"С повече мислене и работа, първата група можеха да бъдат избегнати. И нито колегите, нито обществото ги заслужаваше", добави той, цитиран от БТА.

Цацаров подчерта, че в съвета е имало група, която се е стремяла на всяко заседание да инспирира скандал, за да се навява мисълта, че ВСС не работи. Не малка част от тези скандали били инспирирани именно от непарламентарни партии.

"Това, което мислеха и планираха не се сбъдна, но те ще останат в тези позиции, на които са и сега. А и да не се повтарят грешки, защото иначе значи, че не сме научили нищо", коментира още главният прокурор и заяви, че е важно да се преодолеят лични противоречия.

Той допълни, че няма решение на Съвета, което е гласувал и за което да съжалява. Но допусна, че на моменти може да се е подвел от единици хора в духа на противопоставяне.

Сотир Цацаров участва в откриването на учебната година в Националния институт на правосъдието и се обърна към младите съдии с думите, че заедно с прокурорите са в една лодка и който и да я клати, вълнението обхваща всички.

Междувременно стана ясно, че според върховните съдии изборите за нови членове на ВСС са минали без нарушения. Така жалбата на предишния председател на СРС Методи Лалов, който не беше избран за член на новия състав на съвета беше отхвърлена окончателно с решението на смесения състав на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд.

До жалбата на Лалов се стигна след като на 18 юни съдиите избраха шестима свои колеги, които да влязат в Съдийската колегия на ВСС. Той получи обаче по-малко гласове. И обжалва с мотив, че системата за електронно гласуване може да е била атакувана и да не е отчела правилно вота на съдиите.

Утре Висшият съдебен съвет ще смени състава си. Церемонията по предаването на постовете ще се проведе в Съдебната палата в София. Сред поканените гости са президентът, представители на законодателната, изпълнителната, съдебната власт, представители на Дипломатическия корпус и други.

Междувременно държавният глава коментира пред журналисти по повод указа за назначаване на избрания от ВСС нов председател на ВАС Георги Чолаков:

„Вече обявих, че очаквам новият състав на ВСС да потвърди кандидатурата. Мисля, че това е основателно и ще даде нова легитимност на кандидатурата в духа на реформите в съдебната система, които провеждаме“.

Запитан означава ли това, че няма да подпише указа, той отвърна:

"Ще разберете на 4-и октомври".