Подписват дистанционно с консултанта за АЕЦ ”Белене”

Съдбата на АЕЦ "Белене" ще се реши в Лондон, гласи заглавието на материал по темата, публикуван днес в руския вестник "Комерсант", цитиран от БТА.

Обратно в новината

Коментари - Подписват дистанционно с консултанта за АЕЦ ”Белене” | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

А защо лондонска банка ще решава? От нея ли Трайчо ще взема пари?! И после ми пеят за национална независимост! Чия собственост са токът, водата и телефонът в България?

"ВАЖНИ" като клиенти, че дори не си правят труда да дойдат и да подпишат договора! Ако толкова усилия ще влагат и нататък..... (вие си знаете какво ми иде да кажа)!

Тенденциозно написан материал с още по-тенденциозно заглавие!1.Не е важно къде се решава,а кой и още по-важно как!2.Решението вземаме ние,а анализ и разчети-консултантът!3.Нарочно не правят разлика между консултация и решение!4.Руският натиск е много явен и само това е достатъчно да се вземе решение за сключване на договор с друг изпълнител!"Братята"ще ни обелят "по братски"!Тази баница я ядохме повече от 40 г.Не ви ли стига!

Да ви кажа само едно нещо.Престанете да пишете за референдум специално по този въпрос.Българският народ е много умен, но по този специфичен въпрос не е редно да се произнася.Това е работа на специалисти.

Аз предлагам тези тримата на снимката /без децата/ да отидат в АЕЦ Фукушима да помогнат на японците, там търсели доброволци без никакви изисквания за образование и опит. ББ нали е пожарникар, да си приложи опита за гасене на пожар в АЕЦ. Ще хвърлят студена вода в реактора. Друго не се иска. Да си носят по едно шише да си напълнят радиоактивна вода, че била много полезна, както се видя как кмета на Токио пие вода по телевизията. Ако успеят да спрат атомната катастрофа във Фукушима, тогава да се занимават с АЕЦ Белене.

Цар е бате ви Бойко в тава да не поема отговорност! Сега преметна и тази - който и да е, само да не е той! После, естествено, пак друг ще му е виновен, обаче ако се получи нещо добро, ще се излупа по гърдите и ще рече как ТОЙ е направил така, че да се вземе такова решение! Хайде холан!

Ако посочените стойности(Малки ВЕЦ-0,030лв/кWh;Биомаса (средно)-0,050лв/кWh;Биогаз-0,024лв/кWh;Биоотпадъци-0,060лв/кWh;Геотермална енергия-0,030лв/кWh;Ветрова -0,043лв/кWh;Слънчева -0,120лв/кWh) за прогнозни цени през 2015 г. са верни, може ли някой да отговори, за какво ни е АЕЦ с прогнозна цена на енергията не по-малко от 0,150 лв/кWh???

На нас не ни трябва, нужна е на нЕкои другари ... Те упражняват неистов натиск да заробят целокупния български народ. Нека обаче не се забравя, че алчността е един от 7-те смъртни гряха...

Ле-ле, колко специалисти по ядрена енергетика! Ама площадката не била подходяща, ама реакторите били стари, ама бетона не бил тази марка... В България сме експерти по всичко - затова все с наакани гащи ходим.

ДВУЛИЧИЕТО И НЕПОСТОЯНСТВОТО В ПОВЕДЕНИЕТО НА БОРИСОВ СА ОЧЕВИДНИ. Оказва се , че английската банка HSBC , а не рускете и българските експерти от НЕК ще решават въпроса за цената на АЕЦ Белене. ТОВА ПОВЕДЕНИЕ ПОКАЗВА, ЧЕ НЯКОЙ ОТ КЛИЕНТИТЕ ИЛИ АКЦИОНЕРИТЕ НА БАНКАТА ЩЕ Е ТОЗИ КОЙТО ЩЕ ПРИДОБИЕ АКЦИИТЕ НА АЕЦ БЕЛЕНЕ. Нещата вече навлизат в последна фаза на обтягане на отношенията с руснаците. ПРЕДСТОИ ПОВИШАВАНЕ НА ЦЕНИТЕ НА ГОРИВАТА И ДОКАРВАНЕ НА ИКОНОМИКАТА ДА ПЪЛЕН КОЛАБС.

