Това е третото от общо девет повдигнати срещу Лечков обвинения, което е внесено в съда, съобщи БТА. По първото дело, стигнало до съдебна фаза - за измама и търговия с влияние, сливенският кмет получи оправдателна присъда на първа инстанция от Окръжния съд в Стара Загора.

Вторият обвинителен акт бе внесен в Сливенския окръжен съд в началото на април т.г. затова, че през периода август 2008 г. - февруари 2010 г., в качеството си на длъжностно лице, Йордан Лечков е предоставил недвижим имот - частна общинска собственост, за ползване от 4 местни фирми, без да направи публичен търг или конкурс за сключване на договор за наем. С което е ощетил общинската хазна с 671 368,80 лева.

Сега в поредния обвинителен акт от прокуратурата посочват, че в качеството си на длъжностно лице Йордан Лечков на 19 февруари 2010 г. е издал заповед, с която е разрешил изземването на инертни материали в землището на с. Тополчане от софийската фирма "Екосидимент" ООД, с цел да набави имотна облага на дружеството.

От това са настъпили немаловажни вредни последици за държавата, в размер на 14 642 лв., и за "Напоителни системи" ЕАД-Сливен - в размер на 3 882,33 лв., без ДДС. Според държавното обвинение действията на сливенския кмет в случая са в противоречие с три закона - Закона за защита при бедствия, Закона за водите и Закона за подземните богатства.