Трагедията се е разиграла около 14 часа в Професионалната гимназия по икономика в Сливен, която дели един и същи двор с 12-то училище "Елисавета Багряна".

От Окръжната прокуратура в Сливен съобщиха, че днес преди обяд 28-годишният Димитър Иванов от сливенското село Струпец е звънял многократно по мобилния телефон на 15-годишната ученичка Симона. След това, около 13,50 часа, се е опитал да влезе в училището по време на учебни занятия, за да се срещне с момичето, но бил спрян от охраната.

Вижте снимки>>>

Симона излязла на входа на училището заедно с психоложката, която се опитала да разговаря с Димитър. Той обаче бил агресивно настроен, извадил нож и наранил с него психоложката, опитала да го спре. След това нанесъл няколко удара по 15-годишното момиче. Симона е починала на място.

След това в двора на училището нападателят нанесъл няколко удара с нож на 28-годишния Красимир М. от сливенския квартал "Сините камъни" и се прострелял в устата с газовия си пистолет.

Директорът на Областната дирекция на МВР в Сливен комисар Чавдар Божурски заяви пред БНР, че нападателят Димитър Иванов не е криминално проявен.

"До момента е установено чрез свидетели, че между Симона и Димитър е имало любовна връзка", допълни комисар Божурски.

По неофициална информация се разследва версията за любовен триъгълник.

В сливенската болница са транспортирани нападателят и двамата пострадали.

28-годишният убиец е с поражения в устната кухина и не може да говори, предаде БНР.

28-годишният Красимир, който е криминално проявен, е с прободни рани в гърба и с пневмоторакс. Той е в операционна зала. Състоянието му е тежко. Според живущи в близост до гимназията, мъжът е наркозависим и наскоро е излязъл от затвора, съобщи Дарик.

40-годишната учителка е с прободна рана в областта на корема и гърба, в относително добро състояние, обясни началникът на Спешното отделение в МБАЛ "Иван Селимински" д-р Тодор Суванков, цитиран от "Сливен Прес".

Училището е блокирано от полиция.

"В момента има наши екипи на място, така че да не допускаме паника. Ние продължаваме разпити на свидетели", допълни директорът на сливенската полиция.

На местопроизшествието е изпратен дежурният прокурор от Окръжна прокуратура-Сливен, за оказване на съдействие на разследващите органи. Води се разследване за убийство и опит за убийство.

Учителите искат по-добра охрана

Във връзка с трагичните събития, настъпили в двора на Професионална гимназия по икономика в Сливен, Синдикатът на българските учители остро осъжда случилото се. Това се посочва в позиция на синдиката до министъра на образованието Тодор Танев и до медиите.

Синдикатът отправя апел към охранителните фирми и директорите на учебните заведения стриктно да спазват разпоредбите на Министерството на образованието и науката относно безопасността, не само в класните стаи, но и в дворовете на учебните заведения за опазване живота и здравето на децата и учениците. Призоваваме колегите и обществеността на Сливен да дарят кръв за спасяване живота на Стефка Султанова, педагогически съветник в професионалната гимназия, която с риск за живота си е искала да спаси ученичката.

Синдикатът на българските учители изказва своите съболезнования на родителите на загиналото дете, на неговите учители и съученици. Синдикатът пожелава бързо оздравяване на Стефка Султанова и благодари на лекарите, които се борят за спасяването на живота й, се казва още в изявлението.