Отдавна се каня да те корегирам, понеже повтаряш една и съща грешка. Пише се колаПс, макар че глаголът е колабирам.

КРАС е недотам добре с материала, но когато искаш да си корЕктор, пише се корИгирам, така че по-полека го давай...:)))

БЛАГОДАРЯ ЗА КОРЕЦИЯТА. Радвам се , че внимателно четеш и следиш написаното от мен. Не съм обременен с партийни пристрастия и се опитвам да налагам изводите си анализирайки фактите такива каквито са , а не такива каквито ми се иска да бъдат..

Опа постоянните драскачи пак са се изказали без елементарни познания. Абе вие да не сте на заплата от ГЕРБ? Аз имам елементарен въпрос - Защо се бяга толкова много от референдум? Нека хората решат! Ама май играта е друга и се гонят чужди интереси, а не каквото българите искат! Не случайно Костов и Димитров ще получат херния да ни обясняват как такова нещо не ни трябва, докато бавно четем, как околкните държави си правят. Ама така става като никой не потърси сметка на Костов за управленеито му.

Глупости. Костов удължи срока да 1-4 реактори на Козлодуй, а за Белене иска да се уточни производствена цена. Румъния вече е направила. Турция има само планове. Турция се използва за натиск и пример на нас и обратното Белене се сочи за пример и натиск върху тях. Но Турците имат голям производствен недостиг на енергия, ние имаме двойно по-големи от необходимите мощности. ВЕИ също набират сила. Дори Франция смята до 2020 над 23% от енергията да е ВЕИ. Дания 30, Латвия 42, Швеция 49, Австрия 34, Финландия 38. А ние 16%. Европейската директива е че тока от ВЕИ се изкупува на продажната цена на потребителите. А тука някаква огромна глупост или далавера е направена - гарантират се 25 г цена над пазарната. А производствена цена до 2015 г. волтаици се очаква 12 ст/кВт А забележи Белене само изплащането на централата при 6-7 млрд носи 6 ст. върху цената за първите 20 г, т.е. до 2030 г. А тогава се очаква цените от ВЕИ да са 5-6 ст. Отделно производствената цена и фонд аварии,закриване ще е още 8 ст. Цената излиза 15 ст срещу 6 за от ВЕИ през 2030. Костов това ти повтаря - направи си сметката и тогава се хвърляй

Най-добре Бойко да подава оставка и да остави решението за Белене за следващия. Явно не е по силите му решаването на такъв въпрос. Нека не забравяме, че с боклука на София не можа няколко години да се оправи - АЕЦ-а е по-сложно нещо.

Прогнозна себестойност на Ел Енергията от АЕЦ-Белене: 150лв./МВч=0,150лв./kWh!!!Сравни с по-долу(за който е в състояние да направи сравнение!!!)!

Избора с площадката Белене е грешка, проектантска грешка, но ако се признае тази грешка, някой трябва да си плати. А познай кой. За това са всички маймунджулъци вече 30г. Друга грешка на СЪЩИЯ е линейната диаграма на стареене на заваръчния шев на опорния пръстен на капака на ВВР-440, тази диаграма вместо линейна се оказала експонента. В този случай, нашите гъзолизци разиграха сценката "натиск от Брюксел" и заметоха гафа като ги спряха.

А аз се чудех какво е променило мнението на" недоразумението" Дянков, който беше заявил, че докато е министър няма да даде един лев за Белене. Значи кучето е заровено в консултантската банка и комисионните!!!!

