На 26 юни край язовир "40-те извора" група роми нападнаха малките гребци, след което побоят се пренесе пред болницата в центъра на града.

Жители на Асеновград излязоха на протест в сряда с искане за справедливи присъди на извършителите на побоя, за изселване на незаконно заселилите се роми в махалата, за събаряне на незаконните постройки там и за създаване на общинска полиция.

Тази вечер шествието започна отново от паметника на Цар Иван Асен Втори, мина покрай речния булевард, пресече реката и отново тръгна към ромската махала.

Вижте снимки>>

На него освен местни хора, бяха дошли и хора от други градове, сред тях Гърмен, София.

Шествието бе ескортирано от голям брой полицаи и жандармеристи. Целият широк център бе отцепен от полицейски служители, в помощ на пловдивските полицаи имаше техни колеги от цялата страна - София, Кърджали, Ямбол, Хасково, Пазарджик.

Всички подстъпи към града бяха блокирани от жандармерия.

Протестиращите носеха плакати и скандираха "Българи юнаци", "За България!", "Със сърце и душа", пееха патриотични песни и националния химн.

Откъдето минаваха, бяха аплодирани от граждани.

Шествието се насочи към ромската махала. Протестиращите опитаха да влязат в махалата, но бяха спрени от плътен полицейски кордон.

Сред протестиращите имаше много представители на футболни агитки.

Над 200 рокери бяха спрени непосредствено преди центъра на Асеновград, а по-късно успяха да се присъединят към шествието.