Очаква се Гърция да представи предложението на срещата на финансовите министри на еврозоната в понеделник, съобщава в. "Катимерини", цитиран от БТА, позовавайки се на източници от Брюксел.

Според цитираните източници представител на ЕС в Брюксел е заявил, че гръцкото писмо е било получено след техническото заседание на Работната група на еврото (подготвителната инстанция на еврозоната) от тази седмица и затова не е било оценено от кредитните институции и не може да бъде база за решение на Еврогрупата в понеделник.

Същият представител посочи, че има съществени разногласия между Гърция и нейните кредитори, като отбеляза, че е необходима по-добра комуникация.

Същевременно изданието цитира гръцки правителствен представител, който казва, че правителството е обещало да се бори с данъчните измами и да реализира спестявания в рамките на актуализиран списък с реформи, изпратен на партньорите от еврозоната преди срещата в понеделник.

Този списък е сходен с предишния, но включва две нови точки: планове за активиране на "фискален съвет", който да генерира спестявания за държавата и актуализация на лицензите на хазартните игри и лотариите, за да се увеличат държавните приходи.

Списъкът включва също обещаните по-рано мерки за борба с данъчните измами, улесняване на плащането на просрочени данъчни задължения и пенсионни вноски, както и стъпки за борба с бюрокрацията и подобряване на бизнес климата, отбеляза цитираният представител.

Разбра се, че гръцкият премиер Алексис Ципрас е поискал извънредна среща с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, но тя е била отказана.
Това съобщи германският в. "Зюддойче цайтунг", като се позовава на източници в Атина, съобщава гръцкият сайт нюз.ин, цитиран от БТА.

Официално от Атина отрекоха да е поискана такава среща.

Искането на Ципрас е било отхвърлено от Юнкер с мотива, че програмата му е натоварена.

Отбелязва се, че срещата е била поискана на фона на натиска, на който Гърция в момента е подложена заради финансови нужди. Договорено е било такава среща между двамата да бъде обсъдена след заседанието на Еврогрупата в понеделник.

Представител на Еврокомисията казал, че Комисията поддържа телефонна връзка с гръцкото правителство, но не дал повече подробности.

Германският вестник определя искането за срещата като "необикновен призив за помощ", изтъквайки, че Атина "се бори с всеки изминал ден, за да предотврати фалит на Гърция".

Във връзка с финансовите нужди изданието смята, че гръцкото правителство очаква подкрепа от Юнкер за усилията му да бъде приложено неотдавнашното споразумение с Еврогрупата по начин да бъдат изплатени на Гърция останалите средства от спасителната програма.