В събота вечер в Славянск отново бе неспокойно, в покрайнините на града се води престрелка, чуваха се взривове, съобщи „Обозреватель”, цитиран от Фокус.
„В покрайнините на Славянск се стреля с голямокалибрени картечници, чуват се взривове”, пише сайтът. По-рано се съобщаваше за нападение над контролно-пропускателен пункт в района село Андреевка.

Неизвестни лица са запалили сградата на градската прокуратура и военното поделение, където по-рано е била разположена националната гвардия в Мариупол, съобщи Интерфакс-Русия.

Ден на траур е обявен днес в Мариупол в Донецка област, където снощи при сблъсъци между части на украинската гвардия и сепаратистите загинаха най-малко седем души, а десетки бяха ранени.

И.д. президентът Олександър Турчинов предупреди украинските опълченци, че референдумът в неделя в Донецка и Луганска област ще бъде равен на "саморазрушение".

В коментар на президентския уебсайт той отбелязва, че поддръжниците на независимостта на Източна Украйна "не разбират, че това би означавало пълен крах на икономиката, на социалните програми и на цялостния живот за мнозинството от населението", предаде БТА.

Референдумите в неделя в Донецка и Луганска област целят обявяване на "суверенитет" на самопровъзгласилите се републики в Украйна.

В Донецка област в неделя ще отворят врати 1527 секции за референдума, който се организира от самопровъзгласилата се Донецка народна република, съобщи председателят на централната избирателна комисия на самопровъзгласилата се Донецка народна република Роман Лягин в сградата на Донецката областна администрация, завзета преди това от привърженици на федерализацията.

"Референдумът ще се смята за състоял се при всякаква активност",
посочи Лягин. Той каза също, че привържениците на федерализацията контролират избирателните комисии в Донецка област, поради което там няма да се състоят президентски избори на 25 май.

По-рано днес германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд обявиха, че смятат за  незаконни готвените референдуми в Украйна. Те заплашиха Русия с нови санкции.

Междувременно местни медии съобщиха, че в Донецк вече е започнало гласуването на референдума за отделяне от Украйна, официално обявен за неделя. Председателят на ЦИК на самопровъзгласилата се Донецка народна република Роман Лягин обаче опроверга появилата се в медиите информация.