Всекидневникът отбелязва, че според българския министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков днес трябва да бъде подписан договор с британската банка Ейч Ес Би Си (HSBC) за разчет на ефективността на проекта.
Политическото решение за съдбата на АЕЦ "Белене" ще бъде взето до 1 юни въз основа на заключенията на Ейч Ес Би Си, пише изданието. 

От Министерството на икономиката, енергетиката и туризма обясниха, че контрактът ще бъде парафиран дистанционно, с размяна на подписи по факса, а официалните документи после ще бъдат оформени, предаде "Медиапул".
Няма да има церемония и изявления, а ще бъде изпратено прессъобщение с параметрите на договора, цената и ангажиментите на HSBC.

”Банката ще посочи допустимото оскъпяване на проекта", каза вчера премиерът Бойко Борисов, цитиран от БНР.
"Министър Трайков подписва договора с HSBC банк и тя след два месеца ще ни каже при какви условия - финансово, икономически, структурирани, каква е нормалната, приемливата ескалация за един подобен проект, каква е цената, защото тя е много важна и "Белене" ще стане успешен проект, ако продажбата на тока е на цена, която може да продава навън, а не на вътрешния пазар", обясни министър-председателят.

Централата има бъдеще, ако цената на тока, на която ще се продава навън, е изгодна за държавата. До това съгласие вчера стигнаха Бойко Борисов и министите Трайчо Трайков и Симеон Дянков.

"Комерсант" коментира днес, че българските власти са променили отново позицията си по проекта. Скандалът в българското правителство във връзка с новото споразумение с руската държавна компания "Росатом", която е предвидено да построи бъдещата атомна електроцентрала, бе решен в полза на Трайчо Трайков, твърди вестникът.

Руският всекидневник посочва, че премиерът Бойко Борисов е решил вчера енергийният министър да остане ръководител на проекта. (Той ще съгласува важните решения по него с вицепремиера Симеон Дянков - бел.ред).

След промяната в позицията на българския премиер, пише руският вестник, като има предвид решението Трайков да бъде оставен на своя пост и да продължи да отговаря за "Белене", "Росатом" отново е изправена пред реална заплаха да загуби проекта в България.