачкала, а сега е студент в The Cambridge Rindge and Latin School.
"Той е умен и образован младеж, толкова интелигентно момче. Синът ми е истински ангел. Джохар е втора година студент по медицина в САЩ. Очаквахме го за ваканцията тук (в Махачкала - бел.ред.)", каза баща му пред Асошиейтед прес.
За последен път Джохар е влязъл в страницата си в социална мрежа в 5 ч. сутринта. В листата с приятели има 11 души. Един от тях - Диас Кадирбаев, учи в MIT.
В графата за възгледи за света Джохар е вписал "ислям" и е добавен текст в смисъл, че няма друг Бог освен Аллах. Като лична цел е изтъкнал "кариера и пари".
На 11 септември миналата година той е получил американско гражданство.

Тaмерлан учел за инженер в Bunker hill community college в Бостън. В профила му в YouTube има плейлисти "Тероризъм" и "Ислям".
През 2009 г. е бил арестуван за нападение над приятелката си, съобщава Газета.ру. Той е написал на страницата си в социална мрежа, че няма нито един приятел американец и че не може да ги разбере. Определял се като много религиозен.
Лелята на братята съобщи, че Тамерлан има съпруга и дъщеря в САЩ.

Фотографът Йоханес Хърн разпространи снимки на Тамерлан, който тренирал бокс в САЩ. Под една от снимките пише, че той е амбициран да спечели достатъчно срещи, за да бъде избран за американския олимпийски отбор и така ще получи американско граждаство. Докато Чечения не стане независима,  предпочитал да се бие за САЩ, отколкото за Русия.
Според информационния портал spotcrime.com праз юли 2009 г Тамерлан е бил арестуван за домашно насилие, след като нападнал приятелката си.

Чичото на братята обаче заяви, че те са посрамили семейството и призова Джохар да се предаде и да поиска прошка.

Bloomberg съобщава, че 27-годишният Джеф Бауман, изгубил краката си в атентата, написал на хартия "чанта, видях го, гледаше точно в мен". Сакът с бомбата е оставен почти в краката му и избухва 150 секунди по-късно.

Служители от националната сигурност заявиха, че са склонни да допуснат, че нападенията в Бостън са мотивирани от ислямски екстремизъм. Според телевизия NBC двамата заподозрени са имали международни връзки и военен опит.

Бойци от Чечения и други размирни руски райони в Северен Кавказ са извършвали атаки с бомби и вземане на заложници в Москва и други места. Ако обаче се потвърди, че чеченци са били замесени във взривовете на Бостънския маратон, това ще бъде първият терористичен акт, осъществен в западна държава от хора от размирния руски Северен Кавказ, посочва АП.