То е образувано по жалба на Илия Георгиев-Манастара, съобщи Дарик радио. Според едно от обвиненията, през март 2005 г. е поискал и приел от Илия Георгиев дар за ОФК "Сливен-2000" - сумата от 5000 лв., за да упражни влияние при вземане на решение от длъжностно лице в Изпълнителна агенция по горите.

През декември делото срещу кмета бе изпратено във Върховния касационен съд (ВКС), защото всички съдии, включително и тези, които гледат предимно граждански дела, последователно са си направили отвод. ВКС трябваше да реши на кой съд да разпредели делото.

Старозагорският Окръжен съд повери обвинението в ръцете на старозагорския окръжен прокурор Константин Тачев и отстрани сливенския му колега Пламен Стефанов заради неспазване на законови разпоредби.
Адвокатът на Лечков - Иван Ангелов, цитира текстове от Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс, според които съдии и прокурори могат да бъдат командировани от Апелативния съд само на територията на съответния апелативен район. Окръжният съд в Стара Загора е под юрисдикцията на Апелативния съд в Пловдив, предаде БТА.

След подновяването на заседанието Иван Ангелов поиска делото да бъде прекратено и върнато на прокуратурата заради процесуални нарушения, сред които - нарушени права на обвиняемия, неправомерното му призоваване по телефона, вместо с призовки, и връчване на обвинителния акт срещу него в отсъствие на адвокат. Съдът обаче прецени, че няма нарушения и възраженията на защитника са неоснователни.
По делото ще бъдат разпитани 12 свидетели.

"Не съм получавал лично тези средства и няма от какво да се срамувам.
Намерете ми един да даде 5 млн. лева на футболния клуб, няма да му се разсърдя. Факт е, че футболният клуб е получил парите, но навсякъде се тръби, че съм ги взел аз", коментира днес Лечков.
Той излизал читав от много панаири и този щяло да е така.

Според него сливенският окръжен прокурор Пламен Стефанов е смешко, който го преследва лично от близо 6 години.
"Един смешко ги повдига и ги образува, особено нашият сливенския смешко. Аз ви казах - импотентен прокурор, окръжен прокурор, който иска да управлява общината. През април обвиненията бяха седем, сега станаха девет, а вижте какво смешно дело се вкарва в съда. И ако това не е предизборно, здраве му кажи", коментира градоначалникът.

Последна актуализация в 16,30 ч.