белене си върви ...и ще я има....а, вие кучетата...правете това,което можете наи добре-лаите!.....1,2,3...але хоп.....джаф...джаф...и по-крото по тия клавиатури, че ми проглушихте ушите

Данни от: НАЦИОНАЛНА ДЪЛГОСРОЧНА ПРОГРАМА ЗА НАСЪРЧАВАНЕ ИЗПОЛЗВАНЕТО НА ВЪЗОБНОВЯЕМИТЕ ЕНЕРГИЙНИ ИЗТОЧНИЦИ 2005-2015 г. Прогнозна себестойност към 2015г.: Малки ВЕЦ-0,030лв/кWh; Биомаса (средно)-0,050лв/кWh; Биогаз-0,024лв/кWh; Биоотпадъци-0,060лв/кWh; Геотермална енергия-0,030лв/кWh; Ветрова -0,043лв/кWh; Слънчева -0,120лв/кWh.

1. ЯСНО Е ЧЕ ""ПОЛИТЕЛИТА"" НЕ ИСКА АЕЦ БЕЛЕНЕ. ЗАЩО? - ДАЛИ ТЕЦОВЕТЕ, ПРОДАДЕНЕ НА АМЕРИКАНЦИТЕ ДАВАТ ПОВЕЧЕ КОМИСИОННИ, ИЛИ РУСНАЦИТЕ НЕ ДАВАТ ДОСТАТЪЧНО........? МОЖЕМ САМО ДА ГАДАЕМ. ИЛИ ПЪК"ЦОЦАНЕТО" ТАКА ПРОДЪЛЖАВА СЛАДКО И ДЪЛГО... 2. АКО ИСКАМЕ, ИЛИ НЕ ИСКАМЕ - ТОВА ТРЯБВА ДА ГО КАЖАТ БЪЛГАРСКИТЕ СПЕЦИАЛИСТИ. ТАКИВА ИМА И У НАС И НА РАБОТА ПРИ ЗАПАДНЯЦИТЕ. ЗНАЕЩИ, РАЗБИРАЩИ, ОБИЧАЩИ РОДИНАТА. МОГАТ ДА ГО НАПРАВЯТ КЪДЕ, КЪДЕ ПО-ЕВТИНО И КАЧЕСТВЕНО. 3. ЗА ВЗЕМАНЕ НА ДЪРЖАВНИЧЕСКО РЕШЕНИЕ СЕ ИСКА МЪЖКО ДУПЕ, А НЕ ПОЛОВ ЧЛЕН МЕЖДУ КРАКАТА. 3. ДОГАН ЕФЕНДИ МИ СЕ ИЗДИГНА В ОЧИТЕ - БИЛ Е ЧЕСТЕН , ЧЕ И НЕ МНОГО ЛАКОМ.

Стъпките за изход от положението. 1. Колко ел. енергия е необходима на БЪЛГАРИЯ в дългосрочен план. 1.1. До 200 МВт 1.2. До 500 МВт 1.3. До 1000 МВт 1.4. До 2000 МВт 1.5. Над 2000 МВт 2. Какъв тип централа ще се строи. 2.1. ТЕЦ 2.2. ТФЕЦ /ко-генерация/ 2.3. АЕЦ 2.4. др. 3. Ако се избере АЕЦ, следва избор на реактор. 3.1. Забавител и топлоносител обикновена вода под налягане 3.2. Забавител и топлоносител кипяща вода 3.3. Забавител графит и топлоносител газ 3.4. Забавител графит и топлоносител обикновена вода 3.5. Забавител тежка вода 3.5.1. Забавител и топлоносител тежка вода 3.5.2. Забавител тежка вода и топлоносител обикновена вода 3.5.3. Забавител тежка вода и топлоносител газ 3.6. Реактори с бързи неутрони 4. АКО ВСИЧКО ДО ТУК Е ДОБРЕ, СЛЕДВА ИЗБОР НА МЯСТОТО, НО В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ ЗЕМЕТРЪСНАТА И НЕУСТОЙЧИВА ПЛОЩАДКА НА АЕЦ БЕЛЕНЕ.

