Сръбски жандармерист бе прострелян във врата с арбалет пред посолството на Израел в Белград, съобщи сръбската обществена телевизия РТС.

"Днес в 11:00 ч. лицето Н.Н., чиято идентичност все още се установява, стреля с арбалет срещу представител на Жандармерията, който е изпълнявал задълженията си за охраняване на посолството на Израел, и го е уцелил във врата. Жандармеристът М.Й. е използвал оръжие при самоотбрана и е овладял нападателя, който загина от нараняванията си", съобщи сръбският вътрешен министър Ивица Дачич, цитиран от БТА.

Жандармеристът е ранен тежко и се намира в Спешна помощ в сръбската столица. Там ще бъде подложен на операция за отстраняване на стрелата от врата.

Според Дачич става въпрос за терористичен акт срещу Сърбия и срещу жандармериста.

"Той е изпълнявал задълженията си да охранява посолството на Израел в постройката, която се намира отпред. Лицето Н.Н. няколко пъти е дошло до полицая и го е питало къде е музеят и т.н. Тръгнал си е и пак се е върнал, отворил вратата на постройката, извадил арбалет от торбата, която носел, и ранил полицая", обясни Дачич, цитиран от Танюг.

Жандармеристът изстрелял няколко куршума със служебното си оръжие в Н.Н., който починал след половин час.

Превантивно са арестувани няколко души, които са се намирали в близост до полицейски обект.

"Всички подробности около нападението и възможните мотиви се разследват. Разследването се води от специалната прокуратура", отбеляза сръбският вътрешен министър.

Малко по-късно израелското Министерство на външните работи, както и сръбското вътрешно министерство, определиха днешното нападение над жандармерист пред израелското посолство в Белград като "опит за терористично нападение", предаде Танюг.

"Днес бе направен опит за терористично нападение в близост до израелското посолство в Белград. Посолството е затворено и никой от персонала на посолството не е ранен", пише в съобщение на израелското външно министерство, цитирано от "Таймс ъф Израел".

Дачич заяви, че това е терористично нападение срещу Сърбия и сръбската жандармерия.

Сръбското външно министерство съобщи, че нападението представлява терористичен акт срещу посолството, но и срещу Сърбия.

"Сърбия ще прояви нулева толерантност към тероризма и всякакъв вид екстремизъм и ще продължи, както и досега, да гарантира неприкосновеността на чуждестранните мисии", подчертава се в съобщението.

Установено е, че нападателят е 25-годишният Милош Жуйович от сръбския град Младеновац, който към момента живее в Нови Пазар. Той е приел исляма преди време, а мюсюлманското му име е Салахудин.

Специалната прокуратура в Белград води разследване. Полицията претърсва няколко локации, няколко души, намирали се в близост на мястото на нападението са арестувани. Взети са извънредни мерки за сигурност.