Самолетът "Ту-134" на компания "Катекавия" със 74 нефтени работници и 7 души екипаж на борда трябвало да излети вчера от сибирското градче Игарка за Красноярск, но имал проблем с потеглянето - колесникът му бил замръзнал заради ниската температура, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Температурата навън била минус 52 градуса и хората, изглежда, отчаяно искали да се приберат у дома. Нетърпеливи да помогнат, няколко десетки мъже се включили в избутването на самолета, както показва любителски видеозапис.

Руските власти обаче не били очаровани от случилото се и прокуратурата започнала разследване за възможно нарушаване на правилата за безопасност.
Представителка на прокуратурата каза, че пътниците били помолени да напуснат самолета, след като той не могъл да потегли. Когато влекач започнал да тегли машината, някои от тях слезли от автобуса и се опитали да помогнат.

"Самолетът бил теглен, естествено, защото за хората би било физически невъзможно (да го преместят)", каза Оксана Горбунова от транспортната прокуратура на Западен Сибир.

Техническият директор на авиокомпанията Владимир Артьоменко коментира, че не може самолетът да е замръзнал. По думите му влекачът не е успял да издърпа самолета, защото е бил без вериги, а шофьорът бил неопитен.