Накога българинът е бил много практичен. От сиромашия главно. Но напоследък битува една приказка, основана на мутренско-циганската ценностна система - "Ти на мен акъл не ми давай - пари ми дай". То с парите - добре. Но никой не дава пари току-тъй. Щото ако дадеш на някого пари ей така, той ще ги похарчи и налице няма да има нищо. Ето затова са консултантите - едни от най-скъпо платените технократи. Да ти кажат кое как стоят нещата пък ти решаваш. Ако ще дадеш 100 млн за да спестиш 1 млрд това не са пари на вятъра. За 10 млрд да не говорим. Така че трябнва да е ясно за какво ще си харчим парите. Някои искат да дадат 10 млрд на руснаците и да се свърши. Ама ние не щем. Ще дадем само ако има смисъл. Иначе, ако руснаците чак толкова искат да построят АЕЦ в ЕС да ни подарят първия реактор. Да видим как ще работи, пък ако ни хареса ще поръчаме и втори. Ама така както те искат - черна котка, в тъмна стая, нощно време, пък и в чувал - мерси.

Би ли обяснил нахпоително, както Боко Тиквата обясни на Трайчо, какъв ни е кярът от войната в Ирак, Афганистан, Косово, сега Либия. От тези запяднишки операции само западняците имат полза. Само в Ирак от шибаните западняшки комбинации ние не можахме да си получим близо 2 милиарда капиталовложения и аземи в Ирак, милиардните ни военните разходи там не влвизат в сметката. Така че, млъкни, герберджийско, сещаш се сам какво си. Ти сигурно си напълнил гушката, но 90% от българския народ е гладен и бос.

Дали след време някои нашенски политици няма да се сдобият със сметки в тази банка?:)

Аха, и да им напълним гушките с милиончета на тези "консултанти", пък те ще "решат" каквото им се каже! Жалка история с БГ почерк.

Цената ще расте още защото към нея ще се добавят какви ли не консултантски договори за милиони.....и после пак някой друг ще е виновен...

избраната лондонска банка каза че проектът не е перспективен. Каза го на своя банков език.

Ей-ииии ... ама то наистина ще да стане голямо такова, ей ! ... Нали всички се сещате, че ХангСенгската не-знам-какво-си ( Но не и банка ! ) е отдавна на мушката на глобалните структури по контрол на прозрачноста/оперирането ?! ( Абе имаше си то нещо и за отвъдчерноморщина ... ама все се изплъзвали казват ; Досега де ! )

"По думите на Борисов, обръща внимание "Комерсант", АЕЦ "Белене" ще има бъдеще само ако е икономически целесъобразна, т. е. ако бъде доказана възможността за увеличаване на износа на електроенергия в съседните държави. " Ако бате Бойко не се прави на улав и действително мисли така, жална ни майка! АЕЦ не се строи с цел да се продава ток, а с цел да се осигури енергонезависимост на страната! Това, че жалката ни икономика се задоволява със сегашните ни мощности, не означава, че след 20 години те ще са ни достатъчни! Турците не строят АЕЦ за да изнасят ток, а за да не внасят! Или Бойко ни прави на идиоти или той е такъв! АЕЦ е инвестиция в бъдещето, още повече че половината ни ТЕЦове ще бъдат затворени по еко съображения! А това, че ще е АЕЦ не ни плаши с нещо повече - И Румъния и Турция имат или ще имат АЕЦ, така че от аварии не сме застраховани!

Заглавието е некоректно. По-долу в текста си пише, че решението ще бъде взето на основа на анализа, а не че английската банка ще реши. Крайно време е ЕС да се намеси и да забрани строежа на руския боклук в Белене.

"Боклукът" не е руски а европейски в по-голямата си част. 40% руски, 30% немско-френски, 30% български. Така че 60% са европейски. А ако се сменят турбините с френски, както се очаква, европейският дял ще е още по-голям.

Реакторите чие производство ще бъдат?

А, и още нещо. Като е толкова изгоден този проект, що още няма европейски инвеститор? Ако не смърдеше тази работа с Белене, щяха ли германците от RWE да избягат? Кой е луд да се дърпа от печалба? Май обаче няма печалба в Белене, а само далавера за някои хора. И най-вече за Русия, разбира се.

