"Всички разбират, че ако се появи президентът на политическия си терен, той ще спечели, защото няма нищо друго, което да предлага различен модел на говорене и поведение, и има такива очаквания", заяви бившият президент на ПЕС и бивш лидер на БСП Сергей Станишев в интервю по БНТ.

Той коментира въпроса дали държавният глава би напуснал "Дондуков" 2, за да влезе в друга политическа битка. "Всичко е реалистично. От друга страна той е много институционален човек, но аз не мога да говоря от негово име. Това, което би могло да го накара да го направи, е точно безплодието на политическите партии", прогнозира Станишев. Той описа политическата картина в държавата в момента.

"Ясно е, че или ще има предсрочни избори, ако не се разберат - седми поред, което е абсолютно безотговорно към хората. Това е кражба на бъдеще, защото три години сме в безвремие и България не се движи на никъде и е в един застой", отбеляза Станишев.

"Или ще има правителство, което се базира на гласовете на ГЕРБ, ДПС и трета партия евентуално, може би ИТН, или още някои отделни депутати. Това са алтернативите. Но какви са причините да сме в това положение вече за пореден път, защото хората се измориха да гледат този театър... Защото за мен политиката, за да бъде полезна, трябва да има три неща, може би четири, като елементи на мотивация и постигане на резултати. Първо трябва да има идея, второ - трябва да има мисловен процес и третото е да има последователност, за да има доверие", поясни той.

Според него, има и още един елемент - това е разговорът, диалога и постигането на някакво съгласие, което винаги се основава на компромис.

"Политиците днес говорят само на твърдите си ядра. Трябва да се нормализира говоренето, партиите не могат да игнорират другите, политиците внасят постоянно отрова в душите на хората и после се оказват безплодни в своите политически действия", обобщи той.  Бившият президент на ПЕС даде пример с тона и уважението, наред с отговорността, между партньорите по време на управлението на Тройната коалиция. 

"Имах възможност вчера да участвам в един голям международен форум на тема зелената трансформация, какво ни се случва и как да бъдем успешни", каза той по повод инициативата, организирана от Dir.bg - "Green Transition Forum 4.0 - Новите перспективи пред Централна и Източна Европа", където беше и модератор на един от панелите

"И там бяхме заедно с царя, с бившия монарх. И сме запазили взаимно уважение, симпатия, и си говорим нормално", каза Станишев за Симеон Сакскобургготски. Той даде за пример подобни отношения между политиците и призова днешните участници на политическия терен да посмалят малко тона и емоцията.

В отговор на въпроса дали ще се кандидатира отново за лидер на БСП, Станишев беше категоричен: "За мен това не може да бъде самоцел и на всяка цена".

Той посочи, че кандидати вече загряват отстрани на терена, но лично той няма "такава болезнена амбиция", защото вече е бил и е постигнал всичко, което може да спечели. "Би било риск да загубя авторитет, отколкото голяма печалба. Но наред с това имам отговорност към БСП, защото всичко, което съм постигнал е било благодарение на БСП", каза Станишев.

По думите му партията в момента е в положение, което може да я доведе до смърт и това трябва да разберат социалистите. Той е скептично настроен от промените на върха на БСП, защото има опасения, че политиката й няма да се промени, а само позициите на върха.

"Дали това ще се получи, защото имам притеснения, че всичко може да се сведе до една смяна на върха, под формата на някакви сделки между групи хора, което няма да реши проблема на БСП", каза Станишев. В коментар на констатацията на Корнелия Нинова, че е била свалена с дворцов преврат, бившият лидер на БСП заяви, че ако е така, то са го сторили нейните приближени, а не някой отвън.

"Ако е дворцов преврат, то е преврат на хората около Нинова, защото новото ръководство е старото ръководство, с изключение на Нинова. Това донякъде ме притеснява, защото, ако БСП иска да покаже, че сериозно възприема тежестта на проблема, би трябвало да свика заседание на конгреса", смята Станишев.

"Партията тряба да се захване с реалните проблеми на обществото по един сериозен, разумен начин, давайки алтернативи, което е много труден процес", коментира той.

"Не приемам противопоставянето на европейското и патриотичното, аз съм патриот, но ние сме в ЕС, това е безумно как ЕС е наш враг", разкритикува доскорошната политика на ръководството на БСП Станишев. "Проблемът на БСП е, че тя беше хвърлена от ръководството си в чужд терен - да се състезава на терена на крайната десница и консерватизма, което не е битката на лявото", категоричен е доскорошният евродепутат от БСП/ПЕС.