Започна регистрацията на участниците в Патриаршеския избирателен църковен събор, който ще се състои в неделя, съобщиха от Българската патриаршия. В района на площада ще бъде забранено влизането и паркирането на автомобили, а полицията ще разположи в района контролни постове. 

Регистрацията на делегатите започна според обявената програма в канцеларията на Светия синод, в залата на Висшия църковен съвет от Комисията по пълномощията. Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан, говорител на събора, поздрави членовете на комисията и им пожела ползотворна работа, съобщава БТА.

Още снимки вижте ТУК >>

В храма "Св. София" в късния следобед ще бъде отслужена архиерейска вечерня, оглавена от Неврокопския митрополит Серафим. На вечерното богослужение ще се черкуват предстоятели и представители на поместните православни църкви, техните делегации, делегатите на Патриаршеския избирателен църковен събор и гости.

По-рано днес мощите на светия патриарх Евтимий Търновски бяха посрещнати в София. Това става по решение на Светия синод на Българската православна църква - Българска патриаршия и е свързано с интронизацията на новия български патриарх в неделя.

Снимка: БТА

Светинята беше донесена от Негово Преосвещенство Величкия епископ Сионий - игумен на Троянския и на Бачковския манастири, в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". 

Снимка: БТА

Мощите бяха поставени до чудотворната икона на Майката Божия - "Достойно есть", като по този начин новоизбраният български патриарх ще може да се поклони на своя предшественик и да измоли от него застъпничество и помощ.

Снимка: Булфото

Поклонението пред светите мощи на патриарх Евтимий ще може да се осъществи на 1 юли, понеделник, в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", а именно тогава новоизбраният български патриарх и Софийски митрополит ще отслужи първата си патриаршеска света литургия.

Снимка: Булфото

На 20 юни на свое заседание, в пълен състав и с избор с тайно гласоподаване, Светият синод на БПЦ-БП избра тримата епархийски митрополити като достойни кандидати да заемат патриаршеския престол. Това са Врачанският митрополит Григорий, Видинският митрополит Даниил и Ловчанският митрополит Гавриил.

Патриаршеският избирателен църковен събор започва утре рано сутринта с утреня и с Божествена света литургия в Синодалната палата.

Снимка: БТА

Засилени мерки за сигурност и промяна на движението около патриаршеския храм

Променя се организацията на движението за провеждането на Патриаршеска интронизация, както и първата Патриаршеска литургия, съобщиха от Столична община във връзка с тържествения ден, когато БПЦ ще има новоизбран патриарх.

Забраняват се престоят и паркирането на пътни превозни средства, с изключение на автомобилите на участниците в мероприятията, от 8:00 ч. днес, 29 юни, на ул. "Московска" между ул. "11-ти август" и ул. "Г.С.Раковски", както и от 3:00 ч. до приключване на мероприятието на 30 юни на паркинга на пл. "Николай Гяуров", на паркингите на пл. "Св. Александър Невски", на ул. "Оборище" между бул. "Васил Левски" и пл. "Св. Александър Невски", на ул. "15-ти ноември", ул. "Дунав" между пл. "Св. Александър Невски" и ул. "Врабча", ул. "11-ти август" между пл. "Св. Александър Невски" и ул. "Врабча", ул. "Париж" между ул. "Московска" и ул. "Врабча", ул. "Московска" между ул. "11-ти август" и ул. "Г.С.Раковски".

Забранява се влизането на пътни превозни средства, само при необходимост и по преценка на отдел "Пътна полиция" при СДВР, от 18:30 ч. до 21:00 ч. днес по ул. "Московска" между ул. "11-ти август" и ул. "Г.С.Раковски". От 8:45 ч. до 9:15 ч. на 30 юни организацията на движение около църква "Света Неделя" се осъществява по преценка на отдел "Пътна полиция" при СДВР. От 11:00 ч. до приключване на мероприятието утре по ул. "15-ти ноември, по ул. "Оборище" между ул. "11-ти август" и бул. "Васил Левски", по ул. "11-ти август" между ул. "Врабча" и пл. "Св. Александър Невски", по ул. "Дунав" между пл. "Св. Александър Невски" и ул. "Врабча", по ул. "Париж" между ул. "Московска" и ул. "Врабча", по ул. "Московска" между ул. "Дунав" и ул. "Г.С.Раковски".

От 7:00 ч. на 28 юни до 20:00 ч. на 1 юли се закрива базарът за художествени произведения при пл. "Св.Александър Невски".

Столична дирекция на вътрешните работи осигурява охрана и постове за контрол и регулиране на движението за горепосочените време и места, посочват от СО.