наистина ли сте инженер по атомни централи, че преценихте че централа е боклук? Каква алтернатива предлагате? При условие че имате готово решение и икономически анализ - за какво тогава някаква банка ще смята? Направо вас да наемат.

Пфуу, поредният кресльо!

да си чул нещо от Европа да е паднало на далавера за България от първата до третата световна война?? Егати атомните специалисти в този форум - много бе!

драги ми ти оззъ...европа не би си позволила даже и да си помисли да каже нещо толкова грубо, камо ли да забранява на българия бизнес свързан с русия..поради простата причина,че европа зависи енергиино от русия...а и е прекалено заета от фалитите на много европеиски държави...които очевидно имамт много "боклукова" (употребявам тъпички термини, за да могат по-лесно да проникнат в ограничения ти мозък)икономика....боклукова икономика....русия изнася по света ядрени технолгии,има всякакви ресурси..урал е бъкан с кво ли не..и иконимически си се справя доста добре...иконимиката графичекси е като линия на горе 45 градуса....стремглаво нагоре...не бъди глупак...отзомбираи си мозъка

А какво стана с гъола, къде е стратегическия европейски инвеститор, това е най-важното, иначе както казва политолога Минчев да се емитират облигации , ако народа ги изкупи няма нужда от референдум, който иска атомна централа да си купи облигации. това ще значи, че ценралата е нужна икономически изгодна и точка по въпроса иначе май гъола стана кристално езеро.

Росатом като имат милиарди и искат да ги инвестират у нас, защо не се погрижат за Чернобил и да построят там нов саркофаг на авариралата АЕЦ на стойност около 2 мрд. долара, която гръмна през 1986г. Вече е критично положението в Чернобил, всеки момент може да гръмне отново, защото старият саркофаг се разрушава и има трайност 25 години, т.е. до април 2011 г.!! Руската атомна мафия търси нови печалби по най-"мирния"? начин. Защо не помогнат на японците да се справят с радиацията във Фукошима?

Защото не сме канили руснаци, ние за разлика от вас можеме да се справим сами.

Апф.... Можели сами.. Хахах :) Готин виц.

парите които ще платим за консултация са хвърлени на вятъра, белене ще се строи защото руснаците ще подкупят така наречените експерти, и по добре защото централата ни трябва.

Няма друга държава,която да е строила АЕЦ и някой друг да е взимал решение вместо нея ! Отговора ще е ясен - НЕ ! Когато не ти стиска да кажеш,че всичко е политика се оправдаваш с консултанти....

Чудят се как да извъртят нещата и да не се разбере, че АЕЦ-ът ще е частен. Затова е целият цирк и простотии. Алчност + гузна съвест и страх накъде може да отидат нещата. Все пак да не забравят, че има легална процедура "национализация", а 10-15 години напред никой не може да прави прогнози.

Оът къде на къде друг ще решава?!?! Искам референдум! Писна ми от продажни политици!

То, да си спретнем масово харакири, че, то въздух вече си няма! А, гадовете-партийно-овластени да започнат да "си се скубят" един-друг, като ни няма нас-нарочените за кокошки за скубане...

тази банка е хонгконгска, т.е. китаiска, не е англиiска.

тази банка не е англижска, а е хонг-конг, т.е. китажска. да, централата е в лондон, но банката не е англижска. *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

След като ще плащаме луди пари на някой си да ни каже какво да правим, питам се тогава, ам за чий са ни разни там министерства на енергетиката, разни БЕХ-ове, НЕК-ове и какво ли още не.. За какво вземат те пари????... Или, щом парите са от общата каса, можем да ги раздаваме с лека ръка.. Пък и да заделим по нещичко за по-добър живот за фамилията...

Ако не знаеш какво да правиш,погледни съседите ,е казал народът!Турчинът пък е казал-да имам акъла на Българина , ама след като си свърши работата-т.т. ама така щеше да е по-добре,или така и т.н.Турция ще строй три АЕЦ с Руснаците от която едната е на нашата граница-какво ще рече това?

