Главният прокурор е внесъл днес в парламента искането след предложение на Софийска градска прокуратура за снемане на имунитета и за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу Сидеров.

Варненската прокуратура още вчера откри данни, че по време на инцидента на летище Варна на 6 януари Сидеров е извършил престъпление. Материалите бяха изпратени в Софийската градска прокуратура, която единствено има право да проверява депутати.

Софийските обвинители са събрали доказателства, че Сидеров е извършил престъпление - непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото.

Той е оказал съпротива на полицаи от Областната дирекция на МВР-Варна и не е прекратил хулиганските си действия.

Според Софийска градска прокуратура, оказвайки физическа и словесна съпротива срещу полицаи, Сидеров открито се "противопоставил на установения правен и обществен порядък".

"По време на целия инцидент, който траел около половин час, поведението на народния представител било изключително скандално и цинично. То е демонстрация на грубо неуважение към обществото и неприкосновеността на отделната личност", пише в съобщението на прокуратурата.

По-късно от пресцентъра на парламента съобщиха, че в деловодството е внесено искане от главния прокурор за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу Волен Сидеров.

Председателят на НС Михаил Миков му е предоставил искането, за да се запознае с него и да реши дали да се възползва от възможността в определения 14-дневен срок да заяви писменото си съгласие.
Ако след това не постъпи такова, искането ще бъде разгледано от парламента.

Парламентът вече свали веднъж имунитета на Сидеров заради инцидента с него на магистрала "Тракия" през 2006 г. През 2008 г. той бе оправдан.

Сидеров: Това е натиск

"Над прокуратурата е оказан политически натиск за свалянето на имунитета ми. Извършена е политическа поръчка на ГЕРБ, БСП, ДПС и СДС", коментира Сидеров на протеста в негова подкрепа пред Съдебната палата.

През цялото време той обиждаше медиите и ги наричаше „некадърници”, предаде "Фокус".

Сидеров посъветва главния прокурор да вземе пример от неговия предшественик Борис Велчев, който през 2006 г. е повдигнал обвинение срещу него и след две години му се е извинил.

„Две години бях мачкан и тормозен от съдебната система”, каза Сидеров.

Още вчера лидерът на "Атака" заяви, че инцидентът на летището бил инсцениран.

Той обвини областния управител на Варна Иван Великов за скандала, защото искал да осуети протеста на "Атака" срещу него, а прокуратурата - че лъже какво се е случило.

КРЪСТОСАН ОГЪН: Провокация или престъпление на летище Варна?