Лидерите на страните от Голямата седморка позираха на фона на античния гръцки театър в Таормина, датиращ от Трети век преди Христа. Днешното заседание ще бъде посветено на външната политика и въпросите на сигурността.

Вижте снимки >>>

В дневния ред след терористичния акт в Манчестър на първи план излезе темата за борбата с тероризма.

Вчера италианският премиер Паоло Джентилони каза, че освен общата заключителна декларация от срещата, се планира и съвместно заявление, посветено за затягане на мерките за противодействие на тероризма и екстремизма. Джентилони прогнозира, че разговорите между лидерите на Г-7 ще бъдат сложни.

Според наблюдатели участниците едва ли ще успеят да преодолеят различията по такива въпроси като климатичните промени и свободната търговия.

Една от заявените цели на срещата на върха в Таормина е убеждаването на американския президент Доналд Тръмп да не изважда страната си от Парижкото споразумение за климата.

Протести посрещнаха лидерите от Г-7

Неправителствената организация "Оксфам", действаща в 18 страни, в това число и в Италия, организира протестна проява срещу Г-7 и с цел привличане на вниманието върха проблемите с глада и бедността по света.

Седем активисти, надянали маски с ликовете на лидерите на Г-7, се появиха на площад в Таормина и седнаха на трапеза, на която имаше огромни блюда, пълни с имитация на спагети. Зад гърбовете им на инсталирани екрани се прожектираха кадри от Южен Судан, Нигерия, Йемен и Сомалия, където гладуват 30 милиона души.

След протеста на "Оксфам" в Таормина, друга неправителствена организация, "Грийнпийс", също организира демонстрация срещу срещата на върха.

Активисти издигнаха на плажа на близкия до Таормина град Джардини Наксос четириметрова статуя, копие на Статуята на Свободата, облечена със спасителна жилетка, символизираща трагедията на мигрантите в Средиземно море и заплахата от покачване на нивото на океана в резултат на глобалното затопляне. След това те потеглиха с осем каяка в морето и разгърнаха там плакати с различни послания, в това число и "Планетата Земя на първо място".

Макрон говори с Мей на английски

Френският президент Еманюел Макрон и британския премиер Тереза Мей разговаряха в кулоарите на срещата на върха на Г-7. Макрон обеща да направи всичко възможно в борбата срещу тероризма. Той отбеляза, че това е общо предизвикателство пред Франция и Великобритания.

По време на срещата между двамата, продължила един час, Макрон каза на Мей, че иска да накара интернет компаниите, които имат свой дял от отговорността, по-специално в разпространението на джихадистката пропаганда, да се включат в борбата с тероризма.

ЕС ще бъде единен в преговорите за Брекзита, но Франция и Великобритания ще продължат да поддържат тесни връзки във всички области на сътрудничество, заяви още френският президент.

Макрон коментира пред Мей, че европейците понякога имат прекалено наивен подход по търговските споразумения.
Разговорът протекъл на английски. Макрон говори свободно този език, което е много необичайно за френски президент.

Тръмп готви въпроси за икономическия растеж, тероризма и сигурността

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в Туитър, че се "готви да занимае" останалите лидери от Г-7 с "много въпроси, включително икономическия растеж, тероризма и сигурността".
Участието в срещата на върха на Г-7 е в последният етап от първата обиколка на Тръмп в чужбина. Преди това той посети Саудитска Арабия, Израел, Ватикана и Брюксел.

Тръмп споделя мнението, че ЕС ще стане по-силен след излизането на Великобритания от общността, каза председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Той разказа в кулоарите на форума в Таормина, че според Тръмп "Брекзит е отделен случай, а не тенденция".