примера е Лукойл какво ще се случи ако се построи с нащите пари от данъци

Примера с Лукойл е ясен. Гласувахме за костов, който продаде монополна рафинерия на чужденци. Следователно никога повече не гласувайте за костов, той ще продаде и АЕЦ Белене или ще ги унищожи както направи с четири блока на АЕЦ Козлодуй.

Това е напълно кретенско изказване. Освен Лукойл друг желаещ нямаше. Продадоха се 53% за 101 млн. и 400 млн дългове - много над пазарната цена. Осевн това имахме свободен пазар за горива. Това частично се видя 2008 г. когато петрола отиде в небесата, а бензина беше на значително по-ниска цена. Преди година приеха закон за складови наличности и ограничиха свободния пазара и тогава отвориха възможност за монополни и картелни действия на които берем плодовете сега. А лъжеш и за четирите блока на Козлодуй. Затварянето и ме подписано през 1994 г. с дата края на 1999г. Костов удължи действието на 1 и 2 до края на 2002 и договори нови преговори за 3 и 4, като спора беше дали да се затварят в края на 2006 или за 3 края на 2008 и за 4 края на 2010. Цървула обаче издъни 3 и 4 и изобщо не води преговори, а прие искането на ЕК.

Ако разчетите ясно покажат полза, по-евтин ток няма от къде дас е вземе. Друг е въпросът дали изобщо да има ядрени централи, с които да осветяваме градовете като ден, а да замърсяваме страната и планетата си с отровни отпадъци, вредни за здравето и живота на хората. Компромисът е твърде голям, както се вижда от случая с Чернобилската и сега с японската централа.

една банка- голяма с клонове по света, да не се съобрази с искането на Москва. Да й откаже такава голяма услуга. Утре руснаците и по точно фирмите които се канят да строят и ИНВЕСТИРАТ в Беляни ще й го върнат тъпкано. Примерно парите й няма да минават през клоновете на тази банка. Прах в очите на баламурниците, които ще плащат скъп ток в който са включени комисионни и подкупи, който ще изнасяме за да увеличим парите на тия дето замислиха Беляне и го осъществяват- Симеон Крадливи, НДСВ, БСП и ГЕРб.

Като са си дали долната част от гърба на англичани нашите управници ще си дадат и Белене, де. И тук пишещите са прави- долната част от гърба си е на Дянков, Борисов и на Трайков, те може да се радват на английски ласки, но беден Ганьо само си седи на тая част пред празната паница! Решението за Белене трябва да се вземе от България и от истински българи!!!

да не са луди да не дадат добра оценка. Нали са договорирали огромна комисионна за услугата. Освен цената за същата. Така че да чакаме добрата новина. Добра за енергийното лоби на ГЕРБ и БСП и за тези наши политици от двете партии които са усвоили , други осигурили комисионните (или по точно подкупите) от руснаците. А след 15 години да му мислят 50 годищните. Те ще плащат цената. Нас може и да ни няма. А и да ни има, кой ще помни какво са обещавали. Във всеки случай ГЕРБ ще се напълни с милиони. БСП по малко, доста по-малко.

Управляващи, докато мислите какво да правите с Белене, турците и румънците ще си построят техните АЕЦ-ове. и ние какво ще правим?

То решението отдавна е взето, но не в Лондон, а в Москва - сега само ще бъде облечено в по-приемлива за народа форма. Стягай се народе - 11 милиарда Евро са това, въздух няма да ни остане :(

И народ няма да остане. Споко.

Ако още малко се пошушкваме, цената на строителството може да стане още по-голяма. Такъв идиотизъм по света няма - да започнеш нещо и непрекъснато да се колебаеш дали си струва, но това си е наша черта. Ако започнеш да готвиш и прекъснеш наполовина и да се питаш (или да питаш някой друг) какво следва да сложиш и да избираш различни рецепти - накрая и прасето няма изяде това, което си сътворил. ЕТО ТОВА ПРАВИ УПРАВЛЯВАЩАТА ПАРТИЯ Г Е Р Б!!!!

Истинската цена на АЕЦ Белене е 4 милиарда плюс индексация или 6.3 милиарда твърда цена. Тези 11 милиарда са измишльотина на поръчковите сороски храненици и нямат нищо общо с истината.

Толкова си тъп, че трябва да се забрани със закон на хора като теб да си изказват мнението. Дай да видим кое е по добре 11милиарда, които даже не са 11, или тока след 5г като изклучат АЕЦ Козлодуй да стане 10 пъти повече. Интересно ми е как ще си плащаш сметката като ти стана 150 лева месечно..

Спокойно! За да бъде изгодно за България е необходимо да се направи точно обратното на това ,което каже тази банка!Ха да го видим сега бойко.....

Управляващите за сетен път показаха, че са некомпетентни за работата за която се хванаха.Пак ще наливат от и без това празният джоб на българина на чужди консултанти за да им отварят очите за Белене.За какво са тези мушмуроци около Борисов, нали това им е основната работа.Той като е компетентен в пожарното дело и в ритането на топка и рязането на ленти, поне те да свършат някакава работа.Изглежда тезата , че управлението е скълапено от кол и въже хора, ще се окаже вярна.

Тя съдбата на България изобщо се решава винаги някъде там, само че досега винаги в наш ущърб. Докато българинът не схване, че западът е втория му враг - след него самия, няма да има промяна наникъде.

Хах да бе, повервахме им...! тия консултанти единствено служат да измият ръцете на дадено правителство след като е било взето ПОЛИТИЧЕСКОТО решение как си представяте решението за АЕЦ да се даде от чужда банка? най-ммалкото аз бих се притеснил, че може би нещо са недовидели.

Комисионните са наистина огромни !!! Ще стане като с продажбата на БТК . Всички казваха , че продажбата е нерентабилна , но царското "джудже" си напълни гушата . Не куфарче , а цял камион с пари . Бедни ми народе !!!

Поредния консултант, поредните комисионни за този проект. Във всяка българска банка, където има интернет могат за един следобед да ви сметнат прогнозното инфлационно оскъпяване за 5 години. Умникът Дянков, на върха на имотния балон купува къща за милион долара в САЩ. Този човек ли ще оправя проекта?

Не се вписва във логиката, след като Дянков събира отбор юнаци по финанси за да изчислят колко ще ни е изгодна " Белене", след като Сатнишката вече платиха на едни консултанти 300 милиона евро, защо и сега пак ще се наемат поредните консултанти. За чия сметка е всъщност тая ЕЙч Би ... майната СИ?! Пак за наша, нали Боко? Това ли е начина и вие да си свиете парички, от процент от комисионната. Това ли научихте от Доган???!!!

Историята е показала ,когато германци и англичани ни решават съдбата докъде стигаме.Е явно и този път ще е така,илиии на управляващите им трябва изкупителна жертва после.Никой по добре от нас неможе да реши съдбата ни ,не го ли разбрахте вече.

Как така "никой"?! Историята е минало. Днес ПАРИТЕ решават съдбите на хората и на цели държави.

Е, какво толкова странно има в това, че в България държат, проектът да бъде изгоден за страната? Вестникът, едва ли не, казва, че предишните власти са уговаряли НЕизгодна сделка с руската компания, за разлика от сегашните. Друг е въпросът, че във всички случаи, изгодата ще е само заради данъците. Този ток е за износ и няма да повлияе на потреблението и цената у нас. Напротив, вероятно държавата ще трябва да построи инфраструктура и далекопроводи. А и рискът от аварии си остава за нас. И ако е вярно, че земетресенията са ръкотворни, то всеки, който е в състояние да ги направи ще може да ни изнудва, както си иска.

Тебе пък кой ти казва че тока е за износ. Козлодуй има срок за затваряне и той е съвсем скоро, Тецовете не покриват изискванията за замърсяване пък и няма какво да горят. Така че или ще си вярваш че може да имаме потребление покривано от ветрени мелници и фотоцентрали или си акционер във фабрика за свещи.

министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев: огромно значение имат пазарните възможности за износ.